در چند دهه اخیر و با وجود تغییرات در نوع بسیاری از جنگ ها و همچنین معرفی و ظهور تکنولوژی های پیشرفته سلاح های هجومی نیز دچار تغییرات زیادی شدند. بسیاری از سلاح های هجومی با استفاده از فناوری های جدید و با حفظ ظاهر عادی خود دچار تغییرات زیادی شده و برای نبرد در قرن بیست و یکم آماده شده اند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، با وجود پیشرفتهای فراوان در در طراحی و ساخت انواع سلاح های نیرومند مثل هواپیماها، تانکها، موشکها و ناوها باز هم در نهایت این سربازان و پرسنل پیاده هستند که باید در میدان نبرد با دشمن رو به رو شده و زمین مورد مناقشه را تصرف کنند. در بین سلاح های انفرادی رده ای از سلاح ها به عنوان سلاح های هجومی وجود دارند که به عنوان سلاح استاندارد نیروهای پیاده نظام در ارتش های جهان شناخته می شوند.

سلاح هایی مثل AK-47، G -3 و یا M -16 از جمله این سلاح ها هستند. اما در چند دهه اخیر و با وجود تغییرات در نوع بسیاری از جنگ ها و همچنین معرفی و ظهور تکنولوژی های پیشرفته سلاح های هجومی نیز دچار تغییرات زیادی شدند. در این مطلب قصد داریم تا شما را با تعدادی از سلاح های هجومی جدید که در بازار جهانی سلاح عرضه شده است آشنا کنیم.

HK 416



پس از وقوع حادثه 11 سپتامبر و حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان و عراق نیروهای ویژه آمریکایی با نسخه کوتاه شده و یا اصطلاحا کارابین سلاح ام 16 به نام ام – 4 پا به میدان نبرد گذاشتند. این سلاح به سرعت در شرایط خاص جغرافیایی عراق و افغانستان دچار مشکل شد. گرد و خاک موجود در این مناطق به سرعت این سلاح را دچار مشکل کرده و باعث می شد که ام – 4 ها به سرعت گیر کرده و توان تیراندازی را از دست بدهند. در این زمان آمریکایی ها نیاز  به سلاحی مطمئن تر داشتند تا نیازمندی نیروهای آنها را در عراق و افغانستان برطرف کند.

به این منظور آمریکایی ها از شرکت مشهور اسلحه سازی هکلر و کخ آلمان سازنده سلاح هایی به مانند ژ-3 و یا ژ – 36 برای ارتقاء سلاح های خود کمک خواست. این شرکت آلمانی نهایتا سلاح " HK 416 " را بنا به نیازهای نیروهای ویژه آمریکا تحویل داد. در نگاه اول تفاوت ظاهری چندانی بین این سلاح و ام _ 16 یا ام _ 4 دیده نمی شود. یک سلاح کوچک با کالیبر 5.56 میلی متر که با خشاب 30 تیر مسلح شده و از نظر نحوه مسلح سازی و یا تیراندازی تفاوت خاصی با نمونه های قبلی ندارد.

اما شرکت مذکور برای حل مشکل سلاح مورد نظر دست به ابتکار جالبی زد. آلمانی ها برای سلاح جدید از سامانه تخلیه گاز باروت موجود در سلاح ژ – 36 کمک گرفتند. در این مکانیزم گاز موجود در لوله پس از هر شلیک به طور کامل از لوله خارج شده و توسط لوله بسیار نازکی که در زیر پوشش بیرونی و در بالای لوله اصلی سلاح قرار گرفته است گاز باروت حاصل از احتراق را تخلیه می کند. این تخلیه باعث می شود تا گازهای مضر و باقی مانده کربن حاصل از احتراق خرج گلوله به درون سلاح نفوذ نکند.

HK-416 دارای نرخ آتشی در حدود 700 تا 900 گلوله در دقیقه و وزنی در حدود 3.5 کیلوگرم است. بر روی این سلاح می توان انواع سیستم های هدف گیری لیزری، دید در شب، چراغ قوه  و همچنین صدا خفه کن را نصب کرد. این سلاح تا کنون به کشورهایی همچون آلمان، نروژ، لهستان، هلند، صربستان، اسلواکی و مالزی نیز صادر شده است.

AK12



بدون هیچ شک و شبهه  و یا جانبداری از کشور و یا تفکری خاص باید اعتراف کرد که خانواده سلاح های هجومی سری AK ساخت شوروی سابق و در حال حاضر کشور روسیه بهترین سلاح های هجومی در طول دوران بودند. این حرف یک ادعا بی دلیل یا بدون سند نیست. شما می توانید تقریبا در هر کشور دنیا ردی از سلاح های مختلف این سری پیدا کنید. این سلاح از جنگلهای استوایی جنوب شرق آسیا تا دشت های تفدیده خوزستان و کوه های سر به فلک کشیده کردستان ایران در سخت ترین شرایط به جنگ پرداخته و بنا به اعتراف تمامی کارشناسان نظامی هیچ گاه سرباز خود را تنها نگذاشته است.

باید اضافه کرد که نکته مهم و در حقیقت اصلی ترین نکته مثبت در زمینه سلاح های سری AK سادگی کارکردن و همچنین تعمیر و نگهداری این سلاح ها است. و البته باید اضافه کرد که این سادگی در استفاده در تمامی سلاح های سری AK باقی مانده است و به زبان ساده در صورتی که شما برای کار با سلاح AK – 47 آموزش دیده باشید به راحتی می توانید با سایر اعضای این سری از سلاح ها نیز کار کنید.

شرکت ایزماش روسیه به عنوان سازنده اصلی سلاح های هجومی در روسیه به تازگی از آخرین مدل از سری AK رو نمایی کرده است . AK 12 در حقیقت آخرین عضو از مجموعه سلاح های سری کلاشینکوف است که توسط این کارخانه ساخته و معرفی شده است.  برای بسیاری از ما با نگاه اول نکته جالب ظاهر سلاح است که به دلیل استفاده از مواد پلاستیکی و پلیمری و فلزهای سبک تا حدوی با مدلهای بیشتر شناخته شده این سلاح متفاوت است. دلیل استفاده از این مواد در ساخت سلاح جدید یک نکته مهم در زمینه ساخت این سلاح ها است که آن هم بحث وزن می باشد.

روسها سعی کردند در سلاح جدید خود وزن را کاهش داده تا حمل آن را برای سربازان آسان تر کنند. وزن این سلاح در حدود 3 کیلو و 300 گرم است. نکته بعد در مورد AK-12 این است که این سلاح در 5 کالیبر مختلف برای بازارهای گوناگون عرضه خواهد شد. 39*7.62، 51*7.62، 39*5.54  و 54*5.56  میلی متر 4 کالیبری هستند که این سلاح با آنها به بازار عرضه شده است. تفاوت دیگر اعمال شده در این سلاح انتقال برگه ناظم آتش به بالای قبضه است . در این حالت کاربر سلاح بدون نیاز به برداشتن دست از روی ماشه با یک انگشت خود می تواند وضعیت تیراندازی سلاحی یعنی ضامن، تک تیر و یا رگبار را تعیین کند.

قنداق این سلاح نیز به چند شکل طراحی شده است که در صورت لزوم با تعویض آن گونه های متحرک که به کاربر اجازه تغییر اندازه را می دهد بر روی سلاح نصب شود. بر روی خود AK 12  امکان نصب انواع نارنجک اندازها، هدف گیر لیزری، چراغ قوه و صدا خفه کن نیز وجود دارد. این سلاح با خشاب های 30 یا 60 تیر تغذیه شده و دارای نواخت تیری در حدود 600 تا 1000 گلوله در دقیقه است.

INSAS



کشور هندوستان به عنوان یکی از پرجمعیت ترین کشورهای جهان دارای یکی از پرتعداد ترین ارتش های جهان است که مشخصا انتخاب جنگ افزار برای این کشور را بسیار مهم و در عین حال مشکل می کند. کشور هندوستان به صورت سنتی از سلاح هایی مثل مدل " SMLE " که یک سلاح گلنگدنی انگلیسی مربوط به زمان جنگ جهانی و سپس گونه از سلاح هجومی " FN FAL " ساخت بلژیک استفاده می کردند. در دهه 1980 میلادی هندی ها تصمیم گرفتند تا نسبت به ساخت یک سلاح هجومی بومی اقدام کند.

به دلیل تعداد زیاد نفرات و همچنین شرایط بسیار متفاوت آب و هوایی در نقاط مختلف هندوستان طراحان هندی تصمیم گرفتند تا از طرح کلی سری کلاشینکوف برای طراحی استفاده کنند. نوع طراحی گلنگدن و سیستم های داخلی این سلاح دقیقا از روی سری کلاشینکوف به عاریت گرفته شده است.

 برگه ناظم آتش نیز در این سلاح به مانند سلاح ژ- 3 بر بالای قبضه نصب شده است و به تیرانداز این اجازه را می دهد تا بدون برداشتن انگشت از روی ماشه وضعیت تیراندازی خود را تغییر دهد. این سلاح توانایی شلیک در حالتهای تک تیر، 3 تیر و رگبار را نیز دارد. INSAS از خشابهای پلیمری شفاف با 20 یا 30 گلوله کالیبر 45*5.56  استفاده می کند.

این سلاح درارای وزنی در حدود 3 کیلو و 200 گرم و نواخت تیری در حدود 650 تیر در دقیقه است. این سلاح تا کنون به کشورهای عمان، نپال و بوتان نیز صادر شده است.

FN F2000



شرکت FN Herstal یکی از مشهورترین کمپانی های سازنده سلاح های پیاده نظام در جهان از کشور بلژیک است. این شرکت با طرح موفق FN FAL در دهه 1950 میلادی برای سالهای متمادی سلاح پیاده نظام بسیاری از کشورهای جهان را تامین کرد. در دهه 1980 و 90 میلادی این شرکت بلژیکی به دنبال سلاحی جایگزین برای نبردهای قرن بیست و یکم بود.

این شرکت به همین منظور طرح FN F2000 را در سال 2001 میلادی معرفی کرد. این سلاح از طراحی " بولپاپ " بهره می برد که به این معناست که خشاب سلاح در بخش عقب قرار گرفته که این خود به کوتاه تر شدن سلاح منجر می شود. نکته دیگر در طراحی اسن سلاح " ماژولار" بودن طراحی است. این بدین معنی است که بخش های مختلفی را می توان به سلاح افزوده و یا از آن کم کرد.

در حالت استاندارد این سلاح با یک دوربین با قابلیت بزرگ نمایی 1.6 برابر عرضه می شود و در صورت لزوم می تواند دوربین هایی با بزرگ نمایی بیشتر یا انواع چراغ قوه ها، هدف گیرهای لیزری و یا نارنجک اندازهای 40 میلی متری را به این سلاح اضافه کرد. نکته جالب دیگر در مورد این سلاح این است که پوکه فشنگ بعد از هر شلیک به جلوی سلاح منتقل شده و سپس از سلاح به بیرون پرتاب می شود، این مسئله باعث می شود تا تیرانداز راست و یا چپ دست نگران برخورد پوکه به خود در هنگام تیراندازی نباشند. نواخت تیر این سلاح در 850 گلوله در دقیقه است.

این سلاح دارای طولی در حدود 70 سانتی متر، وزنی در حدود 3 کیلو و 600 گرم بوده و با خشابهای 30 تیری با کالیبر 45*5.54 مسلح می شود. FN F2000 تاکنون به کشورهایی همچون آرژانتین، پرو، هند، لهستان، پاکستان و کروواسی نیز صادر شده است.

QBZ 95



زمانی که بخواهید سلاحی را برای پرتعدادترین ارتش جهان انتخاب کنید مسلما کار بسیار سخت خواهد شد. " QBZ 95 " در حال حاضر سلاح استاندارد نیروهای مسلح کشور چین به حساب می آید. چینی ها به صورت سنتی از اسلحه معروف " AK 47 " و گونه های بومی آن که در داخل چین تولید می شد استفاده می کردند. اما با توجه به گذشت زمان و نیاز به استفاده از یک سلاح پیشرفته تر کشور چین سعی کرد تا با استفاده از توانایی های بومی خود نسبت به طراحی و ساخت یک سلاح هجومی پیشرفته اقدام کند.

این سلاح از گونه خاصی از گلوله با کالیبر 5.8*42 میلی متر استفاده می کند که دارای سرعتی در حدود 930 متر بر ثانیه بوده و به این سلاح به صورت اختصاصی برای این گلوله طراحی شده است.

کارشناسان خارجی برای اولین بار این سلاح را در سال 1997 میلادی مشاهده کرده و متوجه شدند که خانواده کاملا جدیدی از سلاح های انفرادی به خدمت نیروهای مسلح چین وارد شده است. طراحی بولپاپ، طول کم و سبکی از جمله مهمترین ویژگی های سلاح چینی است.

استفاده از این کالیبر کوچکتر باعث شده است تا عقب نشینی این سلاح در زمان تیراندازی به کمترین میزان ممکن کاهش یابد و سلاح بسیار کنترل پذیر باشد. بر خلاف بسیاری از سلاح های هجومی در دنیا که در آنها گلنگدن در کنار سلاح قرار گرفته است در QBZ 95 گلنگدن بر روی سلاح قرار گرفته است. این سلاح قابلیت نصب و استفاده از انواع دوربین ها و نارنجک اندازها را دارا می باشد.

QBZ 95  با خشابهای استاندارد 30 تیر تغذیه شده و دارای نواخت تیری در حدود 650 گلوله در دقیقه است. طول این سلاح در حدود 76 سانتی متر و وزن آن نیز در حدود 3 کیلو و 400 گرم است. این سلاح هجومی چینی تا کنون به کشورهای کامبوج، میانمار و سریلانکا نیز صادر شده است.