اعلام خبر توافق میان ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط دیپلماتیک، موجی از واکنش ها را در سرزمین های اشغالی در پی داشته است.

سرویس جهان مشرق - هفته گذشته ایران و عربستان سعودی با میانجیگری دولت چین، بعد از ۷ سال روابط دیپلماتیک میان خود را احیاء کردند.

توافق میان عربستان سعودی و ایران که به صورت ناگهانی اعلام شد، بازتاب گسترده ای در رسانه های جهانی داشت. دولت های سراسر جهان این توافق میان ایران و عربستان را به نفع امنیت و صلح بیشتر در منطقه دانسته و از آن حمایت کردند.

در این میان، به عقیده اکثریت کارشناسان و تحلیلگران، بزرگترین بازنده این توافق، کسی نیست جز رژیم صهیونیستی. صهیونیست ها که حدود سه سال است برای ایجاد یک محور امنیتی - نظامی در مقابل ایران و محور مقاومت در منطقه، در حال پیش برد طرحی موسوم به توافقات صلح ابراهیمی هستند، اکنون تلاش ها و طرح های خود را از دست رفته می بینند.

در واقع برای رژیم صهیونیستی که در تکمیل پروژه ضد ایرانی خود، مهم ترین مسئله، حضور عربستان سعودی در این توافقات صلح بود، اکنون همه چیز به یکباره زیرو رو شده است و مقامات این رژیم، متحیرانه به توافق میان ایران و عربستان می نگرند. این موضوع باعث شده است تا مقامات و سیاستمداران این رژیم، به جان هم افتاده و یکدیگر را مقصر این مسئله معرفی کنند.

رسانه های صهیونیستی از جدل بین مقامات دولت قبلی رژیم صهیونیستی و دولت نتانیاهو بر سر مقصر کردن یکدیگر در رابطه با توافق میان ایران و عربستان روایت می‌کنند.

به گفته رسانه های صهیونیستی، در جریان سفر نتانیاهو به رم، یک مقام ارشد سیاسی، مقصر اصلی توافق میان عربستان سعودی و ایران را ضعف دولت بایدن و دولت ائتلافی یائیر لاپید - نفتالی بنت معرفی کرد. از سوی دیگر جبهه مخالفان نتانیاهو نیز او و کابینه اش را مقصر این موضوع معرفی می‌کنند.

هاآرتص:
توافق بین ایران و عربستان سعودی نقشه جدیدی از منطقه غرب آسیا و فراتر از آن ترسیم می کند

در استراتژی منطقه ای جدید رژیم صهیونیستی علیه ایران که از سال ۲۰۲۰ و با عادی سازی روابط با بحرین و امارات آغاز شد، نقطه نهایی تکمیلی راهبرد مدنظر، عادی سازی رسمی و آشکار روابط با عربستان سعودی است. تحلیلگران صهیونیست از اهمیت فوق العاده حضور عربستان در این راهبرد، به مثابه "نگین روی تاج" نام میبرند. اما به نظر می رسد با توافق میان ایران و عربستان سعودی، به این زودی ها نگینی بر روی تاج خیالی صهیونیست ها وجود نخواهد داشت.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی که وعده داده بود تا عربستان سعودی را به دایره توافقات صلح ابراهیمی بیاورد، اکنون خود را در شرایط وخیمی می بیند، به نظر می رسد وی اصلی ترین بازنده در میان صهیونیست ها در ماجرای توافق ایران و عربستان سعودی باشد. او در مصاحبه‌هایی که با رسانه‌های خارجی مانند «العربیه» سعودی انجام داد، به صراحت اعلام کرد که روند سیاست های او، بازگشت به نقطه آغازی است که مشخصه دولت‌های قبلی وی بود، یعنی ادامه توافقات صلح ابراهیمی.

گیدئون سَعر، وزیر سابق رژیم صهیونیستی:
نتانیاهو وعده صلح با عربستان سعودی را داد، اما درنهایت ایران آن را عملی کرد

اما صهیونیست ها باید متوجه این موضوع شوند که واقعیت و جریان تحولات در منطقه و جهان تغییر کرده است و آنگونه که رژیم صهیونیستی میخواهد، همه این تغییرات و تحولات، باب میل آنها نیست و نخواهد بود. روزنامه هاآرتص در ابتدای روی کار آمدن کابینه وی درباره تحولات جهانی اینگونه میگوید:

واقعیتی که اکنون، در پایان سال ۲۰۲۲ و در دور جدید نخست وزیر نتانیاهو وجود دارد، بسیار متفاوت از واقعیتی است که یک، دو یا سه سال پیش و در دوره های نخست وزیری قبلی نتانیاهو وجود داشت.

درحالی که سرزمین های اشغالی ملتهب ترین دوران خود را میگذراند و کارشناسان عبری زبان و خارجی از احتمال فروپاشی قریب الوقوع رژیم صهیونیستی میگویند و همچنین، ‌ درگیری ها با فلسطینیان در کرانه باختری به شدت افزایش یافته است، برای صهیونیست ها غیر ممکن است که در چنین شرایطی، بتوانند عربستان سعودی را راضی به پیوستن به توافقات ابراهیمی کنند.

بنی گانتس، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی:
تجدید روابط ایران و عربستان سعودی یک اتفاق نگران کننده است
چالش های امنیتی عظیمی که اسرائیل با آن مواجه است در حال افزایش است و نتانیاهو و کابینه اش مشغول کودتای قضائی هستند
من اعلام می کنم که امنیت اسرائیل (رژیم صهیونیستی) و شهروندانش توسط نتانیاهو رها شده است و این اتفاق (توافق عربستان و ایران) نتیجه آن است

به گفته منابع عبری زبان، سعودی ها در پیامی به مقامات صهیونیست به صراحت اعلام کرده اند که تنها زمانی روابط خود را با اسرائیل عادی خواهد کرد که در حل مناقشه اسرائیل و فلسطین پیشرفتی حاصل شود. به گفته درون متزا، کارشناس عبری زبان مسائل منطقه غرب آسیا، سعودی‌ها دقیقاً با توجه به مرکزیت خود در جهان عرب و تعهدشان به «ابتکار صلح عربی» که عادی‌سازی روابط و حل و فصل مسأله فلسطین را به هم مرتبط می‌کند، مهره‌ای دشوار برای پیوستن به توافقات ابراهیمی هستند.

اما بررسی شرایط فعلی در سرزمین های اشغالی، چنین چیزی را نشان نمی دهد و ارزیابی ها از تحولات سرزمین های اشغالی حاکی از افزایش درگیری و تنش ها در هفته ها و ماه های پیش رو است، واقعیتی که اجازه عادی سازی با رژیم صهیونیستی را به مقامات سعودی نمی دهد.

یولی ادلشتین، رئیس کمیته روابط خارجی و امنیت کنست رژیم صهیونیستی:
«در حالی که ما در اینجا مشغول جنگ قدرت و درگیری داخلی هستیم، حرکت تحولات دنیا متوقف نمی‌شود
ایران و عربستان سعودی اکنون بر سر تجدید روابط بین خود توافق کرده اند و این برای اسرائیل بسیار بد است
زمان آن فرا رسیده است که بنشینیم، صحبت کنیم و اختلافات بین خودمان را حل کنیم تا در برابر تهدید اصلی برای موجودیتمان (ایران) متحد شویم

البته، برخی از صهیونیست ها از ابتداء نیز به تحقق استراتژی اسرائیل برای ایجاد یک کمربند نظامی - امنیتی در برابر ایران با استفاده از کشورهای منطقه، باور نداشتند. - اودی ایونتال، کارشناس صهیونیستی در رابطه با مسائل و موانع رژیم صهیونیستی برای ایجاد یک ارتباط و رابطه مستمر با کشور های عربی گفت:

قدرت و نفوذ ایران از همان ابتدا، موتور محرکه ‌ای بود که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را به سمت اسرائیل سوق می داد. اما از طرفی، توازن قوا و بازدارندگی میان ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس که به شدت به نفع ایرانیان است، واقعیتی است که پیشرفت روابط این کشورها با اسرائیل را به ویژه در زمینه امنیتی- نظامی کند و به تاخیر می اندازد. این کشورها، همانطور که باید از آتش حذر کرد، نسبت به تعریف ایجاد رابطه با اسرائیل به عنوان یک پیمان ضد ایرانی، کاملا محتاطانه عمل میکنند؛ و ایران نیز به نوبه خود مراقب است که این کشورها از آن همچنان این ترس را داشته باشند.

معاریو:
پیشرفت چشمگیر: ایران و عربستان سعودی اعلام کردند بر روی از سرگیری روابط دیپلماتیک با یکدیگر به توافق رسیده اند

اِزوی بارل، کارشناس صهیونیستی در واکنش به توافق ایران نوشت: این توافق، رویای اسرائیل برای ایجاد یک ائتلاف بین المللی عربی علیه ایران را از بین می برد و ممکن است مذاکرات هسته ای را احیا کند.

اکنون باید دید مقامات رژیم صهیونیستی برای اینکه از جریان تحولات منطقه عقب نمانند، ‌ در واکنش به توافق میان ایران و عربستان سعودی، چه اقدامی را در روزهای آینده انجام خواهند داد. بی شک این اتفاق، بر روند سیاست های صهیونیست ها در منطقه و پروژه عادی سازی روابط با عربستان سعودی و دیگر کشورهای اسلامی، تاثیر محسوسی خواهد گذاشت.

برچسب‌ها