کد خبر 1456169
تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۷

وزیر امور خارجه کشورمان در نشست مشترک خبری با وزیر امور خارجه ترکیه گفت: ایران و ترکیه از قوی‌ترین دموکراسی در منطقه برخوردار هستند.

به گزارش مشرق، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان بعدازظهر سه‌شنبه در نشست خبری مشترک با «مولود چاوش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه، ضمن قدردانی از میزبانی ترکیه، گفت: گفت‌وگوهای مهم و متنوعی با مقامات ترکیه و بردارم آقای چاووش اوغلو داشتیم همچنین بیش از ۹۰ دقیقه با آقای اردوغان رئیس‌جمهور، درباره مباحث دوجانبه و بین‌المللی و منطقه‌ای مذاکره کردیم.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: موضوعات سیاسی و اقتصادی و فرهنگی در این دیدارها مورد بررسی قرار گرفت و بر اجرای هرچه سریعتر برنامه جامع همکاری‌های راهبردی ایران و ترکیه که در جریان سفر گذشته رئیس جمهور ترکیه، به امضا رسید، تاکید شد.

وی افزود: در خصوص برنامه ریزی سفر آتی آیت الله رئیسی هم برنامه‌ریزی شد. این سفر قرار بود در روزهای پایانی سال میلادی انجام شود اما به درخواست ایران این سفر به دلیل تراکم کاری آقای اردوغان در روزهای پایانی سال میلادی، این سفر به تاخیر افتاد که امیدواریم به زودی شاهد اجرای این سفر و شتاب بیشتر همکاری‌ها باشیم.

وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه همکاری‌های استانی از دیگر موضوعات مورد توجه دو کشور بود، گفت: اتفاق نظر داریم که بتوانیم در آینده نزدیک سه بازارچه مرزی را فعال سازی کنیم.

امیرعبداللهیان درباره همکاری دو کشور در حوزه انرژی و آب هم تصریح کرد: در این حوزه تاکید شد که ضروری است قوانین لازم درباره استفاده منصفانه از آب رودخانه ارس مورد توجه قرار گیرد و حق آبه تاریخی، عرفی و زیست محیطی مناطق پایین دست به طور کامل رعایت شود. در این موضوع با همکارانم در ترکیه اتفاق نظر داریم.

وی در پاسخ به این پرسشی درباره حقوق زنان در ایران و ضرورت اصلاحات در این حوزه گفت: در جمهوری اسلامی ایران زنان از حقوق بالایی برخوردار هستند، مرگ طبیعی مهسا امینی باعث تاسف است اما واقعیت آن است که فضای مجازی و رسانه‌ای غرب یک هجمه برنامه ریزی شده با اهداف سیاسی و امنیتی خاص علیه ایران ترتیب داد.

وزیر امور خارجه با طرح این پرسش که چرا آمریکا درباره قتل شیرین ابوعاقله خبرنگار زن فلسطینی و مسیحی هیچ واکنشی نشان نداد، گفت: چرا در برابر کشتار زنان و کودکان به دلیل مداخلات آمریکا، هیچ واکنش وجود ندارد.

امیرعبداللهیان همچنین تاکید کرد: ایران ترکیه در منطقه از قوی‌ترین دموکراسی‌ها برخوردارند.

وی همچنین به برگزاری کمیسیون مشترک کنسولی بین دو کشور در هفته جاری اشاره کرد و گفت: این کمیسیون را با نتایج خوب و با نگاه افزایش گردشگری و تجارت و تبادل اتباع دو کشور برگزار کردیم که نتایج و دستاوردهای خوبی به همراه داشته است.

امیرعبداللهیان از جمله موضوعات مورد توجه در این نشست‌ها را تبادل محکومین و زندانیان دو کشور اعلام کرد و گفت: این تمهیدات می‌تواند نگرانی‌های خانواده‌ها را کاهش دهد و پیشرفت محسوسی را در این موضوع احساس می‌کنیم.

وی درباره مسائل منطقه‌ای هم گفت: ما همواره با برادران خود در ترکیه به طور مستمر در تعامل و همفکری هستیم. از اینکه مناسبات دمشق و آنکار شاهد تحول است و تلاش‌هایی که از سال‌های قبل توسط جمهوری اسلامی ایران شروع شده، در حال نتیجه دادن است خوشحالیم.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: هرگونه پیشرفت مناسبات دمشق و آنکارا را اقدامی به نفع منطقه و کشورها می‌دانیم. جمهوری اسلامی به‌دلیل ارتباط نزدیک با دو کشور همه تلاش خود را برای به نتیجه رسیدن این هدف به کار خواهد گرفت.

امیرعبداللهیان همچنین درباره تحولات اوکراین هم گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران در عالی ترین سطح مطرح شده است. ما مخالف جنگ هستیم و بر راه‌حل سیاسی تاکید داریم.

وی روایت سازی‌های جعلی برخی کشورهای غربی از اوکراین و بحران این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرد و مردود دانست.

وزیر امور خارجه ادامه داد: در خصوص تحولات در افغانستان هم ما این رفتار هیات حاکمه موقت افغانستان در محروم کردن زنان و دختران از تحصیل و اشتغال را در تعارض با نگاه رحمانی اسلامی می‌دانیم و بر این موضوع تأکید داریم که در افغانستان تشکیل دولت فراگیر یک ضرورت است و این راه حل سیاسی است که می‌تواند به این کشور کمک کند.

امیرعبداللهیان درباره مذاکرات با موضوع قفقاز هم گفت: معتقد هستیم که حفظ تمامیت ارضی کشورها اصل اساسی است و هیچ گونه تغییری در ژئوپلیتیک منطقه و تقسیمات ارضی نباید ایجاد شود. باز بودن مسیرهای مواصلاتی میان کشورهای منطقه یکی از موضوعات مهم در این حوزه است که آن را موجب شکوفایی تجارت و تثبیت امنیت پایدار در این منطقه می‌دانیم.

وزیر امور خارجه درباره توافق برای لغو تحریم‌ها هم گفت: در این زمینه هم با مقامات ترکیه گفتگو کردیم و آقای چاووش‌اوغلو همواره این موضوع را با بنده پیگیری می‌کنند و در تماس هستند و پیام‌هایی تبادل می‌شود. برداشت ما این است که اگر طرف آمریکایی دست از اظهارات متناقض و طرح شروط جدید در قبال برجام بردارد و واقع بینانه رفتار کند توافق در دسترس است.