در این مبحث سعی داریم به صورت کلی راههای انتخاب جیوه مناسب استفاده مد نظر کاربران را توضیح داده ، ودر عین حال به معرفی اجمالی انواع جیوه های موجود بپردازیم .
بسیاری از کسانی که برای تهیه عنصر جیوه مورد نظر خود اقدام مینمایند و پای به بازار عرضه جیوه میگذارند ، به دلیل تنوع بسیار زیاد و فراوانی این محصول در انواع مختلف و در عین حال پکیج ها و بسته بندی های گوناگون و از همه مهمتر خلوص مختلف موجود این عنصر شگفت انگیز و خاص ، دچار سردرگمی و گاها اشتباه در انتخاب خواهند شد .
از دیگر مواردی که بسیاری از خریداران جیوه در آن دچار سردرگمی و گیجی میشوند ، مبحث مربوط به چگالی و رنگ این عنصر خاص است ، که در اینجا به صورت مختصر و کلی مباحثی را در مورد این نکات اساسی مطرح خواهیم نمود .
به طور کلی جیوه در چند دسته طبقه بندی میشود ؟
پایه ای ترین نکته ای که برای تهیه جیوه مناسب کار خود از بازار باید بدانیم این است که جیوه در کل در چه دسته بندی های کلی ای قرار میگیرد .
جیوه آزمایشگاهی :
یکی از دسته بندی های جیوه ها مربوط به جیوه های آزمایشگاهی است . اینگونه از جیوه ها در کارخانه های بسیار معتبر جهانی بر پایه علوم بسیار دقیق با دقت و حساسیت بسیار بالا تولید شده و به دلیل تکنولوژی بسیار بالا در تولید اینگونه محصولات ، این دسته از جیوه ها دارای خلوص بالا و از آن مهمتر دارای خلوص دقیق هستند .
خلوص دقیق به این معناست که اینگونه از جیوه ها در دهم و صدم و هزارم درصد خلوص بالای نود و نه درصد هم به دقت خالص سازی شده اند و جهت کاربرد در دستگاههای بسیار دقیق و حساس طراحی و پرداخته شده اند .
نکته ظریفی که ذهن بسیاری از خریداران جیوه آزمایشگاهی را به خود جلب میکند این است که آیا بالا بودن خلوص این محصول در نوع آزمایشگاهی همراه با بالا بودن چگالی آن هاست ؟ جواب این سوال این است که خلوص جیوه های آزمایشگاهی هیچ ارتباطی با چگالی این عنصر نداشته و چگالی جیوه همواره طبق جدول تناوبی عناصر 13.55 است و این موضوع در حالت طبیعی این ماده منحصر بفرد بوده و قابل تغییر نیست . همانطور که ویژگی های دیگر عناصر جدول تناوبی عناصر از این قاعده کلی تبعیت میکنند .
بنابراین آنچه در مورد جیوه های آزمایشگاهی باید بدانیم این است که اینگونه جیوه ها به صورت بسیار دقیقی خالص سازی شده اند و در عین حال از رنگ نقره ای کاملا درخشان برخوردارند و در بسته بندی های دقیق و منطبق با ذات محصول به بازارهای جهانی عرضه میشوند و هیچ گاه نمیتوان جیوه های آزمایشگاهی را به صورت باز و فله ای در بازار ها بدست آورد و آنچه که به عنوان جیوه فله ای و باز یافتی یافت میشود صرفا جیوه های صنعتی هستند که در ادامه مطلب به ویژگی ها و انواع آنها خواهیم پرداخت .
قطعا در مبحث قیمت جیوه های آزمایشگاهی ارزنده تر و گرانقیمت تر از جیوه های نوع صنعتی هستند .
جیوه صنعتی :
اما دسته دوم مربوط به انواع صنعتی این عنصر خاص است که در ادامه به انواع آن خواهیم پرداخت .
جیوه صنعتی خالص :
یکی از انواع جیوه های صنعتی نوع خالص آن هستند با این توضیح که اینگونه محصولات در کارخانه های تولید کننده محصولات صنعتی تا حدودی که صرفه اقتصادی داشته باشند و در عین حال جهت کار در امورات صنعتی کفایت کنند خالص سازی میشوند و معمولا این میزان خالص سازی تا حدود نود و نه درصد هم پیش میرود و این میزان خلوص میتواند پاسخگوی بسیاری از امور کارخانه های فعال در بخش صنعت باشد .
ذکر این نکته ضروری است که بدانیم خلوص جیوه های صنعتی به هیچ وجه چه از نظر عدد خلوص نهایی و چه از نظر دقت در خالص سازی هم رده جیوه های آزمایشگاهی نیستند و نمیتوانند پاسخگوی نیازهای با دقت و خلوص بالا باشند .
نکته دیگر در خصوص جیوه های صنعتی نوع بسته بندی آنهاست که برخلاف نوع آزمایشگاهی یا در بالک های پلمب بالای 30 کیلو قرار میگیرند و به بازار عرضه میشوند و یا به صورت فله ای در حجم های مختلف به بازار ارائه میگردند .
این دسته از جیوه ها از نظر ظاهری به درخشندگی و براقی جیوه های آزمایشگاهی نیستند اما از نوع دیگر جیوه های صنعتی موسوم به بازیافتی که در ادامه مطلب به توضیح در مورد آن خواهیم پرداخت دارای خلوص و درخشندگی بیشتری هستند .
جیوه صنعتی بازیافتی :
همانطور که از اسم این محصول پیداست در اصل این دسته از جیوه های موجود در بازار یک یا چند ین بار مورد استفاده قرار گرفته اند و پس از طی فرایند مد نظر کاربر و پایان آن بخشی از این جیوه ها به عنوان بازیافتی به صورت مجدد وارد چرخه بازار میگردند .
این دسته از جیوه ها بدلیل اینکه در امورات مختلف مورد استفاده قرار گرفته اند دارای کاهش خلوص میشوند و دیگر نمیتوان از آنها در تولیدات نیازمند به جیوه های خالص بهره برد .
نکته دیگر در خصوص این دسته از جیوه ها این است که در سطح آنها عموما آلودگی هایی مشاهده میشود و از براقی و درخشندگی کالا به شدت کاسته شده است .
سخن پایانی :
آنچه به وضوح مشخص است آن است که در هیچ حالتی چگالی عنصر جیوه طی هیچ یک از فرایندهای فوق کاهش و یا افزایش نمیابد اما قطعا خلوص این محصول دستخوش تغییرات فراوانی میگردد و بسته به این که بخواهیم در چه اموری از آنها استفاده کنیم ، نوع خاص آن کار را انتخاب مینماییم .
** این محتوا صرفا جنبه تبلیغاتی دارد و توسط سفارش دهنده آن تهیه و تنظیم شده است