کد خبر 148856
تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۶

دانشمندان "برس" داخلی را کشف کرده اند که به پاک سازی ریه ها از مواد ناخواسته کمک کرده و می تواند به شناخت بهتر بیماری های ریوی منجر شود.

به گزارش مشرق به نقل از مهر،‌ گروهی از محققان دانشگاه کارولینای شمالی دریافته اند این لایه برس مانند، مخاط چسبناک و اجسام خارجی موجود در آن را به بیرون از ریه می راند.

نتایج این تحقیقات در نشریه ساینس منتشر شده است.

این مطالعات می تواند به شناخت موارد غیرطبیعی در بیماری فیبروز سیستیک، آسم و بیماری های مشابه کمک کند.
متخصصان انگلیسی می گویند این یافته می تواند به شناخت چگونگی عملکرد ریه ها کمک کند.

مخاط که به جمع آوری آلودگی استنشاق شده کمک می کند در شکل آبریزش بینی و سرفه های مرطوب از بدن خارج می شود.

تا کنون اغلب محققان معتقد بودند یک ماده آبکی به عنوان یک روان کننده و جداگانه مخاط از سلولهای دیواره راه های هوایی عمل می کند. اما این امر با این حقیقت که مخاط در لایه مجزای خودش باقی می ماند هم خوانی ندارد.

محققان از روش های تصویربرداری استفاده کردند تا آنچه را که در ریه ها روی می دهد بررسی کنند.

آنها توانستند شبکه توری شکل متراکمی از کشت سلولی اپیتلیال برونشیت انسانی را مشاهده کنند.

این لایه برس مانند حاوی مولکول های محافظی است که مخاط چسبناک را از رسیدن به مژه ها و سلول های اپیتلیال حفظ می کند از این رو جریان طبیعی مخاط تضمین می شود.
 
دکتر مایکل رابینشتین مجری این تحقیقات گفت: هوایی که تنفس می کنیم پاک نیست و عناصر خطرناک بسیاری را با هر نفس وارد ریه های خود می کنیم.

وی افزود: از این رو به سازوکاری نیاز داریم تا همه این آلودگی هایی را که با تنفس وارد ریه کرده ایم از بین ببرد؛ عامل این پاک سازی یک ژل بسیار چسبناک موسوم به مخاط است که به این ذرات می چسبد و آنها را به کمک مژه های بسیار ریزی از بدن خارج می کند.

محققان دریافته اند این لایه برس مانند سلول ها را از این مخاط چسبناک حفظ می کند و در مواردی که باکتری یا ویروس ها به مخاط نفوذ کرده باشند مانند یک مانع ثانویه عمل می کند.

در برخی از بیماریهای ریوی مانند فیبروز سیستیک این برس توانایی فعالیت مناسب خود را از دست می دهد و فشرده می شوند ، این امر موجب می شود این برس به سلول ها بچسبد.

از کار افتادن این برس موجب می شود مخاط حرکت خود را از دست داده و عفونت، التهاب بروز کند و در نهایت بافت ریه و عملکرد آن از بین برود.