نشست تخصصی بررسی نقش حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در جنگ‌های نامنظم به همت مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی دفتر حفظ و نشر آثار برگزار و ناگفته‌هایی از حضور ایشان در جنگ تبیین شد.

به گزارش مشرق، نشست تخصصی بررسی نقش حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی) در جنگ‌های نامنظم با حضور مهدی چمران، عباس سلیمی نمین، احمد کاویانی و جواد مادرشاهی در هفته دفاع مقدس ۱۴۰۲ توسط مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی) برگزار شد.

ستاد جنگ‌های نامنظم یک سازمان نظامی در ایران بود که سال ۱۳۵۹ تأسیس شد و در روزهای نخست جنگ ایران و عراق مسئولیت طراحی و اجرای عملیات‌های چریکی علیه نیروهای ارتش عراق را برعهده داشت.

وحدت فرماندهی در جنگ‌های نامنظم بی‌نظیر بود / ناگفته‌هایی از کمبود جا، سختی‌های آموزش اولیه

مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش و از یادگاران هشت سال دفاع مقدس در این نشست تخصصی بیان داشت: خوزستان در حال سقوط بود و صدام اعلام کرده بود که در عرض یک هفته کل خوزستان را به‌دست می‌گیرد و برنامه‌ریزی آن‌ها هم همین بود که البته عملیاتی نشد.

وی گفت: یکی از جاهایی که صدام به آن دل بسته بود، سقوط اهواز بود که با حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و چمران که هر دو نماینده امام خمینی (ره) در شورای عالی دفاع و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بودند و دعوت این عزیزان از مردم به دفاع داوطلبانه و تشکیل ستاد جنگ‌های نامنظم، اهداف شوم رژیم بعث خنثی شد.

یادگار هشت سال دفاع مقدس عنوان کرد: تشکیل ستاد جنگ‌های نامنظم و مجاهدت‌های بیش از یک ساله آن یکی از اقدامات تاثیرگذار و غیرقابل انکار دفاع مقدس است.

چمران با روایت صحنه نبرد و نحوه تشکیل ستاد جنگ‌های نامنظم اظهار داشت: در روزهای نخستین جنگ، ارتش آماده نبود و لشکر ۹۲ خوزستان، زمان حمله صدام فرمانده نداشت، سپاه تشکیل شده بود، اما نه آموزش لازم به نیروها داده شده بود و نه مهمات و تجهیزات و ساماندهی خوبی شکل گرفته بود، تازه سال اول انقلاب بود و همه درگیر مسائل داخلی و ضدانقلاب بودند که جنگ آغاز شد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر، شاهد بمباران شدید، تلاش توپخانه‌ها و پرواز هواپیماهای رژیم بعث در آسمان‌ کشور بودیم و در همین شرایط با حضور آیت‌الله العظمی خامنه‌ای و چمران در اهواز و خوزستان، ستاد جنگ‌های نامنظم تشکیل شد و یکی از مهمترین عوامل بازدارنده از گستردگی بیشتر نیروهای عراقی در ایران به‌ویژه خوزستان بود.

وی وحدت فرماندهی در ستاد جنگ‌های نامنظم را بی‌نظیر خواند و خاطرنشان کرد: حضور دو شخصیت ممتاز همانند حضرت آیت‌الله خامنه‌ای که از ابتدای انقلاب در وزارت دفاع مشغول فعالیت بودند و ارتباط خوبی با نظامیان داشتند و چمران، رزمنده‌ای که ۹ سال در لبنان مقابل رژیم صهیونیستی جنگیده و به فنون جنگ‌های چریکی و نظامی اشرافیت داشت و هریک خصوصیات برجسته‌ای داشتند و زمانی که هر دو بزرگوار کنار هم قرار گرفتند و دوشادوش یکدیگر مجاهدت کردند، وحدت فرماندهی که آنجا وجود داشت، بسیار مهم و برای همه دلگرم کننده بود.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش ادامه داد: رزمندگانی که می‌شنیدند آیت‌الله خامنه‌ای و چمران به سوی اهواز حرکت کرده‌اند، مشتاقانه رهسپار این مناطق می‌شدند و همین‌گونه ستاد جنگ نامنظم شکل گرفت، و شاهد سیل عظیم رزمندگانی بودیم که در منطقه حضور پیدا می‌کردند. به حدی که ما توان جذب خیلی از آنان را نداشتیم و سعی می‌کردیم افراد را در جاهای مختلف آموزش دهیم، پادگان را برای آموزش مشخص کردیم و پس از یک هفته آموزش، آنان در منطقه حضور پیدا و پشت خط مقدم فعالیت می‌کردند تا سیر آموزشی آنان تکمیل شود.

چمران گفت: شجاعت، بصیرت، اخلاق و جنگ‌آوری آیت‌الله خامنه‌ای و چمران الگویی برای رزمندگان بود و از آنان تاثیر می‌گرفتند و رزمندگان جنگ‌های نامنظم با همان جسارت در جبهه‌های نبرد می‌جنگیدند.

احمد کاویانی مسئول رکن یکم و مالی ستاد جنگ‌های نامنظم طی سخنانی در این نشست گفت: در ابتدای جنگ واقعاً اهواز در خطر بود، هرلحظه امکان سقوط بود، نیروهای نظامی در صحنه حضور داشتند و زحمت می‌کشیدند، اما کفاف دفاع از اهواز نمی‌کرد، نیروهای دشمن هم در فاصله کمی از اهواز قرار داشتند و امکان سقوط این منطقه زیاد شده بود، بنابراین حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و چمران که نمایندگان امام خمینی (ره) در شورای عالی دفاع بودند، هر دو در اهواز حضور یافتند تا جبهه مردمی قوی ایجاد کرده و به کمک نیروهای نظامی بیایند تا مرکز استان و خوزستان را از سقوط نجات دهند.

وی اظهار داشت: حضور آیت‌الله خامنه‌ای و چمران سبب شد نیروهای مردمی دور این دو بزرگوار جمع شدند و در آنجا ساختار و سازمان پیدا شد و کم‌کم دفاع را شکل دادند و اهواز را از خطر سقوط نجات دادند، کم‌کم دشمن را از اهواز دور کردند و اهواز و خوزستان حفظ شد.

مسئول رکن یکم و مالی ستاد جنگ‌های نامنظم با اشاره به حضور وحدت‌بخش آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در صحنه جنگ‌های نامنظم، خاطرنشان کرد: حضور رهبری باعث شد مردم جمع شوند و در آن شرایط سیاسی سختی که دودستگی‌ها وجود داشت و جناح بنی‌صدر کار خودش را می‌کرد و همراهی لازم وجود نداشت؛ همراه کردن سازمان‌های دولتی و غیردولتی و نهادهای نظامی و یک‌نوا کردن آن‌ها در برابر دشمن کار ویژه‌ای بود که آیت‌الله خامنه‌ای انجام دادند و با کم کردن مشکلات موجود، شرایطی را فراهم کردند که همه مشکلات سیاسی داخل مملکت را کنار بگذارند و همه در برابر دشمن متحد شده تا در صحنه نبرد حضور مقتدرانه داشته باشند و ضعفی را شاهد نباشیم.

کاویانی افزود: فرماندهی ایشان در رویاروی با دشمن، «بیا بود، نه برو»، وقتی در اهواز حضور پیدا می‌کردند مستقیماً در منطقه نبرد حاضر می‌شدند، با رزمندگان صحبت می‌کردند و الگو می‌دادند و آن‌ها را آماده می‌کردند که بهتر عملیات انجام دهند و این نیروهای مردمی از فرمانده خودشان الگوی شجاعت می‌گرفتند و این بسیار موثر بود و همین حالتی که حضور در جلوترین صحنه با ارتباط مردم و رزمندگان که در دوران دفاع مقدس داشتند را امروز نیز در رهبری ایشان می‌بینیم در استان‌ها حضور پیدا می‌کنند بین مردم می‌روند و به مسئولان هم توصیه می‌کنند که به میان مردم بروند.

وی تصریح کرد: حضور مسئولان در میان مردم سبب می‌شود هم مسئول بیشتر در جریان مطالبات و نیازهای مردم قرار بگیرند و و هم مردم آن مسئول را مردمی می‌دانند و همین روشی که آیت‌الله خامنه‌ای و چمران در دوران دفاع مقدس داشتند سبب شده بود که مردم به آنان ایمان پیدا کنند و در مسیر فرماندهی آنان جان می‌دادند.

آیت‌الله خامنه‌ای دایره المعارفی برای نظام اسلامی هستند

محمدجواد مادرشاهی مسئول رکن دوم ستاد جنگ‌های نامنظم خاطرنشان کرد: بصیرت و حضور مجاهدانه رهبر معظم انقلاب در تمام صحنه‌هایی که ایشان در دوران زندگی داشتند، یک پختگی و یک دائره المعارفی را ایجاد می‌کند که معظم‌له برای مقام بزرگی در نظام اسلامی تعیین شدند و این سوابق و برنامه‌ها سبب شد امروز شاهد حضور پربرکت ایشان برای امت اسلامی هستیم.

وی گفت: رهبر معظم انقلاب در دوران دفاع مقدس از ابتدا تا تشکیل ستاد جنگ‌های نامنظم و در تمام مسائل جبهه، حضور و اشراف دقیقی داشتند، ایشان هم طراح بودند، هم نظر می‌دادند، ضمن این‌که در جبهه‌های جنگ حضور داشتند.

مسئول رکن دوم ستاد جنگ‌های نامنظم افزود: آیت‌الله خامنه‌ای با تمام شخصیت‌هایی که نسبت به مباحث بین‌المللی و جهانی شناخت داشتند، ارتباط داشتند. افرادی همچون شهید هاشمی‌نژاد در ستاد جنگ‌های نامنظم حضور پیدا می‌کردند و ساعت‌ها با هم مذاکره می‌کردند و گاهی این مذاکرات تا نیمه‌های شب به‌طول می‌انجامید.

مادرشاهی ادامه داد: اشراف کامل آیت‌الله خامنه‌ای به نظام اسلامی و موضوعات جهانی سبب شده بود، ایشان در مباحث مختلف نظامی و مواجهه با هیات‌های بین‌المللی، با قدرت آنان را توجیه می‌کردند و حقایق مربوط به درون را به‌طور دقیق برای آن‌ها بیان بکنند. این نقش بسیار اساسی و مهمی بود و مهمتر از آن این بود که با حضور ایشان در کنار چمران، در عملیات طراحی مباحث جبهه، جنگ و کارهای نظامی دیگر، از درگیری‌های سیاسی مختلفی که حتی در تهران گاهی وجود داشت، دور بودیم و به‌درستی می‌فهمیدیم که کارمان چه چیزی هست، چکار باید بکنیم و هرجا هم که رزمندگان دچار یک اشکالی بودند، یک مرجع علمی، فقهی و معنوی در آنجا حضور داشتند و همه مباحث را برطرف می‌کردند. رزمندگان از ایشان سئوال می‌کردند و روحیه می‌گرفتند.

وی یادآور شد: ستاد جنگ‌های نامنظم به‌علت حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و چمران به‌درستی وضعیت و صحنه را رصد کرده و با نیازسنجی دقیق و پیگیری و تامین آن و همچنین طراحی و عملیات شایسته، توفیقات زیادی را شاهد بودیم.

مسئول رکن دوم ستاد جنگ‌های نامنظم با اشاره به آیات قرآن کریم گفت: زمانی که مردم در راه خدا تلاش کرده و جانفشانی کرده و با توکل به خداوند متعال، در مسیر اهداف الهی حرکت کنند قطعاً این پیروزی‌ها تداوم خواهد داشت و به دوران شکوفایی تمدن اسلامی نزدیک خواهیم شد.

پیشتازی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در صحنه‌های مختلف دفاع مقدس

عباس سلیمی نمین مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: در تاریخ معاصر هر زمانی که ملت ایران به مسئولان و تصمیم‌سازان خودش اعتماد کردند و با تمام وجود به میدان آمدند، توفیقات بی‌نظیری را رقم زدند. یکی از دلایل توفیق در دفاع مقدس و حراست از تمامیت ارضی کشور در حمله دشمنان ما که گرچه به ظاهر صدام بود اما عقبه آن بسیار گسترده‌تر از این حرف‌ها به حساب می‌آمد، اعتماد مردم به مسئولان و جانفشانی در مسیر اهدافشان بود.

وی عنوان کرد: هرجایی که مردم به مسئولان اعتماد کردند، خودشان طبیعتاً کم نگذاشتند و با تمام وجود عمل کردند.

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با اشاره به نقش آیت‌الله خامنه‌ای در دوران دفاع مقدس به‌ویژه جنگ‌های نامنظم بیان داشت: بلافاصله بعد از تهاجم عراق به کشور، آیت‌الله خامنه‌ای به مناطق جنگی نقل مکان کردند و محل استقرار خودشان را در اهواز قرار دادند و این حضور سبب آرامش خیلی‌ از مردم می‌شد، حضور ایشان سبب می‌شد خیلی از مشتاقان و رزمندگان راهی جبهه‌های حق علیه باطل شوند.

سلیمی نمین ادامه داد: با حضور آیت‌الله خامنه‌ای در مناطق جنگی، مردم به‌راحتی فرزندان خودشان را تشویق می‌کردند در این راه بیایند و با تمام وجود از تمامیت ارضی دفاع کنند؛ چراکه می‌دیدند شخصی صادقانه در این عرصه پا نهاده که می‌توانند به آن اعتماد کنند، این طبیعتاً یک سرمایه‌ای در جریان دفاع مقدس بود.

وی خاطرنشان کرد: صادق بودن نسبت به آنچه که دیگران را دعوت می‌کنیم، پایبند بودن نسبت به آن موضوع سبب می‌شود مردم نیز به‌درستی آن را لمس کرده و همراهی کنند. در دفاع مقدس آن چیزی که باعث پیروزی ملت ایران شد، این بود که آنان به این مساله کاملاً واقف شدند افرادی که آن‌ها را دعوت به مقاومت در برابر بیگانه می‌کنند خودشان پیشتازان در این صحنه هستند و مردم نیز تمام قد در این مسیر حضور یافتند و جانفشانی کردند.

منبع: ایرنا