نیروی دریایی سپاه برای نخستین‌بار در اقدامی مبتکرانه با همکاری نیروی هوافضا توانست شناور شهید مهدوی را به موشک‌های بالستیک دوربرد خانواده فاتح با برد حداقل ۱۷۰۰ کیلومتری تجهیز کند.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، در حالی که توجه رسانه‌ها معطوف به راهپیمایی بزرگ 22 بهمن در سراسر کشور و حضور پرشور مردم کشورمان در سالروز پیروزی انقلاب اسلامی بود، فرمانده کل سپاه پاسداران خبر مهمی را در روز 23 بهمن اعلام کرد تا مشخص شود امنیت و تداوم حضور مردم در این اجتماع بزرگ، جز با حضور و تلاش شبانه روزی نیروهای مسلح در صحنه ها و مناطق مختلف کشور حاصل نمی شود.

به گفته سرلشکر سلامی، در همکاری مشترک نیروی هوافضای سپاه و نیروی دریایی سپاه، یک فروند موشک بالستیک دوربرد از یکی از شناورهای نظامی نیروی دریایی سپاه یعنی ناو شهید مهدوی با موفقیت شلیک شد و هدف مورد نظر را منهدم کرد.

بیشتر بخوانید:

چهار ماهواره ایرانی در دست طراحی؛ ۵ ماهواره در صف پرتاب

تمرین حمله به تل‌آویو با ضربه دقیق به مقر تکفیری‌ها در سوریه/ ۲ رکورد مهم سپاه در بزرگترین حمله موشکی فراسرزمینی شکست +عکس

گام مهم «ذوالجناح» برای رساندن ماهواره‌های ایرانی به فضا/ تست موفق "Hot staging" برای عملیاتی شدن موشک جدید ماهواره‌بر +عکس و فیلم

کدام موشک بالستیک سپاه از دریا شلیک شد؟

موشک ذوالفقار یک موشک سوخت جامد با برد ۷۵۰ کیلومتر و با دقت هدف‌گیری بیشتر از فاتح ۱۱۰ و فاتح ۳۱۳ است که شباهت بسیاری به فاتح ۳۱۳ دارد اما از سر جنگی مدرن‌تر برخوردار است و بالک‌های هدایت‌شونده آن نیز تغییراتی داشته است. موشک ذوالفقار موشکی زمین به زمین، مایل پرتاب و یک مرحله‌ای که قادر است اهداف خود را تا فاصله بیش از ۷۰۰ کیلومتری مورد اصابت قرار داده و منهدم کند. برخورداری از سکوی پرتاب متحرک و خودکششی، رادار گریزی قابلیت نقطه‌زنی، سبک و تاکتیکی بودن از دیگر ویژگی‌های موشک ذوالفقار است.

اولین عملیات موشکی سپاه پس از عملیاتی که در اواسط دهه هفتاد به مقر منافقین در خاک عراق انجام شد، در سال 1396 و در پاسخ به اقدام تروریستی داعش در حمله به مجلس شورای اسلامی صورت گرفت. در آن عملیات، نیروی هوافضای سپاه با موشک‌های بالستیک ذوالفقار و قیام مقرهای تجمع فرماندهان و طراحان عملیات تروریستی مجلس شورای اسلامی را با موشک‌های بالستیک ذوالفقار در هم کوبید.

دقت حمله موشکی سپاه به مقر فرماندهان داعش با موشک ذوالفقار در دیرالزور - سال ۱۳۹۶

پس از آن در مهرماه سال 97 و در پاسخ به عملیات تروریستی حمله به مراسم رژه در اهواز سپاه، در عملیات ضربت محرم برای نخستین مرتبه یک عملیات ترکیبی موشکی و پهپادی با به‌کارگیری موشک‌های ذوالفقار و قیام و همچنین پهپادهای بمب‌افکن خود اجرا کرد و مقرهای تروریست‌های داعشی در شرق فرات را منهدم کرد. مسیر خانواده پرافتخار فاتح ۱۱۰ در بخش توسعه مستقیم با ساخت نمونه‌های بعدی به ترتیب با بردهای ۴۵۰‌کیلومتر با نام فاتح ۳۱۳ در سال ۱۳۹۴، 750 کیلومتر با نام ذوالفقار در سال های بعد و هزارکیلومتر با نام دزفول در سال ۱۳۹۷ ادامه پیدا کرد که دو نمونه آخر دارای قطر بیشتری نسبت به فاتح ۱۱۰ و سرجنگی جداشونده هستند. همچنین قابلیت ضدکشتی موشک‌های بالستیک تاکتیکی ایران با ذوالفقار بصیر به ۷۰۰‌کیلومتر افزایش یافت.

شلیک موشک ذوالفقار از ناو شهید مهدوی در تمرین اخیر نیروی دریایی و هوافضای سپاه

در تست اخیر نیز برای نخستین‌بار یک موشک بالستیک از خانواده ذوالفقار از روی ناو شهید مهدوی نیروی دریایی سپاه شلیک و به هدف خود در کویر مرکزی ایران با موفقیت اصابت کرد و چون لانچر این موشک با موشک‌های دوربردتر مانند دزفول و خیبرشکن یکی است، لذا از لحاظ فنی و عملی، نصب و شلیک موشک‌هایی تا برد ۱۷۵۰ کیلومتر با این لانچر و از روی دریا، به راحتی قابل انجام است.

کدام شناورهای سپاه قابلیت این شلیک را دارند؟

اگرچه ورود شناورهای سنگین همچون ناو شهید مهدوی به یگانهای نیروی دریایی سپاه، عمر چندانی ندارد اما در همین مدت کوتاه، اقدامات و برنامه های موثر فراوانی روی شناورهای سنگین سپاه به اجرا گذاشته شده است. اسفند ماه ۱۴۰۱ ناو اقیانوس پیمای شهید مهدوی و ۹۵ شناور موشک انداز که برد موشکی آنها بین ۱۰ تا ۱۸۰ کیلومتر بود در مراسمی با حضور فرمانده کل سپاه به ناوگان نیروی دریایی سپاه الحاق شد.

وزن ناو شهدی مهدوی بیش از ۲۱۰۰ تن و طول آن ۲۴۰ متر و عرض ۲۷ متر است، این ناو انواع رادارهای پیشرفته نظیر رادار سه بعدی، سامانه‌های موشکی، سطح به سطح، سطح به هوا و سامانه سوم خرداد و سایر سامانه‌های مخابراتی پیشرفته را دارا است و در نوع خود از جمله ناوهای خاص کشور محسوب می‌شود. در آن زمان اعلام شد این ناو قادر است انواع بالگرد، انواع پهپادهای عمودپرواز و پهپادهای انتحاری با برد ۱۳۰۰ کیلومتر و همچنین شناورهای موشک انداز را حمل کند و به موشک‌های کروز ضد کشتی با برد ۷۵۰ کیلومتر مجهز است که با ابتکار جدید نیروی هوافضای سپاه، یک قابلیت بزرگ دیگر به این شناور غول پیکر اضافه شده است.

شلیک موشک بالستیک از شناور؛ باشگاه خاص ارتش های بزرگ جهان

حمل و پرتاب موشک های کروز و بالستیک با ماموریت ها و در بردهای مختلف، امری مهم برای شناورهای سطحی و زیر سطحی در جهان محسوب می‌شود و در چند دهه اخیر، ماموریت هایی مثل بحث حمل و پرتاب موشک های بالستیک مورد توجه نیروهای دریایی مهم جهان قرار گرفته است. آمریکا، روسیه، فرانسه و چین از جمله کشورهایی هستند که شناورهای سطحی خود را نیز به این کلاس از موشک ها مجهز کرده اند. ضمن آنکه انواع مختلفی از موشک های کروز حمله به اهداف زمینی امروزه در بازار صادرات وجود دارد و به مشتریان مختلفی عرضه می شود.

اما موضوع حمل و شلیک موشکهای بالستیک توسط شناورهای نظامی، از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و کمتر کشوری در دنیا توانسته وارد این باشگاه نظامی شود. اگر به صورت رسمی بخواهیم حساب کنیم، اکنون هیچ موشک بالستیک به صورت عملیاتی از کشتی ها پرتاب نمی شود ولی آزمایش های موفقی در این خصوص در جهان صورت گرفته و به عنوان مثال آمریکا در سال ۱۹۴۷ میلادی یک آزمایش از روی ناو هواپیمابر میدوی با یک موشک بالستیک وی ۲ غنیمتی از آلمان انجام داد و بعد از آن نیز صحبت هایی برای مجهز کردن برخی از نبرد ناوها و ناوهای هواپیمابر قدیمی مطرح شد که با توسعه موشک های زیردریایی پرتاب این مسئله برای همیشه به بایگانی پیوست.

آزمایش موشک Dhanush توسط نیروی دریایی هند

مورد بعدی تلاش هندوستان برای شلیک موشک های بالستیک کوتاه برد از کشتی های جنگی بود. هندی ها بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۸ هفت آزمایش با موشک بالتسیک کوتاه برد Dhanush انجام دادند که اکثر موفق بوده است. این آزمایش ها از شناورهای مختلفی مثل ناوهای گشتی کلاس Sukanya یا ناوهای کلاس Rajput انجام داده است. در کنار برخی تست های رژیم صهیونیستی، برخی از منابع چینی نیز اعتقاد دارند که رزم ناوهای سنگین تایپ ۰۵۵ این کشور نیز توانایی حمل و پرتاب موشک های بالستیک ضد کشتی را دارند اما به صورت رسمی، چیزی اعلام نشده است.

لذا با این تست اخیر می توان گفت در حوزه دستیابی به انواع لانچرها، مکانیسم های شلیک و عبور از مشکلات فنی و عملیاتی در شلیک موشک های نظامی، آخرین مراحل و جدیدترین فناوری ها نیز در داخل کشورمان بومی شده و با این اقدام سپاه، ایران در میان کشورهای ابرقدرت در حوزه موشکی، جایگاه ویژه ای خواهد داشت.

پیام جدید سپاه به اسطوره‌های پوشالی نیروی دریایی آمریکا

چنین دستاورد بزرگی، صرفا برای هدف قرار دادن پایگاه ها و مراکز خاص و دور از دسترس گذشته ارتش آمریکا همچون پایگاه "دیگو گارسیا" به کار نخواهد آمد بلکه عملیاتی کردن نسل جدید این موشکها، باعث می شود عملاً عمق استقرار ناوگان دشمن برای حمله احتمالی، بسیار فراتر از ۲۰۰۰ کیلومتر دورتر از مرزها و سواحل کشورمان باشد و این، به معنی فرصت بیشتر برای کشف و رهگیری هواپیماها و موشک‌های دشمن و گرفتن فرصت اجرای عملیات غافلگیرانه توسط آنهاست.

موقعیت جغرافیایی دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند - 3800 کیلومتر دورتر از چابهار

در نتیجه تیغ ناوهای هواپیمابر امریکایی علیه کشورمان اگر کمی برنده هم بود، با اعلام عملیاتی موشک‌های جدید بالستیک، کندتر از قبل شد چراکه این موشکها علاوه بر قابلیت انهدام مراکز و پایگاه های مهم دشمنان در سرزمین های مورد نیاز، امکان شلیک به ناوهای هواپیمابر آمریکا را نیز دارند؛ همچنانکه در ۲۷ دی ۱۳۹۹ نیروی هوافضای سپاه پاسداران، در حالی آخرین مرحله از رزمایش موشکی پیامبر اعظم-۱۵ را اجرا کرد که در جریان آن، چند موشک بالستیک (که تصاویر منتشره، حداقل شامل قدر اف و سجیل ۲ بود)، به سمت اهدافی در شمال اقیانوس هند شلیک شدند.

لحظه شلیک و اصابت موشکهای بالستیک سپاه به هدف دریایی در سال 1399

طبق سناریو این مرحله، موشک‌های مورد نظر، انهدام ناوهای دشمن در فاصله ۱۸۰۰ کیلومتری را شبیه‌ سازی کردند و دقت آنها به حدی بود که به گفته‌ مقامات دولتی آمریکا، موشک‌های شلیک شده به یک هدف در سطح دریا اصابت کردند در حالی که در ۱۵۰ کیلومتری این هدف، ناو هواپیمابر نیمیتز حضور داشت که این تست، یک قدرت‌نمایی به نیروهای دریایی آمریکا محسوب می‌شد و برد و دقت موشکهایی چون دزفول و خیبرشکن - که از ناوهایی چون شهید مهدوی شلیک می شوند- دست کمی از این موشکهای شلیک شده ندارد.

با این اوصاف، سپاه پاسداران برای نخستین‌بار در اقدامی مبتکرانه و با همکاری دو بازوی مهم عملیاتی خود یعنی نیروی دریایی و نیروی هوافضا توانست بازدارندگی فرا سرزمینی تا شعاع 2 هزار کیلومتری را برای اولین بار به نمایش بگذارد و از این پس، ناوها و کشتی های سپاه و به زودی شاید ارتش، می توانند در فاصله 2 هزار کیلومتری از هر منطقه مورد نیاز مستقر شده و در صورت لزوم، ماموریت محوله را با دقت به انجام برسانند؛ انشاء الله.

برچسب‌ها