دياناي ميتوكندرياي خودخواهي پيش از اين در گياهان مشاهده شده بود،اما براي اولين بار است كه در حيوانات شناسايي شده و كشف آن بطور تصادفي در جريان بررسي ژنتيكي نوعي كرم لولهاي موسوم به Caenorhabditis briggsae صورت گرفته است.
دياناي مادهاي است كه كدهاي ژنتيكي پايه را براي موجودات زنده در خود نگه داشته و از طريق فرايندهاي پيچيده زيستي به هدايت عملكردهاي سلولي سودمند ميپردازد. مقداري از اين ماده در ميتوكندري يا نيروگاه توليد كننده انرژي سلولها نيز يافت و در بخشي از تكامل از دياناي جدا شده است.
ميتوكندري بطور معمول در جهت منافع سلول كار كرده و اگرچه تا حدودي از سلول جدا است، اما دياناي خودخواه يافت شده در برخي از ميتوكندريهاي گياهان و اكنون در حيوانات با تفاوت عمده اي روبرو است. اين ميتوكندري سريعتر از دياناي خود را تكثير كرده، هيچ عملكرد سودمندي براي سلول نداشته و در برخي موارد حتي به سلول آسيب ميرساند.
براي مثال در گياهان اين ميتوكندري خودخواه بر گلدهي تاثير گذاشته و حتي باعث سترونی ميشود.
سوال بوجود آمده اين است كه اگر اين بخش نميتواند به بقا و توليد مثل موجود سود برساند، چرا در اثر فشار تكاملي از بين نميرود؟ به گفته دانشمندان، دوام آن مثالي براي عدم كاركرد هميشگي انتخاب طبيعي چه در موجود چه در سطح سلولي است.