به گزارش مشرق، روزنامه حریت ترکیه نوشت که «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه در نشستی با اعضای حزب عدالت و توسعه، در روز دوشنبه، برای دیدار با بشار اسد ابراز تمایل کرده بود.
این روزنامه نوشت که اردوغان در این نشست که به دور چشم رسانهها بود؛ گفته است: «اگر بشار اسد در نشست شانگهای در ازبکستان حضور یابد، تمایل دارم با او دیدار کنم.متأسفانه او نمیتواند به ازبکستان بیاید تا با او دیدار کنم و حرفهایم را شخصا به او بگویم.»
پیش از این برخی منابع نوشته بودند که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه از اردوغان و بشار اسد خواسته بود تا در نشست شانگهای حضور یابند.
همزمان با این خبر، خبرگزاری «رویترز» نیز، شامگاه پنجشنبه، مدعی شد «هاکان فیدان» رئیس سازمان اطلاعات ترکیه و «علی مملوک» همتای سوری او طی چند هفته گذشته در دمشق با یکدیگر دیدار کردهاند.
یک منبع سوری در گفتوگو با رویترز مدعی شد: «نشستهای اخیر از جمله سفیر فیدان به دمشق در پایان ماه آگوست به مدت دو روز به طول انجامیده است. در این نشستها برای برگزاری جلساتی در سطوح بالاتر زمینهسازی شد».
این ادعا در حالی مطرح شده است که «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه پیشتر اعلام کرد سازمانهای اطلاعاتی ترکیه و سوریه با یکدیگر در ارتباط هستند.
وزیر امور خارجه ترکیه در نشست جنبش غیرمتعهدها نیز گفته بود دیدار کوتاهی با «فیصل المقداد» وزیر امور خارجه سوریه داشته است.
خبرگزاری «آناتولی» به نقل از چاووش اوغلو نوشته بود: «ما باید به نوعی، بین معارضان و نظام سوریه مصالحه برقرار کنیم. در غیر این صورت، صلح دائمی [در این کشور] وجود نخواهد داشت.»
وی همچنین گفته بود باید دولت قدرتمندی وجود داشته باشد که از تجزیه سوریه جلوگیری کند و ارادهای که بتواند کنترل همه اراضی را به دست گیرد و این مسئله، جز از طریق اتحاد میسر نیست.
این اظهارات با مخالفت شدید معارضان در سوریه همراه شد تا جایی که گروههای معارض مستقر در شمال سوریه پرچم ترکیه را به آتش کشیدند و در شهرهای شمالی سوریه دست به تظاهرات علیه ترکیه زدند.
گروه تروریستی «هیئة تحریر الشام» (جبهه النصره سابق) نیز در بیانیهای به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه ترکیه واکنش نشان داده بود و این سخنان را بهشدت محکوم کرده بود.
این گروه تروریستی در بخشی از بیانیه خود، اظهارات چاووش اوغلو را «درخور اصول سیاستهای ترکیه» ندانسته بود و بر لزوم مخالفت با دولت دمشق تأکید کرده بود.
به گفته کارشناسان سیگنالهای مثبت ترکیه برای بهبود روابط با دولت سوریه، آن هم پس از ۱۱ سال بحرانآفرینی و حمایت از انواع گروهکهای تروریستی، در شرایطی است که ترکیه در سال آتی میلادی با انتخابات ریاستجمهوری مواجه است و آنکارا تلاش دارد خود را از معرکه سوریه بیرون بکشد و موضوع آوارگان سوری را که موجب نارضایتی مردم ترکیه شده را حل و فصل کرده و آنها را به کشورشان باز گرداند.
در این میان دولت سوریه نیز بارها اعلام کرده است که ترکیه در گام اول باید به اشغالگری خاک سوریه پایان داده و حمایت از گروهکهای تروریستی را پایان دهد. دمشق تأکید دارد که «توافق آدانا» (۱۹۹۸) بهترین توافق برای حل و فصل موضوعات میان سوریه و ترکیه است.