کد خبر 1471479
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۵

یک روحانی عربستانی که مدتی پیش در ویدئویی زبان به انتقاد نرم از ولی‌عهد سعودی گشوده بود، مجبور شد این کشور را ترک کند.

به گزارش مشرق، «عماد المبیض» روحانی عربستانی در صفحه توئتیر خود نوشت که این کشور را ترک کرده و به یک «کشور امن» پناه برده است.

به نوشته وبگاه الحره، او توضیحات بیشتری در این باره و اینکه به کدام کشور پناه برده، نداده است.

«عماد المبیض»، واعظ سعودی و خطیب مسجد ملک عبدالعزیز در تاریخ ۱۲ اسفند ماه ، در پیامی توئیتری خطاب به «سلمان عبدالعزیز»، شاه عربستان، «محمد بن سلمان» ولی‌عهد او، «ترکی آل الشیخ»، مشاور ولی‌عهد و رئیس اداره سرگرمی در این کشور گفت: «در این کشور از خدا بترسید».

او در بخشی از سخنان خود گفته بود: «در اداره امور این مملکت از خدا بترسید و روند نابودی دین اسلام و جایگزینی آن با هویت‌های دیگر را متوقف و اصلاح کنید. این کشور بر اساس ایمان و برپایی و اجرای دین خدای متعال تأسیس شده است و آنچه امروز می‌گذرد بر خلاف آن اصولی است که کشور بر پایه آن‌ها بنا شده است».

المبیض بخش دیگری از سخنان خود را متوجه «ترکی آل الشیخ»، رئیس اداره سرگرمی در سعودی کرد و ضمن مسئول دانستن او در برگزاری مهمانی‌های شبانه مختلط با حضور ستاره‌ها، گفت: «درباره مسیر جوانان و دختران ما از این نسل از خداوند متعال بترسید. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: هیچ بنده ای نیست که الله متعال عده ای را تحت سرپرستی او قرار دهد و او درحالی بمیرد که به زیردستانش خیانت کرده است، مگر اینکه الله متعال بهشت را بر او حرام می‌گرداند.

پس از این اظهارات جنجال برانگیز که موجب خشم ارتش مجازی دولت سعودی در توئیتر و فیس بوک شده بود، ویدئویی دیگر از این واعظ سعودی منتشر شد که در آن با لحن دیگری به تعریف و تمجید از پادشاه و ولی‌عهد سعودی پرداخت. ویدئویی که نشان می‌داد «عماد المبیض» در حال خواندن متنی از روی یک برگه است و کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز نوشتند که به احتمال قوی او بازداشت شده و تحت فشار مجبور به گفتن آن مطالب شده بود.

المبیض در این ویدئو گفت که از سخنان او برداشت نادرست صورت گرفته است و از این بابت از شاه و ولی‌عهد سعودی و دیگر مقامات این کشور عذرخواهی کرد.

در این راستا مقامات امنیتی سعودی روز یکشنبه از بازداشت فردی به اتهام «نشر اکاذیب» خبر دادند و فعالان حقوق بشر عربستانی نیز گفتند که آن فرد «عماد المبیض» است.

عربستان سعودی به عنوان بخشی از سیاست‌های جدید خود در یک کشور سنتی و مسلمان با هیات حاکمه‌ای محافظه‌کار، بسیاری از قوانین و ممنوعیت‌های گذشته را کنار گذاشته و هم‌اکنون در برخی مناطق، شاهد فعالیت‌های هنری جدید و برنامه‌های خلاف عرف جامعه است؛ امری که نه تنها موجب اعتراض خانواده‌ها و هشدار نهادهای مذهبی در عربستان شده بلکه حتی موجب ابراز نگرانی متحدان غربی ریاض از این روند شده و باعث گردیده تا اروپایی‌ها این سیاست را «جسارت بیش‌از حد» قلمداد کنند.

عربستان برای دهه‌ها، محدودیت‌های شدیدی را در حوزه حقوق زنان، هنر، جمع‌های مختلط و کنسرت‌ها اعمال می‌کرد؛ اما سال‌ها پیش از طریق برنامه‌ای رسمی برای حمایت از سرگرمی‌ها و تأسیس نهادی برای آن در سال ۲۰۱۶، تحولات اجتماعی قابل‌توجه و البته انتقادبرانگیزی در این کشور رخ داد.

از مهم‌ترین فعالیت‌های سعودی در این حوزه، برپایی جشنواره‌ها و رویدادهای هنری و آواز و موسیقی بود که مقامات ریاض هدف از آن را رسماً «حفاظت از ذائقه عمومی» توصیف کردند؛ در حالی که بسیاری خانواده‌ها با آن مخالف بودند و سبب ایجاد تنش‌هایی در بین مردم و حاکمیت شد. چشم انداز اصلاحات ۲۰۳۰ در عربستان با هدف افزایش سهم بخش سرگرمی در تولید ناخالص داخلی از ۳ به ۶ درصد در حال پیگیری است.

علاوه بر برنامه‌های سرگرمی خارج از عرف مقامات سعودی برای جوانان این کشور، سیاست ریاض در نزدیکی روابط به رژیم صهیونیستی و عادی‌سازی با تل‌آویو، به عامل دیگری برای نگرانی چهره‌ها و نهادهای مذهبی عربستان تبدیل شده است.

منبع: فارس