به گزارش مشرق، دفتر پادشاهي عربستان سعودي عصر ديروز با صدور بيانيه اي که از خبرگزاري رسمي اين کشور (واس) منتشر شد، اعلام کرد که ملک "عبدالله بن عبدالعزيز" به علت دررفتگي غضروفي در ناحيه پشتش وضعيت سلامتي خوبي ندارد.
بر اساس بيانيهاي که دفتر پادشاهي حکومت سعودي منتشر کرده است، پزشکان به ملک عبدالله توصيه کردهاند که استراحت کند و برنامه خاصي را براي بهبودي او تجويز کردهاند.
ملک عبدالله در سال 1924 در شهر رياض متولد شده و هم اکنون 86 سال سن دارد.
احتمال مرگ وي در شرايطي که ولي عهدش نيز در شرايط سلامتي خوبي قرار ندارد و از بيماري سرطان رنج ميبرد، باعث بر هم خوردن اوضاع سياسي و امنيتي عربستان سعودي شده است.
بسياري از کارشناسان و تحليلگران مسائل عربستان معتقدند که از هم اکنون اختلافات و درگيريها در ميان خاندان سعودي براي جانشيني ملک عبدالله بالا گرفته است.
پايگاه خبري مرکز الحرمين عربستان نيز اعلام کرد احتمال تغيير کادر رهبري اين کشور در آينده اي نه چندان دور تقويت شده است.
اين پايگاه مي افزايد: بيانيه دفتر پادشاهي در حالي صادر شده که حدود دو ميليون نفر حاجي براي انجام مناسک حج در مکه مکرمه اجتماع کرده اند.
شاهزاده نايف بن عبدالعزيز، وزير کشور عربستان در سال 2009 ميلادي به عنوان نايب رئيس دوم حکومت سعودي منصوب شد که به گفته تحليلگران اين انتصاب، وي را در موقعيتي مقتدرتر براي پذيرش ولايت عهدي يا پادشاهي قرار داده است.
فارس نيز در اين باره نوشت: نزاع بر سر تقسيم قدرت به عنوان مسئله اي ديرينه در خاندان پادشاهي عربستان سعودي، همواره سلطنت سعوديها را به چالش طلبيده است. بطوريکه در صورت وقوع بحران پادشاهي در عربستان ، دربار سعودي به عنوان اصليترين کانون بحران ساز در خاورميانه سلطه مطلق خود را بر رياض از دست خواهد داد.
خاندان آل سعود از سال 1932 ميلادي بر عربستان حکمراني ميکنند. ملک عبدالعزيز، اولين پادشاه عربستان منشوري دارد که به نام منشور عبدالعزيز معروف است . در اين منشور آمده است: « تا زماني که پسران من زندهاند قدرت به نوههايم نخواهد رسيد.» از اين حيث برخلاف نظامهاي سلطنتي ديگر که قدرت از پدر به پسر ميرسد ، درخاندان سعودي قدرت به برادران پادشاه انتقال مييابد و به همين علت است که در اين کشور قبيلهاي، شاهزادهها با پادشاهان سعودي اختلاف سني زيادي ندارند. بنابراين بافت قدرت در عربستان سعودي پيچيده است و اين پيچيدگي همواره هوس رسيدن شاهزادگان سعودي به قدرت را تشديد کرده است.
طي دو ساله اخير که شاهزاده سلطان بن عبدالعزيز وليعهد عربستان با بيماري سرطان دست و پنجه نرم مي کند و اميدي به بقاي وي نيست، مساله جانشيني ملک عبدالله که در اواسط دهه هشتاد عمر خود به سر ميبرد و رقابت ميان شاهزادگان سعودي بر سر جانشيني وي، حکومت پادشاهي سعودي را با دورهاي از تغيير و تحولات در سطح رهبرياش مواجه مي سازد.
بنا به گفته منابع نزديک به ديوان پادشاهي عربستان، «ملک عبدالله» از امير «نايف بن عبدالعزيز» وزير کشور حمايت کرده و به صورت غير رسمي وي را به جاي «امير سلطان» وليعهد بيمار عربستان تعيين کرده است.
ملک عبدالله که فاقد برادر تني است از برادران ناتني خود که مدعي پادشاهي هستند (جناح سديريها) احساس خطر کرده است و به همين منظور روابط نزديک و گستردهاي با برخي برادران ناتني ، برادر زادهها و خواهرزادههايش برقرار کرده است. وي همچنين شبکهاي مهم از روابط با شيوخ، جناحهاي ديني و روساي قبايل و بافتهاي تکنوکرات و ديگر مذاهب ايجاد نموده است. در اين راستا است که «ملک عبدالله» با هدف تقويت جناح خود، از «امير نايف» که شخصيتي ديني و تکنوکرات است حمايت کرده است. بطوريکه در 27 مارس 2009 آژانس خبري رسمي سعودي در يک خبر کوتاه و شگفت انگيز، انتصاب «امير نايف» وزير کشور عربستان را به عنوان معاون دوم ملک عبدالله اعلام کرد. اين مسئله از آن نشان دارد که «ملک عبدالله» بدليل کهولت سن براي آرام نگه داشتن حکومت خود از تلاطم جنگ قدرت بر سر جانشيني وليعهدي و حتي پادشاهي در خاندان سعودي، با انتصاب غيررسمي «نايف بن عبدالعزيز» به جاي «امير سلطان» وليعهد بيمار عربستان ، گام برداشته است.
بنا به گفته منابع امنيتي عربستان، "بندر بن سلطان "، برادر زاده ملک عبدالله و رئيس سابق شوراي امنيت ملي عربستان که مدتها است در هيچ رسانه ملي حاضر نشده و تقريبا يک ماه پيش از سفر طولاني مدت خود به مغرب به رياض بازگشته است، دو سال پيش با تحريک دويست نفر از عناصر وابسته به سرويسهاي امنيتي و اطلاعاتي سعودي عليه حکومت ملک عبدالله قصد انجام کودتا را داشت.کودتاي بندر بن سلطان در حالي صورت گرفت که پدرش " امير سلطان بن عبدالعزيز " با بيماري سرطان دست و پنجه نرم مي کند و نميتواند به مسئوليتهاي خود به عنوان وليعهد رسيدگي کند و ملک عبدالله پادشاه فعلي عربستان هم هر چند از نظر جسمي سالمتر از امير سلطان به نظر مي رسد، اما او نيز از بيماري قلب و کهولت سن (86 سالگي ) رنج مي برد .
بندر بن سلطان در صدد بود تا با انجام کودتا ، راه رسيدن پدرش را به پادشاهي هموار نمايد. تا پس از مدت کوتاهي با از ميان رفتن وي بدليل بيماري صعب العلاجش،خود زمام حکومت را به دست گيردکه در نهايت نقشه اش ،نقش بر آب شد.
کودتاي بندر بن سلطان اين مسئله را در صحنه سياسي حکومت پادشاهي عربستان تداعي مي کند که در آينده نيز هيچ کس نميتواند تضمين کند که شاهزادگان سعودي که فعلا علي الظاهر مهر سکوت برلب زدهاند اقدامي عليه پادشاه و وليعهد بيمار فعلي کشور خود انجام ندهند يا حداقل پس از مرگ آنها رياض را به صحنه تاخت و تاز قدرت تبديل نکنند.
دفتر پادشاهي سعودي در آستانه آغاز ايام حج، در بيانيهاي، حال ملک عبدالله بن عبدالعزيز را نامساعد اعلام کرد که اين خبر، به تزلزل وضعيت سياسي حاکميت اين کشور انجاميده است.