کد خبر 151163
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۵

قيمت‌ها در بازار مصالح‌ساختماني براي بار دوم در طول ۵ ماهي كه از سال۹۱ مي‌گذرد، دستخوش تغيير از نوع «ناخوشايند براي انبوه‌سازان» شده و حجم خريد‌ از اين بازار را توسط گردانندگان موتور ساخت‌وساز به شكل خيره‌كننده‌اي كاهش داده است.

به گزارش مشرق به نقل از دنياي‌اقتصاد، از تحولات نگران‌كننده‌اي كه طي هفته‌هاي مياني تابستان امسال در بازار مصالح‌ساختماني اتفاق افتاده، حاكي است: قيمت ۱۴ قلم مصالح‌ساختماني پرمصرف در ساخت‌وسازهاي مسكوني، به طور متوسط ۴۵ درصد افزايش پيدا كرده است.

هرچند حجم احداث واحد‌هاي مسكوني نسبت به سال گذشته زيادتر شده و به طور طبيعي تقاضا در بازار مصالح نيز بايد بيشتر از سال۹۰ باشد اما طبق گفته دلالان اين بازار، تحت تاثير گراني‌، خريد مصالح‌ساختماني در دو ماه اول تابستان امسال حدود ۴۰ درصد افت كرده است طوري‌كه انبوه‌‌سازان در واكنش به افزايش بدون دليل قيمت مصالح‌ساختماني در فصل ساخت‌وساز، عمليات تامين مصالح را به تاخير انداخته‌اند.

براساس اين گزارش از ميان انواع مصالح ساختماني كه طي هفته‌هاي اخير مشمول رشد قيمت شده‌اند، برخي مصالح همچون ميلگرد و رنگ ساختماني تا دو برابر نرخ‌هاي سال گذشته، گران شده‌اند.

انبوه‌سازان با اشاره به پرهيز از خريد مصالح گران در اين فصل به اميد برگشت قيمت‌ها در فصل پاييز، مي‌گويند: سازنده‌هايي كه با نرخ‌هاي كنوني اقدام به تامين مصالح براي ساخت‌وسازهايشان مي‌كنند گروه‌هايي هستند كه درنظر دارند متناسب با رشد قيمتي كه از محل گراني مصالح به آنها تحميل شده، قيمت فروش واحدها را افزايش دهند؛ اما در حال حاضر غالب سازنده‌ها از بازار مصالح خريد نمي‌كنند.

یافته‌ها از بازار روزهای اخیر مصالح ساختمانی حاکی است: هم اکنون برخی مصالح پرمصرف و پرکاربرد در ساخت و ساز همچون آهن، شن و ماسه و آجر تا بیش از ۵۰ درصد رشد قیمت نسبت به مدت مشابه سال گذشته را تجربه می‌کند.آن طور که فعالان بازار مصالح ساختمانی پایتخت  اعلام کردند هم اکنون تغییرات برخی از این مصالح به خصوص انواع میلگرد، تیرچه، ورقه‌های فولادی و سایر تولیداتی که از ماده اولیه شمش آهن تهیه می‌شوند ظرف یک ماه گذشته بطور متوسط ۲۰ درصد رشد قیمت داشته‌اند به این ترتیب، قیمت آهن آلات ساختمانی در نيمه تابستان از ۱۵۰۰ تومان برای هر یک کیلوگرم به بیش از ۲۰۰۰ هزار تومان افزایش یافته است؛ این در حالی است که سال گذشته در همین روزها حداکثر قیمت هر کیلوگرم آهن ۸۰۰ تومان بوده است. در سایر مصالح ساختمانی هم تغییرات قیمتی روی داده است که بر این اساس افزایش دو برابری قیمت آجر و انواع شن و ماسه، هزینه‌های ساخت را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.

این درحالی است که تنها قيمت یکی از مصالح پرمصرف یعنی سیمان با افزایش قابل ملاحظه‌ای مواجه نشده و حتی قیمت آن در مقایسه با سال گذشته درصد اندکی هم کاهش یافته است.بر اساس این گزارش، هم اکنون قیمت هر کیسه سیمان در بازار مصالح حداقل ۴۰۰۰ تومان و حداکثر ۴۷۰۰ تومان متغیر است که دلالان بازار مصالح افزایش هزینه‌های حمل و نقل را مهم‌ترین عامل این نوسان قیمت در بازار سیمان می‌دانند. سيمان پارسال در مرز ۴ هزار تومان فروخته مي‌‌شد.

به گفته دلالان بازار مصالح ساختمانی، هم اکنون بازار خرید و فروش مصالح پرمصرف، به خصوص آهن‌آلات ساختمانی، بازاری راکد و غیرشفاف است به گونه‌ای که ظرف هفته‌هاي اخیر هیچ معامله‌ای در این بازار صورت نمی گیرد و مشخص نیست که این بحران تا کجا ادامه خواهد داشت.

دلالان درباره توقف معاملات در بازار آهن الات می‌گویند: سود ناشي از هر بار معامله آهن آلات ساختمانی بین ۵ تا ۱۰ درصد است که با افزایش لحظه‌ قیمت‌آهن،معاملات زیان آور خواهد شد.

این در حالی است که این روزها انبوه سازانی که بابت تعهد خود به کارفرما موظف به فعالیت و تامین مصالح ساخت هستند دست نگه داشته اند تا ببینند وضعیت بازار به چه صورتی پیش می‌رود.

کاهش ۴۰ درصدی خرید مصالح
دلالان مصالح ساختمانی با ابراز نگرانی از شرایط به وجود آمده ظرف روزهای اخیر در بازار مصالح و سپس سرایت آن به بازار ساخت‌وساز معتقدند این روزها میزان خرید یا تقاضای مصالح ساختمانی پرمصرف به میزان ۳۰ الی ۴۰ درصد نسبت به پارسال کاهش پیدا کرده است.

فروشندگان در بازار مصالح‌ساختماني در عين حال مي‌گويند: متقاضیان باقی‌مانده در بازار مصرف مصالح ساختمانی که اغلب بساز و بفروش‌ها یا انبوه‌سازان هستند برای ادامه فعالیت‌های خود بنا دارند با محاسبه افزایش قیمت به وجود آمده، قیمت هر مترمربع از واحدهای خود را در زمان فروش افزایش‌دهند.

این فعالان بازار مصالح، پیش بینی می‌کنند در صورتی که در نتیجه نبود نظارت مورد نیاز، شرایط به همین صورت ادامه پیدا کند ظرف چند هفته با سرایت وضعیت نابسامان بازار مصالح به بازار ساخت‌وساز، ساخت‌وسازها متوقف يا كند می‌شود.

نوسانات قابل توجه در بازار ارز و نبود مدیریت و نظارت کافی و برخی رانت خواری‌ها مهم‌ترین علل عنوان شده از سوی دلالان مصالح برای گرانی‌های اخیر است.

هشدار در مورد کارگاه‌های ساختمانی
سیروس تابش عضو انجمن انبوه سازان تهران و فعال در پروژه‌های مسكوني شهر تهران با انتقاد از ایجاد شوک ناگهانی در قیمت مصالح اساسی گفت: علاوه بر افزایش قیمت ناگهانی در برخی مصالح اساسی و تاسیسات ساختمانی که در زمستان سال قبل به وجود آمد، از ابتدای سال نیز در چند مرحله قیمت‌ها افزایش داشته است.

وی این افزایش قیمت‌ها را در تمام مصالح و تاسیسات فراگیر دانسته و هشدار داد: تا چند روز آینده در صورت ادامه روند موجود تعداد زیادی از کارگاه‌های ساختمانی تعطیل خواهد شد که دلیلی جز جهش ناگهانی قیمت‌ها ندارد.

احتمال وقفه در ساخت و ساز
در همین زمینه، رضا میرزاهدی از انبوه سازان فعال در ساخت و سازهای شهر تهران با ابراز نگرانی از جهش ناگهانی قیمت مصالح ساختمانی در هفته‌هاي اخیر گفت: روند ساخت‌وسازها در نتیجه جهش ناگهانی در قیمت مصالح دچار افت قابل توجهي شده است.وی افزود: با شرایط به وجود آمده، تمام پروژه‌های عمرانی با خطر وقفه روبه‌رو هستند.

میرزاهدی خاطرنشان کرد: عدم ثبات اقتصادی بازار به دلیل نبود ارگان کنترلی، افسار گسیختگی بازار کالاهای اقتصادی و... باعث شده است که در نيمه تابستان هر کیلوآهن معادل یک دلار ارزش پیدا کند.

وی تصریح کرد: جالب است بدانید تا پیش از این اعلام می‌شد دلالان مصالح عامل گرانی‌ها هستند، اما هم اکنون قیمت‌ها در کارخانه‌ها به شدت افزایش یافته است و بسیاری از کارخانه‌ها هم تولیدات خود را کاهش داده‌اند.

میرزاهدی هشدار داد: در صورتی که به سرعت برای کنترل قیمت مصالح اقدام نشود، ظرف چند روز آینده افزایش قیمت آهن‌آلات و سایر مصالح ساختمانی به مصالح دیگر سرایت می‌کند که در این حالت، کنترل بازار مسکن به شدت دشوار می‌شود.