کد خبر 14402
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۸۹ - ۱۴:۱۵

رئيس نمايندگي کميته بين‌المللي صليب سرخ در ايران آخرين آمار مفقودان ايراني جنگ تحميلي با عراق را 11هزار و 697 اعلام کرد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس پي‌ير ريتر اظهار داشت: موضوع مفقودان جنگ ايران و عراق هنوز از اولويت‌هاي کميته بين‌المللي صليب سرخ محسوب مي‌شود.
وي افزود: شروع فعاليت‌هاي اين کميته در ايران در زمان جنگ بود که به‌ اين ترتيب توانستيم به بسياري از اسرا دسترسي داشته باشيم و آنها را ثبت‌نام کنيم.
رئيس نمايندگي کميته بين‌المللي صليب سرخ در ايران گفت: به دنبال بازديدهايي که کميته بين‌المللي صليب سرخ از اردوگاه‌هاي اسرا در زمان جنگ ايران و عراق داشت، موفق شديم پيام‌هاي صليب سرخ زيادي بين اسرا و خانواده‌هاي آنها مبادله کنيم.
ريتر افزود: در همان زمان جنگ، گواهي‌ها و شهادت‌نامه‌هايي را از اسرا جمع‌آوري کرديم که بر اساس اين‌گواهي‌ها اطلاعاتي درباره کساني که ثبت‌نام نکرده بودند ولي در جايي اسير شده يا کشته شده بودند جمع آوري شد.
وي افزود: در واقع اطلاعاتي که مربوط به ديگر شهداء بود با توجه به مصاحبه‌ها،‌ گواهي‌ها و شهادت‌نامه‌‌هايي که از ديگر اسرا مي‌گرفتيم جمع‌آوري ‌مي‌شد و اين موارد بخشي از فعاليت‌هاي کميته بين‌المللي صليب سرخ به حساب مي‌آمد.
رئيس نمايندگي کميته بين‌المللي صليب سرخ در ايران اظهار داشت: در پايان جنگ، اولويت‌ ما بازگرداندن اسرا به کشورشان بود، جريان تبادل اسرا در ماه‌هاي اوت و سپتامبر در 20 سال پيش به وقوع پيوست و ما موفق به برگرداندن اسرا به کشورشان شديم، البته اسراي زيادي، هم در ايران و هم در عراق از آن زمان باقي مانده بودند.
ريتر بيان داشت: در دهه 90 ميلادي فعاليت‌هاي کميته بين‌المللي صليب سرخ بر کمک‌رساني به آن دسته از اسرا که در 2 طرف مانده بودند و منتظر بازگشت به کشورشان بودند متمرکز شد.

*تمرکز کميته بين‌المللي صليب سرخ بر موضوع يافتن اجساد و هويت مفقودان
ريتر با اشاره به اينکه بعد از مسئله اسراي جنگ ايران و عراق نوبت به مفقودان اين جنگ رسيد و تمرکز کميته بين‌المللي صليب سرخ بر روي مفقودان قرار گرفت، گفت: مسئوليت حل موضوع مفقودان بر عهده‌ مقامات 2 کشور بوده است و کميته بين‌المللي صليب سرخ نيز نظارت مي‌کرد تا اطمينان به دست آورد که وضعيت مفقودان و شناسايي هويت اجساد باقيمانده از جنگ روشن شود.
وي متذکر شد ‌که کميته‌ بين‌المللي صليب سرخ در پي توافق با دولت‌هاي مربوطه، هر اطلاعاتي را که در مورد اجساد به‌دست مي‌آورد در اختيار خانواده‌ها قرار مي‌داد و آ‌نها را از سرنوشت عزيزانشان مطلع مي‌کرد.
ريتر اضافه کرد: پيگيري مسائل مفقودان از وظايف مقامات کشورها است و وظيفه کميته بين‌المللي صليب سرخ کمک به مقامات جهت اجراي اين مهم است.
وي تصريح کرد: به هر حال در ادامه‌ روند موضوع مفقودان مي‌توانيم تقسيم‌بندي خاصي داشته باشيم، به اين معني که موضوع مفقودان در ايران تنها معطوف به جنگ ايران و عراق است و اين در حالي ‌است که بعد از جنگ ايران و عراق باز هم مشکلات ناشي از جنگ در عراق ادامه داشت.
ريتر اظهار داشت: به طور مثال در سال 1991 اشغال کويت از طرف عراق صورت گرفت و در سال 2003 هم حمله‌ نيروهاي ائتلاف به کشور عراق را شاهد بوديم.
رئيس نمايندگي کميته بين‌المللي صليب سرخ در ايران با اشاره به اينکه از نظر مقامات ايران مسئله مفقودان هميشه در اولويت بوده است و از آغاز تا پايان جنگ نيز جزء اولويت‌هاي مقامات ايراني بوده است، گفت: به همين ترتيب مفقودان در عراق به دو دسته تقسيم مي‌شود، يک دسته مفقودان جنگ ايران و عراق هستند و ديگري مفقودان مربوط به دو جنگ کويت و حمله‌ نيروهاي ائتلافي به عراق.
ريتر اظهار داشت: در حال حاضر کميته‌ بين‌المللي صليب سرخ در مورد موضوع مفقودان با مقامات دو کشور توافق‌نامه‌هايي به‌ طور جداگانه به امضاء رسانده است.
وي تصريح کرد: اين توافق‌نامه‌ها خود مبناي توافق‌نامه‌ سه جانبه‌اي است که در سال 2008 با مقامات دو کشور و با ميانجيگري کميته‌ بين‌المللي صليب سرخ امضا شد و در حقيقت نقش کميته‌، نقشي ميانجي و صرفاً تسهيل‌کننده در روند اين توافق‌نامه‌‌ها است.
ريتر گفت: به‌ طور کلي دو مکانيسم وجود دارد، يکي مکانيسم سه ‌جانبه ‌است که ميان کشورها منعقد شده و ديگري توافق‌نامه‌هاي دو جانبه‌اي است که کميته‌ بين‌المللي صليب سرخ به ترتيب در سال 2004 با ايران و در سال 2008 با مقامات کشور عراق به امضاء رسانده است که هدف از امضاي اين قراردادها نيز انجام اقدامي عملي در مورد موضوع مفقودين دو کشور است.

برگزاري نشست بين ايران و عراق در مورد موضوع مفقودين در ژنو
ريتر تصريح کرد: در اواخر ماه اکتبر در ژنو ملاقات‌هايي در راستاي همکاري بين ايران و عراق با ميانجيگري کميته بين‌المللي صليب سرخ در مورد موضوع اجساد و مفقودين جنگ صورت گرفت.
وي گفت: در اين ملاقات‌ها، مقامات ايران و عراق در ژنو با ميانجيگري و جلسه ‌گردانيِ کميته بين‌المللي صليب سرخ در مورد بازيابي اجساد مفقودان مذاکره کردند که پس از تدوين موضوع با ايجاد مکانيسم‌هايي در راستاي جستجو، شناسايي و ختم پرونده مفقودان حرکت مي‌شود.
ريتر افزود: در نشست ژنو، شهادت نامه‌ها و گواهي‌هايي که اسرا ارائه کرده بودند در پي توافق‌هاي دو جانبه با کميته بين‌المللي صليب سرخ بين مقامات دو کشور مبادله شد.
رئيس نمايندگي کميته بين‌المللي صليب سرخ در ايران اظهار داشت: به‌عنوان مثال در سال‌هاي 1984 و 1985 شهادت‌نامه‌هايي از اسراي ايراني در اردوگاه‌هاي عراقي گرفته ‌و به مقامات ايراني ارائه مي‌شد که متعاقباً براي حل و فصل مسائل مفقودان بسيار راهگشا بود که اين روند از سال 2004 بار ديگر از سوي ايران آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
وي گفت: اين روند متداول با ايران ادامه دارد و تمام اين اقدامات به منظور کمک به مقامات دو کشور است تا داده‌هايي را در اختيار آنان قرار دهد که با توجه به اين داده‌ها بتوانند مسئله مفقودان را حل و فصل کنند زيرا هنوز هم شمار مفقودان بسيار زياد است.

عراق داراي بالاترين آمار مفقودان جنگ در جهان
ريتر با اشاره به اينکه در عراق حدود 500 هزار تا يک ميليون مفقود از پي سه جنگ ايران، کويت و حمله‌ نيروهاي ائتلافي وجود دارد و مفقودان ايران نيز 11 هزار و 697 نفر هستند، افزود: بالاترين آمار مفقودان در جهان مختص به کشور عراق است.
وي گفت: در راستاي همين فعاليت‌ها، کميته بين‌‌المللي صليب سرخ براي کمک به مقامات ايراني، از‌ آنها حمايت فني نيز مي‌کند و اين حمايت فني به صورت بهره‌گيري از فناوري تجزيه و تحليل DNA است که در همين چهارچوب، کميته بين‌المللي صليب سرخ دو دستگاه تجزيه‌ DNA به مقامات ايران تحويل داده است.
ريتر افزود: طرز استفاده از اين دستگاه‌ها و روش‌هاي تعيين هويت از طريق پيکرشناسي و بر اساس استانداردهاي جهاني را کميته بين‌المللي صليب سرخ آموزش مي‌دهد و اين دستگاه‌ها که در مجموع بسيار مفيد هستند در سال 2008 تحويل ايران شدند؛ يکي از آن‌‌ها تحويل مرکز تحقيقات ژنتيک انساني کوثر و ديگري به سازمان پزشکي قانوني اصفهان داده شد.

اعزام کارشناسان ايراني به انگلستان براي آموزش دستگاه‌هاي تشخيص DNA
رئيس نمايندگي کميته بين‌المللي صليب سرخ در ايران اظهار داشت: کارشناسان اين دو مرکز به انگلستان اعزام شدند تا روش‌هاي تشخيص هويت از طريق DNA را فراگيرند و کميته بين‌المللي صليب سرخ نيز به طور مستقل يک کارشناس منطقه‌اي‌ِ پزشکي قانوني را در دفتر تهران استقرار داده است که اين متخصص پيش‌تر در قبرس و در زمينه مفقودان به صورت بين‌المللي فعال بوده و با تجربه‌ فراوان خود مي‌تواند براي کارشناسان ايراني کمک با ارزشي باشد.
ريتر در مورد آماري که مسئولان مربوطه از تعداد مفقودان ايران، که آن را 7 هزار نفر اعلام کرده‌اند و صحت اين آمار گفت: آمار 11هزار و 697 نفر مفقود ايراني را مقامات کشور ايران نيز اعلام کرده‌اند و اين 7 هزار مفقود ايراني در خاک عراق وجود دارد و بقيه در خاک ايران و نقاط ديگر هستند و عدد 11 هزار و 697 آمار مجموع مفقودين ايراني است.

11 هزار و 697 آمار مفقودان ايران

وي با اشاره به اينکه عدد 11 هزار و 697 مفقود را مقامات ايراني در اختيار کميته بين‌المللي صليب سرخ قرار داده‌اند، تصريح کرد: در طول اين سال‌ها اجساد زيادي شناسايي، کشف ‌و مورد شناسايي قرار گرفته‌اند که در اين ميان اجساد عراقي تحويل مقامات کشور متبوع داده شده‌اند و اجساد ايراني نيز در اختيار مقامات ايراني قرار مي‌گرفت و کميته بين‌المللي صليب سرخ نيز هر چند گاه يکبار عمليات ‌مبادله‌ اجساد را در مرز اين کشورها نظارت مي‌کند.
ريتر گفت: يافتن تمام 11 هزار و 697 مفقود ايراني امري بسيار زمان‌بر خواهد بود و بخشي از فعاليت‌هاي مبتني بر توافق‌نامه‌ سه‌جانبه ايران، عراق و کميته بين‌المللي صليب سرخ بر محوريت نظارت کميته انجام مي‌گيرد تا به نحوي عمليات جستجوي مفقودان دو کشور ايران و عراق به صورت فرامرزي صورت پذيرد.

بررسي ورود 2 کشور به خاک يکديگر براي يافتن اجساد مفقودان

وي در پاسخ به اين پرسش که چه زماني فرآيند ورود دو کشور به خاک يکديگر براي يافتن اجساد عملي خواهد شد، افزود: اين تصميم در دست بررسي است تا طرف ايراني بتواند در خاک عراق به دنبال اجساد ايراني‌ها بگردد که البته اين فرآيند در حيطه‌ اقدامات عملي کميته بين‌المللي صليب سرخ نيست بلکه وظيفه مقامات دو کشور است، با اين حال کميته‌ بين‌المللي صليب سرخ وظيفه ميانجي‌گري و تسهيل‌گري را برعهده دارد.
ريتر افزود: آن چه در اين ميان اهميت دارد عزم مقامات دو کشور است تا فرآيند جستجو هر چه سريع‌تر صورت پذيرد.
وي با اشاره به جنگ قبرس که در سال 1974 به اتمام رسيده است، گفت: پس از بيش از 30 سال از پايان جنگ قبرس، عمليات جستجو تازه شروع شده و اين مسئله نشان دهنده اين است که 30 سال طول کشيد تا اراده‌ و عزم سياسي جزم شود تا فرآيند جستجوي مفقودان در اين منطقه شروع شود.
ريتر اظهار داشت: ما شاهديم که مقامات ايران فعاليت‌هاي زيادي انجام داده‌اند و تلاش بسياري کرده‌اند که پرونده‌هاي مفقودان حل و فصل شود و جست‌وجوي اجساد به‌ شکل تشکيل کارگروه‌هاي مشترک، امري است که نيازمند تحقق عزم سياسي دو کشور است.