به گزارش مشرق، تلاشهای زیادی از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و در سالهای اخیر صورت گرفت که جمهوری اسلامی ایران به کشوری منزوی در صحنه جهانی مبدل شود، تلاشهای آمریکا و متحدان غربی آنها و همچنین رژیم صهیونیستی؛ از اعمال تحریمهای یکجانبه تا تحمیل جنگ هشت ساله و...، ولی این هدف محقق نشد و این پروژهها عملا ناکام ماند.
در سالهای اخیر و از جمله در دولت سیزدهم (ابراهیم رئیسی) نیز این تلاشها همچنان ادامه یافته، ولی عملا این هدف، محقق نشده، آنچنان که اخیرا نیز حسین امیرعبداللهیان در گفتوگویی با پرس.تی.وی اعلام کرد که تلاشهای آمریکا و برخی متحدان غربی آن برای منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران، شکست خورده است. وی با اشاره به حضور ایران در نشست بریکس و عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و... خاطرنشان کرد: «حضور فعال ایران در سازمان همکاری شانگهای، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و اخیرا در بریکس نشان میدهد که سیاست جهانی منزوی کردن ایران شکست خورده است. کشورها و اتحادها بر اساس منافع خودشان عمل میکنند. پیام روشن و صریح ما این است که جمهوری اسلامی ایران را نمیتوان منزوی کرد و به حاشیه برد».
در همین خصوص «مهدی فضائلی» تحلیلگر مسائل بینالملل و فعال رسانهای درباره تلاشهای ناکام برای منزوی کردن ایران، خاطرنشان کرد: اساسا جمهوری اسلامی ایران با توجه به همه ویژگیها و مختصات ژئوپلتیک و توانمندیهای داخلی، کشوری نیست که بتوانند آن را منزوی کنند.
وی یادآور شد: ممکن است برخی از کشورها آن هم در یک مقطعی روابطشان را محدود کرده و شرایط ویژهای را فراهم کنند، اما حتی همان کشورهایی که سردمدار این بحثها و منزوی کردن ایران هستند، تجربه ثابت کرده که در بلندمدت ناگزیرند به نوعی در روابطشان با ایران تجدیدنظر کنند.
به گفته فضائلی هر مقداری که ایران قویتر باشد، بحث منزوی کردن آن سختتر و دشوارتر میشود.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه هدفگذاری ایران قوی ابعاد مختلف و پیامدها و ثمرات متعددی دارد، یکی از آثار و پیامدهای آن در عرصه سیاست خارجی را این دانست که ایران قوی را نمیشود منزوی کرد، حتی از سوی سردمداران این مباحث.
وی در این باره عنوان کرد: در دهه ۷۰ شمسی (بعد از قضیه میکونوس) همه کشورهای اروپایی با یکدیگر تصمیم گرفتند که نمایندگیهای خود را در ایران تعطیل و از ایران خارج شوند، ولی بعد از مدت کوتاهی مجبور شدند برگردند و آلمان که پیشقدم این اقدام بود، به خواست و اراده ایران و هدایتهایی که مقام معظم رهبری کردند، آخرین کشوری بود که به آن اجازه داده شد تا به ایران برگردد.
به باور این کارشناس مسائل بینالملل، منزوی کردن ایران بحث نخ نما شدهای است.
فضائلی همچنین به شرایط جهان و صحنه بینالملل نیز اشاره کرد و افزود: علاوه بر این موارد، وضعیت و موقعیت ایران و آنچه در صحنه روابط بینالملل میگذرد، اجازه نمیدهد که کشورها به صورت یکپارچه روابطشان را با دیگر کشورها قطع کرده و عملا کشوری را منزوی کنند. البته در این میان شاهد اتفاقات ویژهای مثل دوران حمله صدام به کویت بودیم که همه یکپارچه به حمایت از کویت برآمدند.
وی یادآور شد: ولی کشوری که با عقلانیت، سیاست خارجی خود را دنبال میکند و تنش آفرینی نمیکند و از قدرت و استحکام درونی بالایی برخوردار است و دارای ویژگیهای ژئوپولتیک نیز هست را نمیتوان منزوی کرد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: شاهد بودیم آمریکا در مقاطع مختلفی تلاش کرد بیشترین فشارها و محدودیتها را به ایران وارد کند و از سوی دیگر پیوسته به صورت مستقیم و غیرمستقیم هم اقدام به ارسال پیام میکند که خواستار برقراری روابط با ایران است. البته آنها متناسب با اهداف شیطانی خودشان این درخواستها را مطرح میکنند.
وی گفت: اینکه آمریکا در تلاش است با ایران رابطه داشته باشد به این خاطر است که ارتباط با ایران هم در معادلات داخلی آمریکا تاثیر میگذارد و احزاب این کشور دنبال این هستند که از این شرایط در راستای منافع خود استفاده کنند و از سوی دیگر، ارتباط با ایران، شرایط آمریکا در منطقه و دنیا را نیز تغییر میدهد. البته ما میدانیم نیات و اهدافشان خیرخواهانه نیست و منافع ما را تامین نمیکند.
فضائلی بیان کرد: البته هر جا احساس کنیم که منافع جدی و پایدار ملت تأمین میشود، با عقلانیت برخورد کرده و تصمیم میگیریم و این را در عمل نشان دادهایم.