به گزارش مشرق، حیدر سلیمانی در گفتوگویی در خصوص داور دیدار تیم ملی کشورمان مقابل آمریکا اظهار داشت: چون ما ایرانیها بازیهای لالیگا به خصوص الکلاسیکو را زیاد دیدهایم با متئو لاهوز آشنا هستیم. داوری ۴۵ ساله که در آستانه بازنشستگی است. او در همه ردهها داوری کرده و فقط فینال المپیک و فینال جام جهانی را در کارنامهاش ندارد. لاهوز در جام جهانی ۲۰۱۸ دو قضاوت داشت. در المپیک ۲۰۲۰، جام جهانی زیر ۲۰ سال و فینال باشگاههای اروپا هم سوت زده است.
داوری بی رحم با چهرهای مضطرب
کارشناس فوتبال داوری کشورمان گفت: لاهوز کارنامهای قوی دارد اما در نگاه اول به خاطر چهره پراسترس و مضطربش به نظر میرسد که بازی از دست او در میرود. شاید به همین خاطر اعتراضات هم زیاد میشود اما او داوری است که بلافاصله کارت میدهد و در واقع از داوران پرکارت فوتبال محسوب میشود. در بازی سنگال و قطر هم دیدیم که ۶ کارت داد. او برای هر خطایی که کمی بوی خشونت داشته باشد مکث نمیکند و کارت میدهد.
دو عادت اشتباه ازبازیکنان ایرانی
وی با اشاره به عاداتی که بازیکنان ما به خاطر بازیهای داخلی دارند، ادامه داد: بازیکنان ما به تکلهای بیپروا عادت دارند و معمولاً هم کارت نمیگیرند اما اینجا هر خطای بیپروایی مستحق کارت زرد است. دیدیم که در بازی اول علیرضا جهانبخش کارت زرد گرفت و همین مساله باعث شد از جریان بازی خارج شود. بازیکنان ما احساسی هستند به همین خاطر وقتی کارت میگیرند ۵۰ درصد تواناییشان را از دست میدهند. بنابراین آنها باید سعی کنند در نیمه اول کمتر کارت بگیرند و کمتر اشتباه کنند تا نیمه دوم آرامی داشته باشیم.
سلیمانی در مورد اینکه بازیکنان تیم ملی کشورمان علیرغم تجربیات تلخ گذشته مانند بازی با ژاپن باز هم در مسابقات بینالمللی به تصمیمات داور اعتراض میکنند و این رفتار در دو بازی قبلی نیز به وضوح دیده شد، عنوان کرد: اسکوبار، داور بازی قبلی ما یک داور جوان و آکادمیک بود. او سعی میکرد رفتاری دانشگاهی داشته باشد و احترام بازیکنان را نگه دارد. به همین خاطر نتوانست مدیریت خوبی داشته باشد و بعید است دوباره به او بازی بدهند
اخلاق کوچه بازاری لاهوز، زنگ خطری برای شاگردان کیروش
وی تصریح کرد: اما لاهوز اصلاً رفتار آکادمیک ندارد و در واقع یک داور کوچه بازاری است. هر بازیکنی با اولین اعتراض، کارت زرد را مقابل چشمانش میبیند. در لالیگا روحیات او را شناختهاند و ا ین اتفاق کمتر میافتد اما در کل به خاطر همین اخلاقِ لاهوز، بازیهایش همیشه پر کارت است. او در هر صحنه اعتراض ممکن است به نفرات زیادی کارت بدهد. یعنی اگر در یک بازی ۶ کارت زرد بدهد سه مورد آن به خاطر اعتراض بوده و سه کارت دیگر میتواند جریمهای باشد. اعتراض به لاهوز اصلاً فایده ندارد. گوشش اصلاً به حرف دیگران بدهکار نیست و کار خودش را میکند.
VARکمتر، نمره بهتر
کارشناس داوری فوتبال کشورمان در مورد اینکه لاهوز داوری با تجربه و شناخته شده در فوتبال جهان است و آیا میتوان گفت رقیب فغانی برای قضاوت در فینال جام جهانی محسوب میشود، اظهار داشت: قضاوت اول فغانی خیلی خوب بود. فیفا، بازی دوم داورانی که در بازی اول قضاوت خوبی داشتند را بازی سختی قرار داد. برنامه کمیته داوران فیفا این است که این داوران را برای مراحل بعد تست کند.
وی افزود: غیر از بحث مدیریت موضوع دیگری که برای فیفا اهمیت دارد این است که چقدر به VAR مراجعه میکنند. هرچقدر این اتفاق کمتر بیفتد بیشتر مورد توجه فیفا قرار دارد. چون اتلاف وقت بازی برای تماشاگران کسل کننده است. با فغانی در مورد محاسبه وقتهای تلف شده صحبت کردم. به این صورت است که وقت اضافه بازی را داور پنجم محاسبه میکند. داوران VAR نیز اوقات مربوط به استفاده از سیستم کمک داور ویدیویی را محاسبه میکنند. همه اینها در اختیار داور چهارم قرار میگیرد و او میانگین اوقات محاسبه شده را به داور وسط اعلام میکند.
چرا فیفا به فغانی بازیهای سخت میدهد؟
سلیمانی تصریح کرد: طبیعی است که VAR اوقات تلف شده را زیاد میکند. فغانی در بازی اول مثل جام جهانی ۲۰۱۸ به VAR رجوعی نداشت و در واقع یک پله بالاتر از سایر داوران جام بود. کما اینکه او اکنون سومین دوره حضورش در این تورنمنت را تجربه میکند. با توجه به اینکه فیفا ۴ سال داوران را به خاطر جام جهانی زیر نظر میگیرد، به همین خاطر فکر میکنم فغانی جزو کاندیداهای اول فینال است. اورساتو داور ایتالیایی هم رقیب او خواهد بود. او هم قضاوت خوبی در بازی اول داشت و با توجه به اینکه ایتالیا در جام جهانی حضور ندارد، رقیب فغانی برای قضاوت در فینال است.
کارشناس داوری فوتبال گفت: شانس حضور فغانی در فینال خیلی بالا است اما این مساله بستگی به تیم ملی کشورمان دارد. اگر ایران در مرحله یک هشتم نهایی حاضر شود قطعا در این مرحله به فغانی بازی نمیدهند. اگر تیم ملی بالاتر هم برود او را کنار میگذارند. بازیهایی که به فغانی دادند به گونهای بود که یک طرف آن تیمی بزرگ با چهرههای بزرگ حضور داشت. در بازی برزیل دقیقه ۷ کارت داد که خیلی جرأت میخواست و در این جام تا به حال کسی چنین کاری را ا نجام نداده است. در بازی بعدی او هم رونالدو حضور دارد که در جام جهانی قبلی باید مقابل ایران اخراج میشد اما کسی جرأت این کار را نداشت. اینها همه علائم مدیریتی یک داور است که فیفا آنها را زیر نظر میگیرد.