به گزارش مشرق، عباس حاجی نجاری طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت:
پذیرش مسئولیت اداره کشور توسط دولت سیزدهم در شرایطی که به دلیل عملکرد ضعیف دولتهای یازدهم و دوازدهم مشکلات متعددی بر کشور تحمیلشده بود، البته کاری دشوار و طاقتفرسا بود و درحالیکه روزانه بیش از ۷۰۰ نفر در اثر کرونا جان میباختند، برآورد کارشناسان این بود در صورت تداوم وضعیت گذشته به دلیل تأثیر تحریمها و روند استقراض دولت از سیستم بانکی و یا فروش اوراق قرضه برای گذران امور جاری کشور، قیمت دلار ممکن بود تا مرز ۵۰ هزار تومان افزایشیافته و حتی به دلیل کاهش ذخایر کالاهای استراتژیک و افزایش قیمت جهانی کالاها، وقوع یک قحطی ناخواسته هم در ماههای پایانی سال ۱۴۰۰ پیشبینی میشد و متأسفانه این روند چشمانداز مبهمی را در مسیر اداره کشور ایجاد کرده بود. به همین دلیل دولت سیزدهم در آغاز راه علاوه بر برنامهریزیهای بلندمدت برای اداره بهتر کشور، باید در کوتاهمدت تمام توان خود را مصروف حل این مشکلات روزمره مردم میکرد و این وضعیتی بود که در آستانه شروع به کار دولتهای گذشته حتی دوران جنگ بیسابقه بود.
با ارزیابی اجمالی از عملکرد دولت سیزدهم در طول یک سال گذشته میتوان ادعا کرد که علاوه بر برنامهریزیهای بلندمدت برای اجرای طرحهای کلان نظیر طرح هدفمند کردن یارانهها، اهتمام و تلاش مجاهدانه دولت برای حل مشکلات بهگونهای است که در شرایطی که دشمنان نظام تمام توان خود را برای تشدید تحریمها و ایجاد نارضایتی مهیا کرده بودند، ناکام ماندند و بهرغم دادن هزاران فراخوان در شبکههای ماهوارهای و فضای مجازی با همکاری معاندان داخلی و ضدانقلاب خارج نشین در طول یک سال گذشته، طرفی نبستند. ثبات داخلی، غربیها را وادار کرد در راهبردهای کلان خود در مواجهه با ایران تجدیدنظر کنند که تلاش آنها برای حل موضوع پرونده هستهای ایران میتواند یکی از پیامدهای آن باشد. در این مسیر طبیعی است که ضعفها و کاستیهایی نیز وجود داشته باشد، بهویژه اینکه دولت سیزدهم اقدام به اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها کرد وسختیهایی را برای مردم در پی داشت، اما پیشبینی میشود نقشه راهی را که دولت سیزدهم طراحی و به اجرا درآورده، بتواند بر نارساییهای موجود غلبه یافته و مردم طعم شیرین اقدامات یک دولت مردمی را بهتر تجربه کنند.
مقام معظم رهبری در آغاز کار دولت سیزدهم در دو سخنرانی یکی در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری سیزدهم و دیگری در دیدار با هیئت دولت در روز ۶ شهریورماه ۱۴۰۰ بر برخی از انتظارات خود از دولت تأکید و توصیهها و مطالباتی را نیز مطرح میکنند که به گوشهای از آن اشاره میشود:
الف:ضرورت تکیهبر ارزشهای اساسی انقلاب:مقام معظم رهبری در روز مراسم تنفیذ حکم رئیس دولت سیزدهم یادآور میشوند: «خوشبختانه در بیانات رئیسجمهور محترم، جناب آقای رئیسی، در تبلیغات انتخابات و غیره، تکیهبر روی ارزشهای اساسی انقلاب، مکرّر انجام گرفت -ایشان بر ارزش عدالت، مبارزه با فساد و امثال اینها تکیه کردند- این مسیر درستی است؛ توصیه مؤکّد ما این است که همین مسیر را دنبال کنند. آن مسیری که کشور را، ملّت را به حقوق اساسیِ خودش میرساند، کشور را در جایگاه اساسیِ خود قرار میدهد، همین تمسک به ارزشهای اساسی انقلاب است. این ارزشها هم چیزهای ندانسته و موهومی نیست؛ نفْس پیگیری این اهداف موجب این میشود که مردم هم همت کنند و وارد میدان بشوند و مسائل را دنبال کنند.»
ب:تلاش برای تحقق دولتی مردمی:رهبر معظم انقلاب با تأکید بر اینکه حضور مردم در همه مسائل، حلکننده مشکلات است، با اشاره به تکرار شعار مردمی بودن در سخنان رئیس محترم جمهور خاطرنشان کردند: یک توصیه به رئیسجمهور محترم این است که «دولت مردمی» را که شعار ایشان بود، در واقعیت محقّق کنند و به معنای واقعی کلمه با مردم، در کنار مردم، در میان مردم باشند. البته حضور در میان مردم نباید افراد را از ارتباط با نخبگان غافل کند. ارتباط با نخبگان هم در جای خود یک حرکت بسیار لازم و مفید است».
ج: خلوص نیت و تلاش مجاهدانه: مقام معظم رهبری یادآور میشوند: «اگر انشاءالله از سویی تلاش مجاهدانه و حقیقتاً شبانهروزی و خستگیناپذیر [داشته باشید]و از طرفی توسّل و توکّل به خداوند متعال را برای خودتان ذخیره کنید و سرمایه قرار بدهید قطعاً پیروز خواهید شد، قطعاً موفّق خواهید شد و بر مشکلات فائق خواهید آمد. نیّت الهی بکنید؛ نیّت الهی هم در این جایگاه شما یعنی نیّت خدمت به مردم؛ همینکه واقعاً بهقصد خدمت به مردم وارد میدان بشوید، اینیک نیّت الهی و پاکیزه است و خدا به این برکت خواهد داد.»
د:هر اقدام دولت باید با برنامه باشد:رهبر معظم انقلاب: «باید با برنامه پیش رفت؛ هر اقدامی که شما میکنید، جزئی از برنامهای باشد که قبلاً تنظیم کردهاید و آماده کردهاید؛ کارهای روزمره و اقدامات پیشبینینشده نمیتواند مشکلی را حل کند. بله، گاهی اوقات پیش میآید و گاهی در برخی از شرایط، دولتها ناگزیرند یک حرکت پیشبینینشده را در زمینههای اقتصادی یا غیراقتصادی انجام بدهند -آن بحث دیگری است- لکن بهطورکلی، هر حرکت اقتصادی، هر کار اقتصادی، هر اقدام اقتصادی بایستی متّکی باشد به برنامه کلیای که تنظیمشده، و بخشی از آن برنامه را درواقع تأمین کند.»
ه:مقابله با جنگ روانی دشمن باکار تبلیغاتی درست و تمهیدات رسانهای: رهبر معظّم انقلاب تأکید نمودند: «امروز بیشترین تحرّک دشمنان ما علیه ما بیش از تحرکات امنیتی و اقتصادی، تحرکات تبلیغاتی و جنگ نرم و تبلیغات رسانهای است؛ برای اینکه بر افکار عمومی مردم مسلط بشوند مبالغ هنگفت هزینه میکنند، کارهای بسیار انجام میدهند؛ فکرهای بسیاری را در مجموعههای فکری برای این کار استخدام میکنند تا بتوانند با جنگ روانی، با تبلیغات گوناگون، افکار عمومی کشورها را -ازجمله بیشتر از همه امروز کشور ما را که هدف سوءنیت قدرتهای بزرگ است- قبضه کنند و در اختیار بگیرند. وقتی افکار عمومی یک ملّت در اختیار بیگانه قرار گرفت، حرکت آن ملّت هم طبعاً طبق میل آن بیگانه پیش خواهد رفت. کار تبلیغاتی کار مهمی است؛ ما در این زمینه ضعف داریم. درزمینه کار تبلیغاتی و حرکت تبلیغاتی درست و تمهیدات رسانهای باید قویتر و هوشمندانهتر عمل بکنیم».
رهبر معظم انقلاب در بخش دیگری از بیاناتشان با تأکید بر اهتمام دولت بر حل بعضی از مسائل فوری نظیر کرونا و مشکلات اقتصاد، چند اولویت مهم را برای دولت سیزده تعیین نمودند:
۱- بازسازی انقلابی و البتّه عقلانی و فکورانه در همه عرصههای مدیریتی و ایجاد یک تحرّک انقلابی در آنها؛ حرکت انقلابی باید با حرکت اندیشهورزانه و عقلانی همراه باشد. ۲- عدالت ورزی و کاهش فاصله طبقات محروم با طبقات برخوردار و دوری از منشهای اشرافی گری (هر مصوبه نیازمند یک پیوست عدالت است). ۳- فساد ستیزی: جای اصلی برخورد با فساد قوه مجریه است که زمینههای تولید فساد از بین برود. ۴- احیای اعتماد و امید مردم: اعتماد مردم بزرگترین سرمایه دولت است. ۵- انسجام، اقتدار و اشراف دولت؛ دولت باید نشان بدهد که میتواند آن کاری را که اراده و تصمیمگیری کرده، انجام بدهد و پیش ببرد. ۶- ایجاد تحول در قوه مجریه: تحول وابسته است به قانونگرایی، ارتقای شفافیت، انضباط مالی، برطرف کردن زمینههای فساد، جلوگیری از تعارض منافع و جدیت در اعمال تصمیمها و مصوبهها؛ و تهیه برنامه عملیاتی برای اقدامات. ۷- مسئله فرهنگ و رسانه:ساختار فرهنگی کشور نیاز به یک بازسازی انقلابی داشته و حل مشکلات آن نیازمند یک حرکت انقلابی است. ۸- سیاست خارجی: باید تحرک ما در عرصه دیپلماسی مضاعف و جنبه اقتصادی در آن تقویت تحت تأثیر مسئله هستهای قرار نگیرد.
مروری بر کارنامه دولت سیزدهم در یک سال گذشته اگرچه بیانگر آن است که در طول اینیک سال دولت توانسته است کارنامه موفقی را ارائه دهد، اما وجود بعضی از ضعفها و کاستیها و پیامدهای منفی اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها باعث لطمه به پایگاه مردمی دولت شده و نیازمند تلاش مضاعف دولتمردان در آینده پیشرو است.