توفان خاک بی سابقه امروز در حالی بخش اعظم عراق به ویژه مناطق جنوب و مرکز عراق خاستگاه تاریخی شیعیان را در نوردید که فضای سیاسی این کشور نیز وضعیت بهتری ندارد.

به گزارش مشرق، ناظران، نطق تلویزیونی امروز (دوشنبه) مقتدا صدر را در حالی که هنوز مردم این کشور از گردگیری منازل خود از تبعات توفان خاک، فارغ نشده بودند، شدیدترین و تندترین موضع این رهبر سیاسی و آن را به مثابه توفان سیاسی برشمرده اند.

برخی پایگاه ها و صفحات شبکه های اجتماعی در عراق، این نطق تلویزیونی را به مفهوم آماده باش صدری ها برای دست زدن به موج جدید اعتراضات دانستند که اگر این اعتراضات برگزار شود، طی هشت ماه گذشته از زمان برگزاری انتخابات در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) تاکنون، نخستین اعتراضات صدری ها به شمار می رود.

برخی از این کانال ها در شبکه های اجتماعی عراقی که هنوز درباره انتساب آنها به صدری ها تردید وجود دارد و این گمانه درباره آنها وجود دارد که به نام جریان های شیعی، بخواهند بر آتش اختلاف ها بدمند و جنگی شیعی-شیعی راه بیندازند، از هم اکنون، آستانه اعتراضات را تا سرحد خشونت بالا برده و فهرست هایی از اماکنی را ارائه کرده اند که باید به آتش کشیده شود که در میان آن می توان، منازل برخی رهبران سیاسی و نمایندگان پارلمان، مراکز تجاری، بانک ها و ادارات دولتی را مشاهده کرد.

صدر در نطق تلویزیونی خود خطاب به ائتلاف چارچوب هماهنگی که در طول ماه های گذشته به عنوان یک سوم تعیین کننده حد نصاب پارلمان، مانع تشکیل دولت مورد خواست ائتلاف سه جانبه بوده گفته است که به هیچ وجه حاضر به ائتلاف با آنها (ائتلاف چارچوب هماهنگی احزاب شیعه) برای تشکیل دولت نیست. وی همچنین هشدارداده است که از صبر خود، آنها را برحذر می دارد.

«احمد عبدالساده» روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی عراقی درباره این بخش نطق تلویزیونی صدر در توئیتی گفته است که «مقتدا صدر با نطق تلویزیونی امروز خود، تمامی پل های خود را با ائتلاف چارچوب هماهنگی ویران کرد.»

به گفته وی، صدر همچنین با بکارگیری عبارت «رفتار زشت یک سوم تعیین کننده حد نصاب پارلمان» پل ها را با رهبران و نمایندگان یک سوم تعیین کننده، از جمله احزاب غیر شیعی و بخشی از مستقل ها نیز ویران کرده است.

برخی منابع خبری لحظاتی کوتاه بعد از پایان این نطق تلویزیونی نوشتند که مقتدا صدر، فرماندهان «سرایا السلام» شاخه نظامی جریان صدر را به «حنانه» محل سکونت خود در نجف اشرف فراخوانده است.

همزمان با این نطق تلویزیونی کم سابقه صدر در طول ماه های گذشته و تبعات احتمالی آن، به نوشته رسانه های عراق، رهبران ائتلاف چارچوب هماهنگی نیز تشکیل جلسه فوق العاده دادند.

ناخشنودی از احکام اخیر دادگاه عالی عراق

کانال خبری – تحلیلی «هدهد جنوب» یکی از اسباب خشم صدر را لغو لایحه دولتی امنیت غذایی عنوان کرده و افزوده است که به نظر می رسد ابطال این لایحه دولتی توسط دادگاه عالی مرکزی عراق، باعث این ناخرسندی شده است.

از طرف دیگر، «شبکه خبری فرزندان جنوب و مرکز عراق» نوشته است که مساله، فقط ابطال قانون امنیت غذایی توسط دادگاه مرکزی عراق نبوده بلکه این دادگاه با ابطال تمامی استخدام های دولتی در دوره دولت پیشبرد امور «مصطفی الکاظمی»، ضربه شدیدی به برخی جریان های سیاسی زده است.

بر اساس این گزارش، حکم دادگاه به منزله ابطال تعیین استانداران جدید نجف و ذیقار و همچنین تمامی استخدام ها و تعیین مشاوران و استخدام هزاران نیرو در سازمان های امنیت ملی، اطلاعات و دبیرخانه هیات دولت است.

نوری المالکی رهبر ائتلاف دولت قانون نیز درباره اهمیت احکام قضایی اخیر دادگاه مرکزی عراق، امروز همزمان با نطق تلویزیونی صدر در توئیتی نوشت: «حکم دادگاه عالی مرکزی عراق به غیر قانونی خواندن لایحه دولتی امنیت غذایی، باعث حفاظت از دارایی های عمومی کشور در برابر فاسدان می شود که می خواستند آن را به بازی بگیرند.»

وی اضافه کرد که دادگاه، مانع افتادن دولت و پارلمان در تله نقض قوانین از جمله قانون اساسی شده و تمامی رفتارهای غیر قانونی از جمله قراردادها و استخدام ها و برکناری برخی از کارکنان ارشد را متوقف کرده و به دولت پیشبرد امور گوشزد کرد که این دولت صلاحیتی بیش از پیشبرد امور روزانه عادی کشور را ندارد.

به گفته وی، بازگذاشتن راه به روی دولت برای فراهم کردن دارایی جهت  امنیت غذایی از جمله استقراض از وزارت دارایی از دیگر تبعات حکم دادگاه عالی مرکزی عراق است که باید به خاطر آن و اقدامی که در حمایت از روند سیاسی داشته، از آن دادگاه تشکر کرد.

مقتدا صدر شب گذشته در بیانیه ای گفته بود که به مدت یک ماه در موضع اپوزیسیون قرار می گیرد و با توجه به نطق تلویزیونی امروز او، ناظران معتقدند که اینها، سرآغاز موضع اپوزیسیونی است که صدر اعلام کرده است.

منبع: ایرنا