کد خبر 1527447
تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۱

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به پیشنهاد ایران برای امنیت مرزهای مشترک سوریه و ترکیه، گفت: مقامات سوری برای محافظت از مرزهای مشترک کشور خود با ترکیه از داخل خاک سوریه آمادگی کامل دارند.

به گزارش مشرق، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که اخیراً در چارچوب تقویت روابط با سوریه و لبنان و پیگیری توافق‌های صورت گرفته با دمشق در قبال تحرکات آمریکا در مرزهای شرقی سوریه و تهدیدهای رژیم موقت علیه فرماندهان مقاومت فلسطین و..به این کشورها سفر کرده است، در گفت‌وگو ی اختصاصی با روزنامه الوفاق به بررسی آخرین تحولات در عرصه سیاست خارجی ایران در منطقه و جهان پرداخت.

جهان عرب جایگاه سوریه را درک کرد

وی در پاسخ به این سوال که آیا سفر اخیرش به لبنان و سوریه با هدف تاکید بر ایستادن ایران در کنار متحدانش در سایه تحرکات مشکوک اخیر آمریکا در مرزهای سوریه و عراق است، گفت: در واقع ما امروز در سوریه با دو پدیده رو به رو هستیم؛ پدیده اول این است که جهان عرب رویکردی جدید در قبال دمشق اتخاذ کرده و به دنبال بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، بازگشایی سفارتخانه‌های خود در این کشور و انعقاد توافقات با دمشق در سطوح مختلف است. جهان عرب و رؤسای دولت‌های عربی و اسلامی در منطقه جایگاه سوریه را به‌خوبی درک می‌کنند، زیرا سوریه کشوری است که نمی‌توان آن را از معادلات منطقه‌ای حذف کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: اما از سوی دیگر، با وجود سرعت گرفتن این پدیده مثبت، فعالان بیگانه و دشمنان سوریه بویژه آمریکا فشارهای خود علیه دولت و ملت سوریه را افزایش داده‌اند. من از مقامات سوری در جریان این سفر شنیدم که طرف‌های بیگانه و دستگاه‌های جاسوسی تلاش دارند که گروه‌های تروریستی را به منطقه شرق فرات و ادلب بازگردانند تا از این طریق به سوریه فشار وارد کنند.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: «قوانین تحمیل شده از سوی آمریکا علیه سوریه موسوم به قانون «سزار» یا «قیصر» در حقیقت در راستای افزایش تحریم‌ها است، لذا به‌نظر می‌رسد که همه این اقدامات، پاسخی از سوی دشمنان سوریه در قبال بازگشت روابط طبیعی دمشق با کشورهای عربی و دیگر کشورهای منطقه است.

پیشنهاد ایران برای امنیت مرزهای مشترک سوریه و ترکیه

امیرعبداللهیان در ادامه گفت که موضوع دیگری که درخصوص سوریه وجود دارد به امنیت مرزهای مشترک این کشور با ترکیه ربط دارد. مقامات سوری به اعلام کرده‌اند که برای محافظت از مرزهای مشترک کشور خود با ترکیه از داخل خاک سوریه آمادگی کامل دارند.

وی تصریح کرد که در آخرین نشست چهارجانبه میان وزرای خارجه ایران، سوریه، ترکیه و روسیه در مسکو، ما طرحی به نام جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد دادیم مبنی بر این‌که دمشق و آنکارا بر خروج نیروهای نظامی ترکیه از خاک سوریه توافق کنند، اما در نهایت این یک معادله، دارای دو طرف است و طرف دوم آن، ترکیه است که امنیت مرزهایش با سوریه برایش اهمیت دارد و نباید این مرزها از سوی برخی گروه‌ها که امنیت منطقه را به خطر می‌اندازند، تهدید شود. این امری صحیح است که ترکیه آن را مطرح کرد. بنابراین ما در جمهوری اسلامی ایران این پیشنهاد را دادیم که در این نشست چهارجانبه، ابتدا ترکیه متعهد شود که نیروهای نظامی‌اش را از خاک سوریه خارج کند و دوم این‌که سوریه متعهد شود که نیروهایش را در مرزها قرار دهد تا خاک ترکیه تهدید نشود و ایران و روسیه نیز طرف‌های ضامن در این توافق باشند.

موضع ثابت ایران در قبال تلاش‌های آمریکا برای قطع راه‌های ارتباطی در منطقه

امیرعبداللهیان در پاسخ به این سوال آیا آمریکا در تلاش است تا روابط ایران را با سوریه و عراق به منظور تأثیر بر آن‌ها و بر اقتصاد کشورهای عضو محور مقاومت از طریق ایجاد موانع بر سر راه ترانزیت و همچنین حمایت از گروهک‌های تروریستی، قطع کند، گفت: برخی رسانه‌ها این مساله را مطرح کردند و گزارش دادند که آمریکا در حال تشدید نظامی است تا گذرگاه بوکمال را ببندد اما با تحقیقاتی که انجام دادیم مشخص شد که آمریکا در واقع عملیاتی انجام نداده است تا بتوانیم این امر را تأیید کنیم. اما اگر بخواهیم به این مساله بپردازیم که آمریکا به دنبال قطع ارتباطات و راه‌های ارتباطی در این منطقه است باید گفت که آمریکایی‌ها از خیلی وقت پیش به دنبال این هدف هستند و ما نمی‌توانیم این مساله را فراموش کنیم که زمان جنگ عراق و سوریه با داعش آمریکایی‌ها فشارهای زیادی آوردند تا بوکمال بسته بماند. اما به لطف برنامه‌ریزی‌هایی که بر اساس منافع مشترک عراق و سوریه صورت گرفت، این مرزها بازگشایی شد و این مرزها در واقع مرزهای دوستی و همکاری مشترک میان دو کشور است.

وی اذعان داشت که در جریان سفرش به دمشق و بیروت بر این امر تاکید کرده که هیچ طرفی نمی‌تواند مرزها و خطوط ارتباطی میان کشورها را ببندد، این مساله درخصوص گذرگاه زنگزور نیز صدق می‌کند.

وزیر امور خارجه در ادامه با تأیید تلاش برخی طرف‌ها در منطقه قفقاز برای بستن مسیر تاریخی و قدیمی میان ایران و ارمنستان تاکید کرد که تهران تحت هیچ شرایطی اجازه انجام چنین کاری را نخواهد داد و این امر در خصوص سوریه و عراق نیز صدق می‌کند.

امیرعبداللهیان با تاکید بر این‌که بر اساس اطلاعات موجود، هنوز آمریکایی اقدامی برای بستن مرزهای بوکمال انجام نداده‌اند، تاکید کرد که آمریکا چنین هدفی دارد و در صورتی که فرصتی پیش بیاید، دست به چنین کاری خواهد زد.

موضع ثابت ایران در حمایت از مقاومت

حسین امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی در خصوص سفرش به لبنان و دیدار با دبیرکل حزب‌الله لبنان و رهبران گروه‌های فلسطینی تأیید کرد که این دیدارها در راستای حمایت از مقاومت صورت گرفته زیرا یکی اصول ثابت در سیاست جمهوری اسلامی ایران دفاع از مظلومان و مستضعفین و محافظت از ثبات و امنیت منطقه است و ایران همواره بر این مساله تاکید دارد.

وی با تاکید بر حمایت همیشگی ایران از مقاومت به اتهاماتی که به تهران در خصوص دخالت در جنگ اوکراین نیز اشاره کرد و گفت که در آخرین تماسش با جوزپ بورل با قاطعیت در قبال این اتهامات ایستاده و خطاب به او که از استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین سخن گفته، تصریح کرده است: لطفاً این اظهارات را تکرار نکنید زیرا کاملاً بی‌اساس است و موضع ما درباره اوکراین کاملاً روشن و شفاف است، ما در سیاست خارجی خود با هیچ طرفی تعارف نداریم و اعلام کردیم که هیچ گونه پهپادی برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه ندادیم. اما درخصوص مساله مقاومت فلسطین و لبنان علیرغم تمام عواقب و پیامدهایی که برای ما به همراه دارد به صراحت اعلام کردیم و اعلام می‌کنیم که در کنار مقاومت هستیم.

وی با تاکید بر این‌که نگاه به آسیا در اولویت سیاست خارجی دولت ایران است و تعامل با شرق و غرب دنیا بر اساس منافع ملی و استقلال سیاسی است، گفت: مقاومت یکی از ابعاد مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. امروز زمانی که در مورد مقاومت صحبت می‌کنیم درواقع درخصوص طمع‌ورزی، تجاوز و جنایت‌های رژیم صهیونیستی و مقاومت در برابر طرح‌های مجموعه‌های تروریستی در منطقه صحبت می‌کنیم، بنابراین دفاع از مقاومت به معنای دفاع از ثبات و امنیت و همچنین دفاع از صلح است.

وزیر خارجه ایران در ادامه به موضوع عادی‌سازی روابط برخی کشورها با رژیم موقت و مخالفت ملت‌ها یا حکام خود در این خصوص پرداخت و گواه آن را اعتراضات مردم لیبی به دیدار وزیر خارجه‌شان با وزیر خارجه رژیم صهیونیستی دانست و تاکید کرد که حتی اگر تمام کشورهای عربی و اسلامی برای عادی‌سازی روابط با این رژیم اشغالگر و جعلی تلاش کنند، جمهوری اسلامی ایران از سیاست خود در دفاع از مقاومت دست نخواهد کشید.

پیشنهاد سطان عمان درخصوص توافق هسته‌ای

وی در پایان در پاسخ به درخواست خبرنگار الوفاق برای ارائه جزئیات بیشتر درباره پیشنهاد سلطان عمان در خصوص مذاکرات هسته‌ای گفت: سلطان عمان ایده‌هایی درباره نحوه بازگشت تمام طرف‌ها به تعهدات خود در توافق هسته‌ای مطرح کرد و ما نیز در نشست‌های دیپلماتیک به این ایده‌ها اهمیت دادیم و اگر به نقطه‌ای رسیدیم که بتوانیم از طریق آن به نتیجه برسیم، به شما اطلاع خواهیم داد.