مشرق-
يکي از معضلات رواني و امنيتي جامعههاي کلان بروز اختلافها و درگيريهاي خياباني ميباشد.
پشت صحنههاي اين خشونتها را ميتوان در بستر اجتماع کوچکتري به نام خانواده دنبال کرد. آنجايي که اساس تربيت و آمادهسازي انسانها براي ورود به اجتماع بزرگتر مثل جامعه شکل ميگيرد و افراد در اين محيط با مناسبات جامعهسازي آشنا ميشوند.
هر جامعهاي برآيند همان تعليمات و اهداف خانوادگي در رشد و تعالي فرزندان ميباشد و اهداف خانواده وابسته به اعتقادات و جهانبيني بانيان آن تعريف ميشود. يک خانواده مسلمان با آرمانهاي الهي و ديني در بحث تربيت و جامعهسازي وارد شده لذا تمام عملکردهاي فردي و اجتماعي او در همين ساحت ارزيابي و سنجيده ميشود و اين دستورات الهي است که محور کار انسانسازي و آماده ساختن او براي بروز در يک جامعه کلان ميباشد. تدابير الهي و تعليمات انبياء در باب جامعه مدني و اجتماع اسلامي بسيار وسيع و همهجانبه و کامل است. از رحم و مدارا و صبر و احترام به همنوع گرفته تا رعايت عدالت و نظم و گذشت و فداکاري در اين عرصه همه و همه را با دقت فراوان مورد لحاظ قرار داده است.
در جامعهاي که افراد آن يکديگر را دوست نداشته باشند و به همنوعان خويش عشق نورزند آستانه تحمل کم شده و همه با هم نگاه رقابتي پيدا ميکنند. در نتيجه جامعه محل بروز اختلافها و ناآراميها ميشود.
رسول مکرم اسلام(ص) ميفرمايند: «مضف الحيش مداراه الناس، نصف خوشبختي مدارا با مردم است.» اگر فرزندان ايران زمين همه مورد تعليم همين و فقط همين حديث پيامبر مکرم اسلام قرار گيرند، بيشترين مشکلات فرهنگي جامعه ما حل خواهد شد.
آموزش صبر و استقامت در برابر مشکلات در محيط خانواده در رفتار زوجين با يکديگر و پدر و مادر با فرزندان نقش بسيار مهمي در آرامش رواني جامعه ايفا ميکند.
افراد خانواده نيازمند يادگيري مستقيم احاديث در باب صبر هستند، نبي مکرم اسلام(ص) ميفرمايد: با کساني که با تو قطع رابطه کردند رابطه برقرار کرده و به کساني که محرومت کردند عطا کن و کساني را که به تو ظلم کردند ببخش.
و يا فرمودند صبر به منزله سرانجام ايمان است کسي که صبر ندارد گويي ايمان ندارد چنانکه بدن بدون سر کارايي ندارد.
زماني که ارزشهاي الهي در جامعهاي کمرنگ شود و قداست خود را از دست دهد کمکم افراد به دنبال نفع شخصي و سودجوييهاي کاذب روحيه رقابت و حسادتهاي اجتماعي افزايش مييابد و امنيت رواني و فيزيکي جامعه به خطر ميافتد.
خشونت همانند سم پيکره و جان جامعه را تخريب ميکند وسلولهاي آن که همان افراد اجتماعند را از حرکت و پيشرفت بازميدارد بر اين اساس نقش خانوادهها در کنترل اين خشم با پيروي از قرآن و سنت بسزا ميباشد.
انسانها در حريم خانواده با حقوق ساير مسلمانان و شهروندان آشنا ميشوند و روحيه ادب و گذشت و فداکاري را ميآموزند تا بتوانند در صحنههاي عمومي و چالشهاي اجتماعي خود را کنترل و محيط را از آسيبهاي رواني – اجتماعي حفظ کنند.
به اميد وقتي که مردم عامل به ارزشهاي الهي شده و بستر اجتماع از همه خشونتهاي کاذب در امان باشد.
يکي از معضلات رواني و امنيتي جامعههاي کلان بروز اختلافها و درگيريهاي خياباني ميباشد.