به گزارش مشرق، «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه رئیسجمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان در نشست خبری که عصر روز چهارشنبه در نمایشگاه رسانههای ایران برگزار شد، گفت: «بعد از عملیات طوفان الاقصی و تجاوز رژیم کودککش صهیونیستی که با سلاح های آمریکایی دست به کشتار مردم غزه زد، شاهد شهادت تعداد قابل توجه خبرنگاران و تصویربرداران رسانهها به طور سابقه بودیم که حتی در جنگهای جهانی اول و دوم هم این آمار را نداریم. یکی از تلاشهای دشمن این است ذائقه اخلاقی و دینی مردم را تغییر دهد، از این رو فعالیت رسانهها برای مقابله با این هجمه بسیار مهم است».
کاظمی قمی در ادامه درباره نشست دوحه که به عنوان نماینده ایران در آن حضور داشته است، گفت: «جمهوری اسلامی از هر نوع ابتکار سازنده که به بهبود شرایط امنیتی، اقتصادی، مبارزه با تروریسم، مواد مخدر و ثبات سیاسی ان کمک کند حمایت می کند. ابتکاری که در سطح منطقه و بین المللی و همسایگان باشد، ما از آن حمایت می کنیم. در همین راستا ایران از ابتکار دبیرکل سازمان ملل در چارچوب قطعنامه ۲۷۲۲ هم حمایت میکند».
او ادامه داد: «نشست بر ۲ محور متکی بود؛ تشکیل کارگروه بینالمللی با این هدف که تعاملی را با جامعه جهانی شکل دهیم و دیگری تعیین نماینده ویژه بود. در این نشست ابتکاری که در منطقه شکل گرفته یعنی تشکیل یک گروه تماس منطقهای با مشارکت کشورهای همسایه افغانستان و منطقه بود و اولویتهایی که کشورهای همسایه مدنظر دارند، از جمله کمک به مبارزه با تروریسم و امنیت مرزها و چگونگی قراهم کردن شرایط برای بازگشت مهاجران مورد بحث قرار گرفت».
نماینده ایران افزود: «یکی از مسائلی که منطقه و جامعه جهانی به آن توجه میکند، این است که به دلیل حجم گسترده بحرانهای افغانستان که ناشی از دوران های اشغالگری است، ضرورت دارد بتوانیم از همه ظرفیتهای ملی این کشور استفاده کنیم. یکی از مشورتهای ما با حاکمان این است که حکومتی برآمده از افراد صالح و مستعد در چارچوب تساوی و برایری قومیت و مذاهب ایجاد شود. در اظهارات مقامات اول افغانستان میشنویم که از همه قومیتها برخورداریم و دولتی که افراد صالح را از این مجموعه به کار گیرد، یعنی به کارگیری همه ظرفیت ملی برای مقابله با بحرانها».
کاظمی قمی با بیان اینکه «تاکید منطقه و خواسته جامعه جهانی و مردم افغانستان این است که افراد صالح را در حکومت مشارکت دهند» افزود: «اگر این طور شود، معتقدیم با همکاری منطقهای و حمایت جامعه جهانی میتوانیم از بحرانهای افغانستان برون رفت داشته باشیم و به این شکل امنیت و منافع ملی کشورهای منطقه هم تامین میشود».
نماینده ویژه رئیس جمهور اظهار کرد «در احلاس دوحه بر نقش منطقه تاکید شد و این در جمعبندی آقای گوترش (دبیرکل سازمان ملل) هم آمد و اشغالگرانی که ۲۰ سال باعث عقب رفت این کشور شدند باید نسبت به پرداخت غرامت و خسارات مسئول باشند و اموال بلوکهشده افغانستان آزاد شود».
کاظمی قمی گفت: «ما در این اجلاس پیشنهاد دادیم صندوق سرمایهگذاری منطقهای با پولهای بلوکهشده، در صورت آزاد شدن، میتوانیم چشمانداز بهبود شرایط را داشته باشیم. از این منظر معتقدم اجلاسی که در دوحه برگزار شد از جهت توجه به این مسائل مثبت بود».
او در ادامه درباره جزئیات تشکیل صندوق سرمایهگذاری برای حل بحرانهای افغانستان و راههای جلوگیری از بروز سواستفاده از این صندوق گفت: «تمامی کشورهایی که در اجلاس دوحه بودند از پیشنهاد تشکیل صندوق و آزاد شدن پولهای بلوکه شده استقبال کردند، حتی نماینده آمریکا در توجیه نگهداری پول ها مسائل فنی را بهانه کرد. طبیعی است در چارچوب همکاریهای منطقهای باید سازوکار اجرا و نظارت بر اجرای کار این صندوق شفاف شود».
سفیر ایران در افغانستان در پاسخ به اینکه «در گذشته در ساختار دولت افغانستان فساد و سوءاستفاده زیاده بوده است و چطور از این مساله میشود جلوگیری کرد»، اظهار کرد: «در دیدارهای دوجانبه با اروپاییها و اعضای ناتو گفتیم امروز برخی مسوولان دولت قبلی افغانستان را به فساد مالی متهم میکنید اما اولین اتهام متوجه آمریکاییهاست چراکه از مجاهدین به عنوان قهرمان ملی یاد میکردند اما وقتی میخواستند دولت تشکیل دهند، از آنها به عنوان جنگ سالار نام بردند از این رو آنها نگذاشتند دولت قوی مردمی انقلابی شکل گیرد. هزینههای سنگینی که میگویند در افغانستان داشتند، حساب و کتاباش دست خودشان بوده است و عمده هزینهها توسط شرکتهای آمریکایی بود و نظارتی روی آنها نبود. البته منکر وجود سوءاستفاده برخیها نیستیم».
کاظمی قمی گفت «در دیدار با یک نماینده کشورهای اروپایی گفتم مدعی هستید ۲۰ سال یک حکومتی را حمایت کردید اما دیدید با کوچکترین حرکت رئیسجمهور فرار کرد».
او درباره حضور قابل توجهی از مهاجران افغانستانی در ایران نیز گفت: «قبل از تغییر حکومت در افغانستان حدود چهار میلیون افغان در ایران بودند و در این مدت بر این تعداد اضافه شده است که ناشی از نگرانیهای امنیتی و سیاسی و اقتصادی است. ایران از نظر اخلاقی و احساسی و اسلامی به این مساله توجه دارد و مختص الان نیست؛ حتی در دوران جنگ تحمیلی هم نزدیک هفت میلیون افغان و عراقی در ایران بودند و این برگرفته از مهمان نوازی مردم ایران و سیاست نظام است اما سیاست کشور و دولت سیزدهم این نیست که افغانها در کشورمان بمانند و این سیاست را دولتهای قبل هم نداشتند. این سیاست حمایت کمک به بهبود شرایط امنیتی و اقتصادی آنهاست. هرچه وضعیت آنها بدتر شود، ما هم به همان نسبت با پدیده مواد مخدر و مهاجرتهای اجباری مواجه میشویم».
نماینده ایران ادامه داد: «یکی از مسائلی که کشور با جدیت دنبال میکند، مساله انسداد فیزیکی مرز با افغانستان است و باید امنیت مرزهایمان را جدی بگیریم. مساله فقط افغانستان نیست؛ آمریکاییها همچنان سیاست ناامنسازی و حمایت از تروریسم را دنبال می کنند و حتما باید نسبت به حفاظت مرز جدی باشیم».
کاظمی قمی در پایان گفت: «از طرفی نزدیک به یک میلیون نیروی کار افغان در ایران داریم که نقش مثبت در حوزه اقتصاد ایران دارند که نمیتوان آن را نادیده گرفت. در عین حال اینکه حضور موقت افغانها در ایران قانونمند شود، کار درستی است اما باید با شیوه درست انجام شود. در دستیابی به بخش قابل توجهی از کمبودهای اطلاعات درباره مهاجران افغان مردم باید کمک کنند».