به گزارش مشرق، وبسایت صدای آمریکا نوشت: کارشناسان امور ایران و گروههای شبهنظامی خاورمیانه، درباره فعالیتها و تغییر استراتژی گروههای مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی در خاورمیانه، هشدار دادند. در نشستی که به میزبانی اندیشکده فراحزبی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (افدیدی) برگزار شد، جو تروزمن، پژوهشگر این اندیشکده که حوزه تخصصی او بهطور ویژه گروههای پیکارجوی فلسطینی و حزبالله است، گفت: ۱۹ گروه شبهنظامی که مورد حمایت جمهوری اسلامی هستند، در «اطراف مرزهای اسرائیل» فعالیت دارند.
او گفت: برخی از این گروهها نظیر حماس و حزبالله در اخبار نامشان مطرح بوده اما برخی دیگر اینطور نبوده است. از این ۱۹ گروه پیکارجو تعدادی تحت تحریمهای آمریکا قرار دارند و همه آنها تحریم نیستند.
جو تروزمن گفت که برخی از این گروهها نظیر حماس با اینکه از ایران کمک میگیرند تا حدی «خودمختاری» دارند اما برخی دیگر بهویژه گروههای عراقی که در سوریه هستند و یا گروه جهاد اسلامی بهطور ویژه تحت امر ایران هستند.
تروزمن گفت: گروه حماس، سعی در نیروگیری از نوجوانان دارد و با تبلیغات خود علیه اسرائیل در کمپهای تابستانی این کار را میکند.
به گفته او، ایران به اینکه گروهی سنی است یا شیعه یا مسیحی کاری ندارد و مادامی که حاضر باشند علیه اسرائیل دست به سلاح ببرند از آنها حمایت میکند و به همین خاطر شاهد حضور ۱۹ گروه شبهنظامی در مرزهای اطراف اسرائیل هستیم.
جاناتان شانزر، کارشناس دیگر امور خاورمیانه در اندیشکده افدیدی و نویسنده کتاب «درگیری ۲۰۲۱ غزه» هم گفت: شاهد آن هستیم که گروههای نیابتی ایران اکنون از یک «استراتژی» برخوردار هستند که پیش از این، اینگونه نبوده است.
او گفت: اکنون شاهد افزایش هماهنگیها بین گروههای شبهنظامی هستیم و این استراتژی را سپاه پاسداران تهیه کرده است که چه گروهی چه کاری انجام دهد. اگر قبلا حماس شاید بدون محاسبه دست به شلیک راکت میزد اما اکنون محاسبه میکند.
او در تشریح استراتژی تازه حماس که نوار غزه را در کنترل دارد گفت که این گروه اکنون با رهنمودهای ایران نفوذ خود را در کرانه باختری افزایش داده است. حماس از کرانه باختری که در دست رقیب آن یعنی گروه فتح است، به اقدام علیه اسرائیل دست میزند.
جاناتان کنریکوس، عضو «مجمع امنیتی و دفاع اسرائیل» که به مدت ۲۴ سال در ارتش اسرائیل بوده است نیز گفت که به نظر او کانون توجه بعد از کمپ جنین، نابلس خواهد بود که فعالیتهای شبهنظامیان آنجا بیشتر شده است.
جاناتان شانزر در مورد تلاشهای اسرائیل برای جلوگیری از تحویل موشکهای دقیق ایران به حزبالله گفت: برخی از این محمولهها به دست حزبالله رسیده است و برآورد میشود که حدود ۵۰۰ موشک دقیق(نقطهزن) در دست حزبالله است.
او این امر را بسیار خطرناک دانست و گفت: مشخص نیست که سامانه دفاع هوایی «گنبد آهنین» چگونه در برابر این راکتها عمل خواهد کرد، مخصوصا اینکه اگر حزبالله در یک جنگ تمامعیار آنها را با شلیک حدود ۱۵۰هزار راکت غیردقیق ترکیب کند. در این شرایط مشخص نیست چگونه سامانه دفاع هوایی، موشک نقطهزن را از تسلیحاتی که چنین قابلیتی ندارند تشخیص خواهد داد.