یمن در حال اعمال حکمرانی در دریای سرخ است. اتفاقی که آمریکا و متحدانش به شدت از آن نگران هستند.

به گزارش مشرق، چند واقعه در سطح منطقه در حال وقوع است. ناو هواپیمابر آیزنهاور (CVN۶۹) پنجم آذر ماه وارد خلیج‌فارس و ۲۳ آذر با کنترل کامل سپاه پاسداران از خلیج‌ فارس و تنگه هرمز خارج شدند. گروه ضربت آیزنهاور (USS Eisenhower) پس از عملیات طوفان الاقصی در روز پانزدهم مهر عازم غرب آسیا شد.

این ناو هواپیمابر ابتدا به گروه ضربت ناو هواپیمابر فورد (Ford) در مدیترانه شرقی پیوست. سپس عازم تنگه باب المندب و خلیج فارس شد. اکنون این ناو هواپیمابر در حال بازگشت به سمت دریای سرخ است.


موقعیت ناو هواپیمابر USS Eisenhower با حروف CVN-۶۹
بازه زمانی: ۱۵ آبان الی ۵ آذر

روز سه شنبه ۲۱ آذر ماه اعلام شد که ناوچه «ساعر ۶» رژیم صهیونیستی به دریای سرخ اعزام شد. «ساعر ۶» سنگین‌ترین و پیشرفته‌ترین شناور نظامی رژیم صهیونیستی است. همزمان، یک مقام وزارت دفاع آمریکا به اسکای‌نیوز عربی گفت که ایالات متحده در تلاش است ۴۰ کشور را در قالب یک ائتلاف دریایی ایجاد کند. موقعیت استقرار این ائتلاف دریای سرخ خواهد بود. به گفته این مقام آمریکایی «نیروی دریایی یادشده، منطقه‌ای به وسعت سه میلیون مایل از آب‌های بین‌المللی را زیر نظر خواهد گرفت و شامل کشورهای عضو فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) می‌شود.»

«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا نیز گفت که واشنگتن با متحدان خود در مورد ایجاد یک نیروی دریایی برای محافظت از کشتی‌های تجاری در حین عبور از دریای سرخ رایزنی کرده است. «تیم لندرکینگ» نماینده آمریکا در امور یمن روز پنجشنبه ۲۳ آذر گفت که این کشور می‌خواهد ائتلاف چند ملیتی موجود را برای مقابله با آنچه تهدیدات در دریای سرخ اعلام کرد، گسترش دهد.

رسانه‌ای کردن موضوع ائتلاف از سوی مقامات آمریکایی صرفا کارکرد تبلیغی دارد. ائتلاف یادشده امر جدیدی نیست. آنچه مقامات آمریکایی از آن یاد می‌کند در واقع ساختاری است که پیش از این، روی کاغذ، در منطقه دریایی مجاور یمن وجود داشت. کشورهای مذکور یحتمل در قالب نیروهای موسوم به نیروهای دریایی ترکیبی (Combined Maritime Forces) عمل خواهند کرد.

منظور از نیروهای دریایی ترکیبی (CMF) چیست؟

نیروهای نظامی آمریکا در سطح جهان به ۷ سرفرماندهی تقسیم شده‌اند: فرماندهی مرکزی (سنتکام/CENTCOM)، فرماندهی آفریقا (آفریکام/AFRICOM)، فرماندهی اروپا (یوکام/EUCOM)، فرماندهی آمریکا شمالی (نورثکام/NORTHCOM)، فرماندهی آمریکا جنوبی (ساوتکام/SOUTHCOM)، فرماندهی اقیانوس هند و آرام (ایندوپکام/INDOPACOM) و فرماندهی به اصطلاح فضایی (اسپیس‌کام/SPACECOM).

استقرار آمریکا در منطقه خلیج فارس به قبل از انقلاب ایران بازمی‌گردد. اما سرفرماندهی سنتکام در سال ۱۹۸۳ میلادی (۱۳۶۱ ه.ش) برای نبرد با ایران در جریان جنگ نفتکش‌ها تشکیل شد. فلسفه نامگذاری آن نیز این بود که حوزه عملیاتی منطقه مرکزی کره زمین، مابین سرفرماندهی‌های اروپا، آفریقا و هند و اقیانوسیه را پوشش می دهد. وقایعی نظیر حمله به عراق در سال‌های ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳ میلادی نیز از کانال سنتکام انجام شد.


حوزه عملیاتی سنتکام (CENTCOM)

ذیل سنتکام نیرویی تحت عنوان ستاد فرماندهی مرکزی نیروهای دریایی ایالات متحده آمریکا (NAVCENT) فعالیت می‌کند. حوزه فعالیت آن شامل خلیج فارس، خلیج عمان، دریای عرب (مکران) و دریای سرخ است.

این ستاد شامل ناوگان پنج دریایی آمریکا (۵th FLEET) و نیروهای دریایی ترکیبی (CMF) است. نیروهای دریایی ترکیبی (CMF) یک واحد مشارکت دریایی متشکل از چندین کشور است که دلیل تشکیل آن را کنترل خطوط کشتیرانی در حوزه عملیاتی مذکور است.

اکنون نیروهای دریایی ترکیبی (CMF) دارای ۵ زیرمجموعه است: گروه ضربت ۱۵۰ (CTF ۱۵۰)، گروه ضربت ۱۵۱ (CTF ۱۵۱)،گروه ضربت ۱۵۲ (CTF ۱۵۲)،گروه ضربت ۱۵۳ (CTF ۱۵۳) وگروه ضربت ۱۵۴ (CTF ۱۵۴).

گروه ضربت ۱۵۳ (CTF ۱۵۳) مخصوص دریای سرخ است. ادعا بر این است که این ائتلاف دریایی، بزرگترین مشارکت دریایی جهان متشکل از ۳۹ کشور است. این کشورها شامل استرالیا، بحرین، بلژیک، برزیل، کانادا، دانمارک، جیبوتی، مصر، فرانسه، آلمان، یونان، هند، عراق، ایتالیا، ژاپن، اردن، کنیا، کره جنوبی، کویت، مالزی، هلند، نیوزیلند، نروژ، عمان، پاکستان، فیلیپین، پرتغال، قطر، عربستان سعودی، سیشل (!)، سنگاپور، اسپانیا، سریلانکا، تایلند، ترکیه، امارات، بریتانیا، آمریکا و یمن. منظور از یمن در این ائتلاف، دولت تحت الحمایه سعودی است.


نیروهای دریایی ترکیبی (CMF)
حوزه جغرافیایی گروه‌های ضربت پنجگانه در نقشه مشخص است

این گروه ضربت از روز یکشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ در پشتیبانی ائتلاف سعودی در جریان جنگ یمن تشکیل شد. اکنون ائتلافی که آمریکایی‌های روی آن مانور می‌دهند، در واقع همین گروه ضربت ۱۵۳ (CTF ۱۵۳) است.

البته اسامی کشورهای مذکور صرفا برای پرکردن عریضه است. جزیره‌ای نظیر سیشل تاثیری در افزایش قدرت نظامی یک ائتلاف ندارند و صرفاً شاید موقعیت جغرافیایی آن کارکرد داشته باشد. باقی اسامی نظیر عراق و برزیل نیز دور از انتظار است که حضور جدی در ائتلاف مذکور داشته باشند.

یمن در حال اعمال حکمرانی در دریای سرخ است. اتفاقی که آمریکا و متحدانش به شدت از آن نگران هستند. گروه ضربت ۱۵۳ قریب به دو سال است که تشکیل شده ولی تاثیری در معادلات دریای سرخ نداشته است. گواه این مدعا نیز بیش از ۱۰ عملیات نیروهای مسلح یمن علیه کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی است. آکسیوس اعلام کرد که ورود کشتی‌های تجاری به بندر ایلات در جنوب اراضی اشغالی به دلیل اقدامات یمن (در حمایت از غزه) تقریباً به طور کامل متوقف شده است.

امیر سرتیپ «آشتیانی» وزیر دفاع کشورمان در واکنش به ائتلاف ادعایی آمریکا گفت: «حضور آمریکا در دریای سرخ مشکلات‌شان را پیچیده‌تر می‌کند و این‌ها قطعا کاری را نمی‌کنند که با مشکلات فوق العاده‌ای مواجه شوند. این منطقه، منطقه ماست و ما روی آن منطقه‌ای که تسلط داریم، قطعا کسی نمی‌تواند مانور بدهد.»

«محمد البخیتی» عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله اعزام ساعر ۶ از سوی رژیم صهیونیستی را تبلیغی عنوان کرد و هشدار داد: «اهرم فشارهای دردناکی علیه کشورهایی داریم که در تشکیل ائتلاف بین‌المللی در دریای سرخ مشارکت داشته باشند.»

[۱]:centcom.mil/ABOUT-US/COMPONENT-COMMANDS

[۲]:centcom.mil/ABOUT-US/#:~:text=United%۲۰States%۲۰Central%۲۰Command%۲۰(USCENTCOM,Africa%۲۰and%۲۰Indo%۲DPacific%۲۰Commands.

[۳]:cusnc.navy.mil/About-Us

[۴]:combinedmaritimeforces.com

[۵]:iswnews.com/۶۷۹۹۸

منبع: فارس

برچسب‌ها