به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت: نبرد اوکراین تجربه مهمی در سیاست خارجی آمریکا محسوب میشود. تبعات اقدامات ایالات متحده نشان داد اعتبار سیاسی و امنیتی این کشور نه فقط برای مخالفان و رقیبانش، بلکه در میان متحدانش نیز کاهش یافته است.
برخلاف اراده ایالات متحده، نهتنها اجماعی در میان قدرتهای جهانی و به طور خاص اعضای دائم شورای امنیت علیه روسیه شکل نگرفته، بلکه بسیاری از قدرتهای منطقهای و حتی ضعیفتر نیز با اراده آمریکا همسویی نداشتند.
در میان قدرتهای جهانی، مخالفت چین با فشارها علیه مسکو، آشکار است. هند و دیگر کشورهای آسیایی مانند ویتنام و اندونزی نیز به روابط گرم خود و حتی خرید انرژی از روسیه ادامه دادند. در اتحادیه اروپا نیز رویه واحدی درباره مواجهه با کرملین وجود ندارد.
حتی متحدان عربی واشنگتن نیز از پذیرش همسویی کامل با امریکا اجتناب کردند. در آمریکای لاتین نیز مکزیک و برزیل، دو قدرت مهم این قاره از اِعمال تحریمها علیه روسیه خودداری کردند. آفریقای جنوبی نیز در میان قدرتهای آفریقایی در این میان قابل اشاره است.
پس از یازدهم سپتامبر، دیگر قدرتها حتی اگر مخالف اراده واشنگتن برای حمله به افغانستان و عراق بودند، از ابراز آن خودداری میکردند. ولی امروزه ایالات متحده نهتنها با تشویق بلکه حتی با ارعاب و تهدید دیگر کشورها نیز نمیتواند ارادهاش مبنی بر انزوای روسیه را به طور کامل محقق کند.
بحران مالی 2008، ناکامی در دولتسازی در افغانستان و عراق، شکست قیامهای عربی و افزایش راستگرایی در آمریکا و اروپا از مهمترین عوامل و نشانههای افول هژمونی ایالات متحده هستند. نبرد اوکراین میتواند نشانهای بر پایان نظم تکقطبی پس از جنگ سرد و ورود به فضای چندقطبی با حضور روسیه و چین در کنار آمریکا باشد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.