کد خبر 148659
تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۷

معاون پژوهشي دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به پتانسيل‌ها و ظرفيتهاي علمي اين دانشگاه از انعقاد 35 ميليارد تومان قرارداد با صنعت در سال گذشته و قرارداد 17 ميليارد توماني صنايع دفاعي با اين دانشگاه براي حمايت از طرح‌هاي تحقيقاتي مورد نياز اين صنعت خبر داد.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، دكتر تجريشي كه در افتتاحيه چهاردهمين كنفرانس شيمي معدني ايران در دانشگاه صنعتي شريف سخن مي‌گفت، اظهار كرد: دانشگاه‌ها در شرايط كنوني با توجه به تحريم‌ها و مشكلات متعدد با نارسايي‌ها و محدوديت‌هاي بسياري روبرو‌ هستند و اين در حالي است كه توليد روز افزون علوم مختلف در كشور نشان دهنده‌ بالندگي علم در ايران بوده و رشته‌اي مانند شيمي علي‌رغم كمبودها جايگاه رفيعي دارد كه انتظار مي‌رود براي كشوري كه شانزدهمين اقتصاد بزرگ دنيا را دارد در سطح انتظارات نمود و بروز پيدا كند.

وي افزود: متاسفانه نفت شرايطي را براي كشور رقم زده است كه گمان مي‌كنيم بايد آن را به ارز تبديل كنيم تا براي خريد مايحتاج خود از خارج استفاده كنيم و اين در حالي است كه اين ماده ارزشمند مي‌تواند به محصولات با ارزش افزوده‌ي بالاتري تبديل شود.

معاون پژوهشي دانشگاه صنعتي شريف در ادامه خاطرنشان كرد: شيمي در صنايع بسياري مانند صنايع دفاعي، انرژي، بيوتكنولوژي، محيط زيست و ... نقش دارد با اين حال و علي‌رغم اين كه دانشگاه‌ها وظايف خود را در توليد علم انجام داده‌اند، شاهد تبديل آن به محصول مورد نياز و ثروت در كشور نيستيم.

تجريشي در خصوص عملكرد دانشگاه صنعتي شريف در دهه‌هاي اخير عنوان كرد: اين دانشگاه در سه دهه نخست عمر خود در حوزه‌ آموزش و پژوهش فعاليت كرده و عمده‌ فعاليتهاي خود را بر محوريت آموزش قرار داد و پس از آن در دهه‌ چهارم به سمت پژوهش گرايش بيشتري پيدا كرد كه درصدديم در دهه‌ پنجم به سمت فناوري حركت كنيم چرا كه قدرت و اقتدار از آن فناوري است.

همچنين اين دانشگاه در چاپ مقالات از نظر كميت حدود 1200 مقاله در سال منتشر كرده كه داراي سرانه‌ مقاله‌ي 2.8 به ازاي هر عضو هيات علمي است؛ اما از آنجا كه كيفيت مقالات براي دانشگاه‌ها حائز اهميت است همواره سياستهايي انديشيده شده تا بتواند در اين زمينه نيز به موفقيت دست يابد؛ به گونه‌اي كه ضمن بازنگري آيين‌نامه‌ ارتقاء اعضاي هيات علمي درصدديم تا افراد خاصي را شناسايي كرده و ضمن ارائه‌ گرنت پژوهشي برابر به آنها با كساني كه تعداد مقالات بسياري در سال به چاپ مي‌رسانند از اين افراد توليد مقالات كيفي را ولو در تعداد اندك درخواست دهيم.

وي با بيان اين كه سياست‌هاي پژوهشي اين دانشگاه به گونه‌اي تدوين شده كه در 20 سال آينده 50 درصد نيروهاي پژوهشي از دانشجويان پسادكتري خواهند بود، خاطرنشان كرد: يكي از معضلات موجود در دانشگاه‌ها تجهيزات آزمايشگاهي و كارگاهي است و اين در حالي بود كه طي 10 سال اخير مجموعه‌هاي آزمايشگاهي تازه‌اي خريداري شده و متاسفانه به دليل توقف بيش از اندازه‌ آنها در گمرك شاهد استهلاك و فرسوده شدن برخي از آنها بوديم و اين در حالي است كه دانشگاه صنعتي شريف با بهره‌گيري از صندوق توسعه فناوري خود توانسته تجهيزات خوبي را خريداري كند كه يكي از آنها به قيمت حدود 150 ميليون تومان اخيرا خريداري شد.

تجريشي درباره‌ي چگونگي ارائه‌ گرنت‌هاي تحقيقاتي نيز اظهار كرد: اعطاي گرنت‌هاي تحقيقاتي از سال پيش در دانشگاه آغاز شد و همواره در حال افزايش بوده به گونه‌اي كه درصدديم براي اعضاي هيات علمي و در راستاي حل مشكلات صنعت گرنت‌هايي تا 50 ميليون تومان نيز به عنوان حمايت از پژوهش به آنها اعطا كنيم اين در حالي است كه صنايع مختلفي ضمن قرارداد با اين دانشگاه مايحتاج خود را ارائه داده‌اند.

وي ادامه داد: صنايع دفاعي حدود 17 ميليارد تومان به اين دانشگاه بودجه داده تا پتانسيل تحقيقاتي دانشگاه شريف بتواند مشكلات آنها در حوزه‌ي هوا فضا را برطرف كند. همچنين طي مذاكراتي با مركز تحقيقات مخابرات، اين مركز براي هر يك از محورهاي مورد نياز خود حدود 50 ميليون تومان براي حمايت از طرح‌هاي تحقيقاتي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري اختصاص داده است. همچنين يكي ديگر از فعاليتهايي كه اين دانشگاه در زمينه بهبود كميت و كيفيت مقالات و توليدات علمي انجام داده است، ايجاد شبكه مجازي آزمايشگاهي و اتصال به شبكه شاعا است. به گونه‌اي كه بر اساس آن سيستمي طراحي شده كه اعضاي هيات علمي و محققاني كه بخواهند از تجهيزات آزمايشگاهي دانشگاه‌هاي ديگر استفاده كنند از طريق اين سيستم اعتبار آنها به حساب آن دانشگاه واريز شده و مي توانند به راحتي از آن تجهيزات بهره ببرند. در حال حاضر با سه دانشگاه تهران، بهشتي و صنعتي اميركبير مذاكره كرده‌ايم تا بتوانيم از طريق اين سيستم از تجهيزات آزمايشگاهي يكي ديگر استفاده كنيم.

معاون پژوهشي دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به حمايت از اساتيد جوان به عنوان يكي ديگر از برنامه‌هاي اين دانشگاه در حوزه‌ پژوهشي عنوان كرد: كميت و كيفيت مقالات و توليدات علمي، حجم ارتباط با صنعت و برگزاري همايش‌ها و كنفرانس‌هاي علمي يكي ديگر از برنامه‌هاي اين دانشگاه بوده است به گونه‌اي كه در سال گذشته 35 ميليارد تومان قرارداد با صنايع مختلف به امضاء رسانده‌ايم و در شش ماهه نخست سال جاري نيز به اين ميزان دست خواهيم يافت.

همچنين سيستمي در دانشگاه ايجاد شده كه مبلغ قرارداد سه روز پس از امضاء به حساب مجريان واريز شده و همه كساني كه در قراردادها به صورت فعال حضور داشته باشند بيمه مي‌شوند.

تجريشي در ادامه تصريح كرد: يكي از ويژگي‌هاي كشورهاي پيشرفته اين است كه حدود 70 درصد از بودجه‌ي تحقيق و توسعه آنها از بخش خصوصي تامين شده و اين در حالي است كه 80 درصد بودجه تحقيق و توسعه ايران توسط بخش دولتي تامين مي‌شود؛ بنابراين دولتها هر كه را كه بخواهند تقويت كرده و هر كه را بخواهند زمين مي‌زنند.

معاون پژوهشي دانشگاه صنعتي شريف با انتقاد از توزيع عمده سهم پژوهشي كشور توسط بخش دولتي ادامه داد: شاهديم كه بسياري از مسوولان از پژوهش يا تقويت آن حرف مي‌زنند اما در سطوح پايين‌تر شاهديم كه حوزه پژوهشي با مشكلات عديده‌اي مواجه است به عنوان مثال در پروژه ماهواره دانشگاه موفق به طراحي دوربيني با قدرت تفكيك 5 متر شده‌ايم اما متاسفانه خريداري براي اين محصول وجود ندارد.

تجريشي در ادامه ابراز كرد: سهم صادرات فناوري در ايران نسبت به ساير كشورها كمتر است به گونه‌اي كه كره جنوبي سالانه 120ميليارد دلار صادرات فناوري داشته كه در ايران ميزان صادرات در حدود 400 ميليون دلار است. معتقديم كه شركتهاي دانش بنيان مي‌توانند از طريق فروش محصولات خود حجم صادرات فناوري را افزايش دهند.

وي اضافه كرد: دانشگاه صنعتي شريف داراي 25 شركت دانش بنيان بوده كه در سال گذشته موفق به انعقاد قرارداد و فروش محصولات خود به مبلغ 9 ميليارد تومان شدند و همچنين حدود 300 نفر در اين شركتها به كار گرفته شده اند كه از اين ميان 150 نفر بيمه هستند.

معاون پژوهشي دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به شركتهاي موفق اين دانشگاه اظهار كرد: يكي از شركتهاي دانش‌ بنيان فعال در حوزه‌ي برق موفق شد كه در سه سال گذشته توليد اينورترهاي تحريمي راه آهن را به عهده گرفته و اين صنعت را در اين حوزه بي‌نياز كند. همچنين شركتي در زمينه‌ي نانو پليمر ضمن اشتغال يكصد نفره‌ پايدار موفق شد، گردش مالي يكصد ميليارد توماني را در سال گذشته براي خود رقم بزند. در زمينه حفاري نيز شركتي راه‌اندازي شده كه به طراحي و ساخت تجهيزات حفاري و سر چاهي مي‌پردازد و قراردادهاي مالي بيش از 50 ميليارد تومان منعقد مي‌كند.

همچنين ايجاد شركتي با مشاركت همراه اول در پنج ماه گذشته و تاسيس شركت ديگري با مذاكره با قرارگاه خاتم الاوصيا (ص) براي فعاليت در حوزه‌ خطوط برق راه آهن مشهد از ديگر فعاليتهاي ما در اين زمينه است.

وي ايجاد پژوهشكده‌هاي مشترك با صنايع با حضور فعال صنايع در هيات مديره آنها را يكي ديگر از برنامه‌هاي دانشگاه صنعتي شريف براي تقويت ارتباط با صنعت برشمرد و افزود:‌ بر اساس اين برنامه درصدديم كه پژوهشكده‌‌هاي مشتركي با صنعت ايجاد كنيم به گونه‌اي كه يك عضو از دانشگاه و چهار نفر از صنعت در هيات مديره‌ پژوهشكده حضور داشته باشند تا بتوانند نيازهاي صنعت را به خوبي شناسايي و دنبال كنند، در اين زمينه در سال گذشته پژوهشكده‌اي با صا ايران تاسيس كرده‌ايم و موفق شديم تا كنون حدود 7 ميليارد تومان قراردادها به آنها به امضا برسانيم.

تجريشي با اشاره به اين كه هيچ راهي جز ورود دانشگاه‌ها براي تبديل علم به فناوري محصول و تجاري سازي آن نيست عنوان كرد: دانشگاه صنعتي شريف نخستين دانشگاهي است كه موفق شد با مجوز بانك مركزي صندوق توسعه‌ فناوري خود را فعال كرده و در حوزه‌هاي مختلف از محققان حمايت كند. همچنين چاپ مجله‌ اين دانشگاه توسط الزوير براي سال دوم، چاپ پنج كتاب از سوي انتشارات اسپرينگر كه دوكتاب آن در سال گذشته به چاپ رسيد و تعاملات گسترده‌اي با فرهنگستان علوم آمريكا در حوزه‌هاي مختلف از جمله فعاليتهاي اين دانشگاه در حوزه‌ي انتشارات و تعاملات بين المللي است.

وي در پايان با بيان اينكه بنياد فناوري ونوآوري در اين دانشگاه براي مديريت و حمايت از پژوهش و فناوري ايجاد شده است، خاطرنشان كرد: بايد از دستاوردهاي علمي در ايجاد ثروت و امنيت براي مردم استفاده كنيم. دانشگاه صنعتي شريف آمادگي خود را براي حمايت از طرح‌ها و دستاوردهاي تحقيقاتي محققان در حوزه‌هاي مختلف به ويژه دام و طيور كه داراي توجيه اقتصادي باشند از طريق صندوق توسعه‌ فناوري خود اعلام مي‌كند.