در حالی ‌که اسرائیل، دشمن دیرینه ایران، در حال انجام لابی‌های زیادی جهت متقاعد کردن کنگره آمریکا برای اتخاذ تحریم‌های فلج‌کننده اقتصادی بیشتر علیه ایران و منزوی کردن ایران به خاطر برنامه هسته‌ای این کشور بوده است، عملکرد موفقیت‌آمیز و پیش‌بینی نشده ورزشکاران ایرانی در لندن زخم‌های طاقت‌فرسا و بی‌شمار این کشور را به خوبی تسکین داد.

به گزارش مشرق، یک پایگاه تحلیلی آمریکایی در مقاله‌ای به افتخار آفرینی ایران در المپیک دستاورهای سیاسی آن پرداخته است. پایگاه تحلیلی «اینترنشنال پالیسی دایجست» در این مطلب به قلم «کوروش زیاباری» می‌نویسد: در حالی ‌که سیاست‌مداران ایران با کاری دلهره‌آور برای مقاومت در برابر تحریم‌های فزاینده اقتصادی و فشارهای سیاسی روبه‌رو هستند، ورزشکاران ایران با عملکرد خیره‌کننده خود ثابت کردند خارج کردن ایران از عرصه بین‌المللی آسان نیست.

برای مردم ایران، بازی‌های المپیک 2012 لندن که 12 آوریل به پایان رسید از دیگر دوره‌های المپیک تابستانی کاملا متفاوت بود. بازی‌های امسال در اوج تحریم‌های سنگین آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران برگزار شد. در حالی ‌که اسرائیل، دشمن دیرینه ایران، در حال انجام لابی‌های زیادی جهت متقاعد کردن کنگره آمریکا برای اتخاذ تحریم‌های فلج‌کننده اقتصادی بیشتر علیه ایران و منزوی کردن ایران به خاطر برنامه هسته‌ای این کشور بوده است، عملکرد موفقیت‌آمیز و پیش‌بینی نشده ورزشکاران ایرانی در لندن زخم‌های طاقت‌فرسا و بی‌شمار این کشور را به خوبی تسکین داد.

تیم ایران در المپیک 2012 لندن در وزنه‌برداری، کشتی، تکواندو مدال کسب کرد و در جایگاه 17 جدول مدال‌ها بین 204 کشور شرکت‌کننده قرار گرفت و رکورد بهترین عملکرد ایران در بازی‌های المپیک به ثبت رسید. برای ایرانی‌ها، هر مدال در رویدادی مهم و تعیین‌کننده نظیر المپیک به معنی برافراشتن پرچم کشور پیش چشم میلیون‌ها بیننده بین‌المللی است و به خصوص هر مدال طلا یعنی مردم جهان با احترام به سرود ملی شما گوش می‌دهند.

در زمانی که دیپلمات‌های غربیاز هیچ تلاشی برای اطمینان از منزوی شدن ایران، دریغ نمی‌کنند، ورزشکاران ایرانی بار اعتلای نام کشورشان را به دوش کشیدند و باعث افتخار و خوشحالی مردمشان شدند. یک دانش‌آموخته فوق لیسانس ادبیات انگلیسی و روزنامه‌نگار آزاد معتقد است که ورزشکاران ایرانی بسیار درخشان در المپیک 2012 ظاهر شدند و برای کشورشان افتخارآفرینی کردند و به آن اعتبار دادند، وی گفت: «خیلی افتخار می‌کنم که شهروند ایرانی هستم. ورزشکاران ایرانی عملکردی عالی نشان دادند. اگر به جدول مدال‌های المپیک نگاه کنید، می‌بینید ما بالاتر از بسیاری از کشورهای موفق با اقتصادهای پیشرفته نظیر اسپانیا، برزیل، آفریقای شمالی، دانمارک و ترکیه، سوئیس و کانادا ایستاده‌ایم.»

وی اضافه کرد: «سیاست‌مداران آمریکایی و اسرائیلی خود را به آب و آتش می‌زنند تا رهبران جهان را به بایکوت اجلاس سران جنبش عدم تعهد، در آینده نزدیک، در تهران قانع کنند. تنها هدف آن‌ها منزوی کردن ایران است. اگر حق انتخاب داشتند، حتی ورزشکاران ایران را از حضور در بازی‌های المپیک منع می‌کردند، اما موفقیت باشکوه ورزشکاران در المپیک واقعا آن‌ها را ناامید کرد.»

با پایان بازی‌های المپیک و زمانی که تیم ورزشکاران ایران از لندن بازگشت، جامعه مملو از لذت و حس خوشحالی همگانی شد. رسانه جمعی به طور کامل 12 مدال‌آور را تحت پوشش قرار داد و در رادیو، تلویزیون و روزنامه‌ها با آن‌ها مصاحبه کرد. جامعه وبلاگی سرزنده ایران نیز از خبر رتبه 17 ایران بین 204 کشور شرکت‌کننده خوشحال شد، به خصوص با وجود فشارهای اقتصادی و سیاسی بسیار زیادی که کشور مدت‌ها است در برابر آن ایستادگی کرده است. حمید سوریان، کشتی‌گیر وزن 55 کیلوگرم کشتی فرنگی ایران با پنج بار قهرمانی جهان، موفق به کسب اولین مدال طلای ایران در بازی‌ها شد. سوریان وبلاگ خود را، که به تازگی ساخته است، از لندن به روز کرد و رضایت خود را از پیروزی که به ناکامی‌هایش در کسب مدال المپیک پایان داد، ابراز کرد. سوریان در پست خود، که 1165 نظر دریافت کرد، نوشت: «غرق در مهربانی‌های پرارزش شما شدم. اگر به خاطر دعا و آرزوهای خوب شما نبود، برای من ممکن نبود به این موفقیت برسم. باید حواسم باشد این مدال من را دچار اشتباه و غرور نکند و از خدا و مردمی که همیشه در کنارم هستند، غافل نشوم.» غول کشتی جهان نوشت که همه نظرات را می‌خواند، هرچند نتواند شخصا به آن‌ها پاسخ دهد. او همه آن‌ها را تک به تک می‌خواند و همیشه «به خاطر محبتی که به او نشان دادند، ممنون مردم متعهد است.»

ابوالقاسم بینات، مفسر سیاسی ایرانی و دانشجوی دکترای علوم سیاسی دانشکده ماکسول در دانشگاه سیراکیوز نیز معتقد است که المپیک 2012 یک اتفاق فرخنده برای ایرانی‌ها بود و می‌گوید: «بازی‌های المپیک اخیر همبستگی ملی ایرانیان را از دو طریق پرورش می‌دهد. اول اینکه، به طور کلی رویدادهای ورزشی بین‌المللی آگاهی ملی را بالا می‌برند. هرچه زمینه‌ای که افراد خود را در آن می‌بینند وسیع‌تر باشد، گستره هویت درون گروهی آن‌ها وسیع‌تر خواهد بود.» وی اضافه می‌کند: «هویت‌های گروهی محلی نظیر قومی، فرقه‌ای و حزبی در زمینه‌های بین‌المللی کمتر نمایان می‌شوند و هویت‌های ملی پررنگ‌تر می‌شوند. به همین خاطر است که طی بازی‌های المپیک اخیر، ایرانی‌ها بیشتر از هر زمان در طول ماه و سال‌های اخیر، خود را به جای صفوف محلی، در صفوف ملی می‌بینند. مردم ایران خود را ایرانی می‌پندارند نه آذری، کرد، فارس، ترکمن، بلوچ یا قومیت‌های دیگر. دوم اینکه، مردم اگر انتخاب داشته باشند، تمایل به همسان‌پنداری با گروه‌هایی دارند که به آن‌ها ارزش و افتخار بیشتری می‌دهد. ورزشکاران ایرانی در بازی‌های اخیر بسیار بهتر از کشورهای همسایه خود، که در قومیت شبیه به گروه‌های قومیتی ایران هستند، عمل کردند.»

در بازی‌های المپیک اخیر، با عملکرد بهتر و با اختلاف زیاد تیم ایران از کشورهای همسایه و همینطور بسیاری از کشورهای توسعه یافته، ایرانی بودن منشاء غرور ملت ایران شد. بنابراین، مردم ایران بدون در نظر گرفتن وابستگی‌های سیاسی، فرقه‌ای و قومی خود، به ایرانی بودن خود افتخار کردند زیرا هویت ملی آن‌ها افتخاری بیش‌تر از هویت قومی، به آن‌ها داد. المپیک 2012 لندن رویدادی مهیج برای ایرانی‌هایی بود که با فشارهای فزاینده بر کشورشان به خاطر برنامه هسته‌ای ایران، دوباره شأن و افتخاری به دست آورده بودند. در حالی ‌که سیاست‌مداران ایران با کاری دلهره‌آور برای مقاومت در برابر تحریم‌های فزاینده اقتصادی و فشارهای سیاسی روبه‌رو هستند، ورزشکاران ایران با عملکرد خیره‌کننده خود، ثابت کردند خارج کردن ایران از عرصه بین‌المللی ساده نیست.

منبع: اشراف