به گزارش مشرق، مصطفی قربانی؛ کارشناس مسائل سیاسی طی یادداشتی در روزنامه همشهری نوشت:
مقام معظم رهبری در دیدار ائمهجمعه سراسر کشور (۵/۵/۱۴۰۱)، نمازجمعه را در سلسله قدرت نرم نظام اسلامی، حلقهای بسیار مهم و فریضهای استثنایی دانستند و تأکید کردند: «امامجمعه سخنگوی انقلاب اسلامی است و یکی از وظایف اساسی او بازتولید مفاهیم معرفتی و مبانی انقلابی و پاسخگویی به شبهات با زبان روز و تبیین مستدل آنها و رفتار پدرانه با همه است.»
نمازجمعه بهعنوان رکنی از سلسله قدرت نرم نظام، دارای ۲جزء مهم ساختار و کارگزار (عامل) است. جزء ساختاری مشخص بوده و در این میان جزء کارگزاری، شخص امام جمعه مهمترین رکن محسوب میشود که اساسیترین وظیفه آن، بازتولید قدرت نرم نظام بهمنظور حفظ و ارتقای سرمایه اجتماعی آن است. برای این منظور نیز بهنظر میرسد که با توجه به جایگاه نمازجمعه و ائمهجمعه، مهمترین نکته برای تأمین این مهم، همان «رفتار پدرانه داشتن با همه» است. این موضوع به چند دلیل اهمیت اساسی دارد:
۱-در نمازجمعه، همانگونه که رهبرمعظم انقلاب هم اشاره کردند، قشرها و سلایق مختلف حضور دارند و همین امر گویای ضرورت داشتن رفتار پدرانه ائمهجمعه با همه است.
۲-جایگاه نمازجمعه و ائمهجمعه، جایگاهی صرفاً حکومتی نیست، بلکه این جایگاه و مجریان آن، درعین آنکه نماینده ولیفقیه محسوب میشوند، اما نماینده افکارعمومی و مطالبهگر خواستهها و مسائل عمومی حوزه مأموریتی خود نیز هستند؛ بنابراین امامجمعه باید با رفتار پدرانه با همه، زمینههای «جذب حداکثری» را فراهم آورد تا بهتر، بیشتر و دقیقتر در جریان مسائل مختلف جامعه باشد و مردم بتوانند با سهولت با او ارتباط داشته باشند.
۳- امام جمعه سخنگوی انقلاب و نظام محسوب میشود و با توجه به ماهیت مردمی انقلاب و نظام، جهتگیریها و رفتار او باید مردمی و مردممدار باشد؛ به همین دلیل است که رهبری معظم انقلاب، ائمهجمعه را به داشتن «سلوک مردمی» توصیه کردند.
۴-حفظ و بازتولید قدرت نرم نظام، بهعنوان یکی از اساسیترین مأموریتهای ائمهجمعه ایجاب میکند که با داشتن سلوک مردمی و رفتار پدرانه با همه، بهویژه نسل جوان، آنها را حول محور ارزشهای انقلاب و نظام گردهم آورند. این موضوع در ارتباط با نسل جوان، اهمیت دوچندان دارد؛ زیرا اکنون که بنا به دلایل مختلف، کشور در آستانه یکگذار گسستآور نسلی قرار دارد، با تقویت ارتباط با نسل جوان باید تلاش کرد که این گسست تبدیل به ادغام نسل جوان در فرهنگ پویای اسلامی، انقلابی و ملی شود. به همین منظور است که ضرورت دارد ائمهجمعه با فضاها و ادبیات نو آشنا باشند تا بهراحتی بتوانند با جوانان ارتباط بگیرند.
۵- بحث دیگر در این زمینه که رهبریمعظم انقلاب در ذیل سرفصل «محتوای خطبههای نمازجمعه» به آن اشاره کردند، «پرچمداری گفتمانی» ائمهجمعه است؛ بدین معنا که آنها باید با نوآوری در تبیین مفاهیم معرفتی و انقلابی همچون عدالت، استقلال، آزادی، استکبارستیزی، مقاومت، حمایت از مستضعفین و... زمینه را برای هژمونی دیدگاههای غیرانقلابی و انحرافی محدود کنند.
۶-بالاخره در رأس مأموریتهای ائمهجمعه برای حفظ و بازتولید قدرت نرم نظام، با توجه به جنگ شناختی دشمنان، باید به «جهاد تبیین» اشاره کرد. در این زمینه مبرهن است که به سبب جایگاه رفیع نمازجمعه و ائمهجمعه آنها باید همانند همیشه از پیشگامان تبیین دقیق، انقلابی، صریح و صادقانه واقعیتهای مرتبط با کشور باشند.