به گزارش مشرق، نوشابههای رژیمی اغلب به عنوان محصولاتی به بازار عرضه میشوند که به مدیریت وزن کمک میکنند.
یک مطالعه جدید نشان میدهد که مصرف زیاد نوشابه رژیمی ممکن است با افزایش شاخص توده بدنی، شروع بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) را افزایش دهد.
مطالعات قبلی نشان میدهد که مصرف نوشابه رژیمی با BMI و فشار خون بالاتر مرتبط است.
متخصصان سلامت موافقند که نوشابههای رژیمی ممکن است باعث افزایش وزن و بیماری کبد شود.
مصرف بیش از حد شیرین کنندههای مصنوعی موجود در نوشابههای رژیمی نیز ممکن است خطر ابتلاء به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) یکی از شایعترین بیماریهای کبدی است. برآوردهای فعلی نشان میدهد که MASLD تا ۴۶٪ از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد.
MASLD قبلاً بیماری کبد چرب غیر الکلی نامیده میشد که در ژوئن ۲۰۲۳ نامش تغییر یافت.
این بیماری که با تجمع بیش از حد چربی در کبد مشخص میشود، هیچ علامت اولیه ای ندارد. این بیماری میتواند به استئاتوهپاتیت مرتبط با اختلال متابولیک (MASH) تبدیل شود، یک بیماری جدیتر که میتواند منجر به زخمهای کبدی و سیروز شود.
در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان این نوع بیماری کبدی تأیید نشده است. پزشکان ورزش و تغییرات رژیم غذایی را برای کمک به کاهش چربی بدن در پیشگیری یا معکوس کردن MASLD توصیه میکنند.
متخصصان سلامت معتقدند مصرف نوشابه ممکن است با ایجاد مقاومت به انسولین و التهاب در کبد، خطر MASLD را افزایش دهد.
تحقیقات اخیر همچنان مصرف زیاد شیرین کنندههای مصنوعی را با افزایش خطر چاقی، دیابت نوع ۲ و سایر نشانگرهای سندرم متابولیک مرتبط میکند.
تحقیقات قبلی نشان داده است که شیرین کنندههای مصنوعی ممکن است مقاومت به انسولین و عدم تحمل گلوکز را با مختل کردن میکروبیوم های روده افزایش دهند. هر دو واکنش ارتباط نزدیکی با ابتلاء به MASLD دارند.
محققان معتقدند شیرین کنندههای مصنوعی ممکن است از طریق محور روده-مغز بر کبد تأثیر بگذارند. محور روده-مغز شامل ارتباط دو طرفه بین دستگاه گوارش و سیستم عصبی مرکزی است. شیرین کنندههای مصنوعی در نوشابههای رژیمی میتوانند بر ترکیب میکروبی روده تأثیر بگذارند که به نوبه خود میتواند بر این محور تأثیر بگذارد. این شرایط میتواند بر فرآیندهای متابولیک تأثیر گذاشته و به طور بالقوه به بروز مشکلات مرتبط با کبد منجر شود.