کد خبر 14211
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۸۹ - ۱۳:۳۰

سفر يک روزه اعضاي شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان به شهر مقدس قم و ديدار آنها با مراجع تقليد و علما، حاشيه هاي جالب و خواندني را به همراه داشت.

به گزارش مشرق به نقل از رسا، شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان به رياست اسقف پاپ کاردينال ژان لويي توران، سفير واتيکان در جمهوري اسلامي ايران و هيات همراه روز پنج شنبه بيستم آبان ماه در سفر يک روزه به شهر مقدس قم با برخي از مراجع تقليد و علما ديدار و گفتگو کردند.
اين ديدارها که با حضور خبرنگاران رسانه هاي گروهي برگزار شد، حاشيه هايي نيز به همراه داشت که خبرنگار خبرگزاري رسا به نگارش آن پرداخته است.
*نخستين برنامه شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان ديدار و گفت و گو با حضرت آيت الله مکارم شيرازي از مراجع تقليد در ساعت 30/9 صبح بود که اين ديدار در دفتر اين مرجع تقليد در مدرسه امام سجاد(ع) و در فضايي کاملا صميمي برگزار شد.
*حضرت آيت الله مکارم شيرازي در اين ديدار به گرمي از هيات عالي رتبه واتيکان استقبال و افزايش و گسترش اين گونه ديدارها را سبب پيشرفت اديان و مذاهب در دنيا ارزيابي کرد.
*حجت الاسلام محمد حسين مظفري رييس مرکز گفت و گوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، ضمن معرفي هيات عالي رتبه واتيکان، هدف از سفر اين گروه و هيات را شرکت در هفتمين دور گفت و گوها با شوراي اديان پاپ که از چندين سال قبل به همت اين سازمان آغاز شد و همچنين ديدار با علما و مراجع تقليد، ذکر کرد.
*سخنان حضرت آيت الله مکارم شيرازي و استقبال گرم وي از شوراي پاپي گروه اديان واتيکان، باعث شد که اسقف پاپ کاردينال ژان لويي توران در آغاز سخنانش، از اين مرجع تقليد تشکر کند و از تحت تاثير قرار گرفتن خود سخن بگويد.
*وي همچنين سفر به قم را اولين سفر خود به اين شهر مذهبي عنوان و از قم به عنوان شهري با وجهه و جلوه هاي شناخته شده ارزشي و معنوي در جهان ياد کرد.
*حضرت آيت الله مکارم شيرازي نيز پس از سخنان کاردينال ژان لويي توران، از توضيحات وي قدرداني کرد و اين گونه طرز تفکرها را براي تفاهم در گفت وگوهاي اديان مختلف مؤثر و مفيد خواند.
*محکوم کردن اقدامات افراطي منتسب به گروهاي وهابي تندرو، نقطه مشترک ديگر سخنان حضرت آيت الله مکارم شيرازي و رييس شوراي پاپي اديان واتيکان بود، اين مرجع تقليد اظهار داشت اقدامات اين گروه تندرو محکوم است و نبايد آن را به پاي مسلمانان نوشت، کاردينال ژان لويي توران نيز با اذعان به اين مساله، اين گونه اقدامات افراطي و تروريستي را مانعي مهم بر سر راه گفت و گوهاي دوجانبه عنوان کرد.
* کاردينال ژان لويي توران در خصوص اظهار نظر حضرت آيت الله مکارم شيرازي درباره موج اسلام ستيزي و اسلام هراسي در غرب و برخورد با مساله حجاب در برخي کشورهاي اروپايي و همچنين منع ساخت مناره مساجد در سوئيس، اين مسائل را ناشي از عدم آگاهي و برخوردهاي افراطي برخي از غربي ها دانست.
*دومين برنامه شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان در سفر به قم، ديدار با آيت الله يزدي دبير مجلس خبرگان رهبري و رييس جامعه مدرسين بود که اين ديدار در ساختمان دبيرخانه مجلس خبرگان رهبري برگزار شد و حاشيه هايي را نيز به همراه داشت.
*حضور حجج الاسلام و المسلمين عبدالهي و اسلاميان از اعضاي خبرگان رهبري از نکات حاشيه اي اين مراسم بود، آيت الله يزدي در اين ارتباط توضيح داد که قرار بود جمع ديگري نيز حضور داشته باشند اما تنها اين دو عضو از اعضاي خبرگان رهبري اين فرصت و امکان را پيدا کردند.
*رييس شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان در ابتداي اين ديدار نقش دين در جامعه مدني را مورد اشاره قرار داد و بر اين نکته که اديان بايد عامل اتحاد و همدلي در جهان باشند، نه تفرقه و اختلاف، تاکيد کرد.
*آيت الله يزدي نيز پس از سخنان رييس شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان، به ارائه ديدگاه هاي خود در خصوص مسائل مختلف جهان پرداخت و در پاسخ به سؤال يکي از اعضاي هيات واتيکان در خصوص ساختار مجلس خبرگان رهبري، مجلس شوراي اسلامي و نسبت و رابطه موجود بين اين دو مجلس و نحوه نظارت بر مصوبات و قوانين مجلس شوراي اسلامي، ماموريت ها، وظايف و ساختار مجلس خبرگان رهبري و ديگر دستگاه هاي مهم کشور را براي هيات واتيکاني تشريح و خاطر نشان کرد: نحوه انتخاب نمايندگان اين دو مجلس مهم در جمهوري اسلامي ايران به صورت کاملا دمکراتيک و با راي مردم است و شوراي نگهبان قانون اساسي نيز مسؤول نظارت و بررسي قوانين مصوب در مجلس شوراي اسلامي است و مجلس خبرگان هيچ گونه نظري در خصوص مصوبات مجلس ندارد.
*رييس شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان پس از سخنان آيت الله يزدي دوباره رشته سخن را بدست گرفت و با تشکر از توضيحاتي که وي در خصوص ساختارهاي کنوني دستگاه هاي مهم کشور ايران ارائه کرد، گفت: شما سياست را جزيي از دين مي دانيد، در حالي که ما دين را جداي از امور سياسي مي دانيم و معتقديم که دين و سياست هريک در زمينه خود مختار هستند ولي با هم همکاري مي کنند.
*وي همچنين ادامه داد که ما به عنوان روحاني وظيفه داريم کساني را تربيت کنيم که بعدا اگر مسؤليتي در اداره کشور داشته باشند روي اصول دين و مذهب کارها و امور را انجام بدهند؛ آيت الله يزدي نيز دراين خصوص گفت: يعني اگر مخالف دين و آموزه هاي ديني شما کسي مسؤول شود شما ناراحت نمي شويد.
*گفت و گوي آيت الله يزدي با کاردينال ژان لويي توران در خصوص مساله جدايي دين از سياست، با ورود حجت الاسلام والمسلمين محمود عبداللهي از اعضاي مجلس خبرگان رهبري به اين بحث وارد فاز ديگري شد.
*اين عضو مجلس خبرگان رهبري با طرح سؤالي از هيات گفت وگوي اديان واتيکان پرسيد ما در جريان هستيم که يکي از مسائل شما جدايي دين از سياست است، حال اگر متصديان امور کشور و نظام شما از ارزش ها و هنجارهاي شناخته شده و مورد قبول تان تخلف کردند و يا حقوق اجتماعي را پايمال کردند، چگونه در اين موضوعات ورود پيدا مي کنيد؟ آيا بي تفاوت هستيد؟ يا اينکه کليسا نسبت به تخلفات اجتماعي و ضد ارزشي موضع خاصي را اتخاذ مي کند؟
*با طرح اين سؤال اعضاي شوراي پاپي گفت و گوي اديان واتيکان به هم نگاه مي کردند و پس از صحبت هايي که چيزي از آن عايد ما و به تبع حاضران نشد، يکي از اعضاي هيات همراه واتيکان گفت: «در جوامع ما احزاب سياسي هستند که از مسيحيت الهام مي گيرند و يا اعضاي مجلس هستند که عضو احزاب لائيک مي باشند؛ اين ارزش هاي مسيحي در حوزه سياسي انتقال پيدا مي کند و اين وظيفه کساني است که در مجلس و احزاب سياسي فعاليت دارند، با توجه به اين گفت و گوي اسقفان با دولتمردان و از سويي ديگر فعاليت اعضاي متعهد مسيحي اگر اختلافاتي هست از اين طريق مسائل دنبال مي شود.» البته ارتباط اين سخنان و جواب عضو هيات اعزامي واتيکان به قم با سؤال حجت الاسلام والمسلمين عبداللهي نيز جالب و قابل تامل است.
*برنامه بعدي هيات شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان در ادامه برنامه کاري شان، ديدار با حضرت آيت الله عبدالله جوادي آملي در دفتر وي در محل پژوهشکده علوم وحياني معارج واقع در 75 متري عمار ياسر قم بود.
*از نکات جالب حاشيه اي ديدار کاردينال ژان لويي توران و هيات شوراي پاپي گروه اديان واتيکان با حضرت آيت الله جوادي آملي، مي توان به تذکر اين استاد برجسته حوزه علميه قم به مترجم اين ديدار اشاره کرد.
حضرت آيت الله جوادي آملي در ابتداي شروع سخنان خود، به مترجم توصيه کرد با توجه به علمي بودن سخنانش، به دقت به سخنان وي گوش دهد و با دقت و بدور از عرف معمول ديپلماتيک سخنان وي را براي هيات واتيکاني ترجمه کند، مترجم نيز با گفتن کلمه چشم حاج آقا تذکر حضرت آيت الله جوادي آملي را اجابت کرد.
*در ابتداي اين ديدارها، کاردينال ژان لويي توران با ارائه گزارشي از اقدامات و فعاليت هاي شوراي پاپي گروه اديان واتيکان، مراتب احترام، سلام و ادب پاپ بنديک شانزدهم را به مراجع تقليد و علما ابلاغ کرد و علما و مراجع تقليد نيز متقابلا از هيات واتيکان خواستند تا اين سلام آنها را به پاپ ابلاغ کنند.
*از جمله امور و نکات مورد تاکيد علما و مراجع قم و همچنين هيات واتيکان، تاکيد بر نقش بي بديل دين در همگرايي و تعامل بين مذاهب مختلف بود که تقريبا در تمامي ديدارها به آن اشاره و تصريح شد.
*گفتني است، شوراي پاپي گفتگوي اديان واتيکان ظهر پنج شنبه نيز با حضور در دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم با حجت الاسلام والمسلمين رباني و مبلغي رييس و معاون پژوهشي اين مرکز علمي نشست مشترکي را برگزار و همچنين عصر پنج شنبه از دانشگاه اديان و مذاهب بازديد کردند.