یک رسانه عربی با اشاره به سفر هنیه به ترکیه گزارش داد که آنکارا در تلاش است میان جنبش حماس و رژیم صهیونیستی وساطت کند و جای مصر و قطر را بگیرد.

به گزارش مشرق، بعد از اینکه قطر به طور تلویحی به خروج از میانجیگیری در پرونده‌های غزه و توافق تبادل اسرا اشاره کرد و بعد از پیچیده شدن مساله مذاکرات میان جنبش حماس و رژیم صهیونیستی، ترکیه تحرکات پنهانی خود در این پرونده را آغاز و تلاش کرد که دروازه جدیدی برای مذاکرات ایجاد کند.

آنکارا در بسیاری از محافل با قدرت اعلام کرده است که آماده میزبانی از دیدارهای غیرمستقیم میان جنبش حماس و طرف اسرائیلی است تا موانع پیش روی توافق آتش‌بس غزه که جنگ آن ۲۰۰ روزه شده است از میان برداشته شود.

طبق گزارش رای الیوم، در صورت موافقت جنبش حماس و رژیم صهیونیستی با میانجیگری آنکارا، ترکیه ابتکار عمل جدیدی مطرح خواهد کرد که قبل از هر چیز بر توقف موقت جنگ به مدت حداقل ۲ هفته متمرکز خواهد بود و در این مدت دیگر مسائل این توافق بررسی خواهد شد.

کانال وساطت ترکیه به‌طور مستقیم تحت اشراف و نظارت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور خواهد بود و او از طریق روابط خود تلاش خواهد کرد که به توافقی نهایی برای پایان دادن به جنگ غزه دست یابد.

بسیاری از ناظران معتقدند که آنکارا در پرونده میانجیگری خود با موانعی مواجه خواهد شد به‌ویژه اینکه اردوغان و نتانیاهو روابط خوبی با هم ندارند اما اگر ترکیه فشارهایش را افزایش دهد و چشم‌اندازی ایجاد کند که مورد پذیرش دو طرف باشد، پیشرفت‌هایی در این زمینه حاصل خواهد شد.

در بخشی از این گزارش آمده است که با توجه به شکست مصر و قطر در پرونده میانجیگری خود طی ماه‌های گذشته، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در سفر خود به ترکیه و دیدار با اردوغان علاوه بر رایزنی در مورد جنگ غزه و پیامدهای آن برای منطقه برای اولین بار درمورد مساله وساطت ترکیه و از سرگیری دیدارهای غیرمستقیم رایزنی خواهد کرد.

این تحول ناگهانی بعد از آن انجام می‌شود که قطر اعلام کرده است به دلیل انتقادات اسرائیل و آمریکا، در نقش خود در وساطت‌ها بازنگری خواهد کرد.

برخی منابع گزارش دادند که تلاش‌های ترکیه روی آتش‌بس و پشتیبانی از جنبش حماس و حمایت از تبدیل شدن این جنبش به عنوان یک حزب سیاسی در صورت برپایی دولت فلسطینی متمرکز خواهد بود.

برخی منابع دیگر نیز گزارش دادند که میان اعلان قطر مبنی بر بازنگری در نقش خود و ورود ترکیه به خط بحران و اعلام موافقت جنبش حماس با خلع سلاح شدن در مقابل برپایی کشور فلسطینی بر اساس مرزها ۶۷ ،ارتباط وجود دارد.

پیش از این هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه اعلام کرده بود که رهبران حماس با منحل کردن جناح سیاسی این جنبش در مقابل برپایی دولت فلسطینی بر اساس مرزهای ۶۷ موافقت کرده‌اند. وی همچنین گفت که جنبش حماس با تبدیل شدن به عنوان یک حزب سیاسی موافقت کرده است.

منابع خبری پیش از این گزارش دادند که اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس روز جمعه در راس هیئتی از این جنبش وارد ترکیه شده و امروز-شنبه- با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور دیدار و رایزنی خواهد کرد.

هنیه چهارشنبه گذشته نیز در دوحه با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه دیدار و درمورد تحولات جنگ غزه رایزنی کرد.

این در حالی است که وزرای خارجه مصر و ترکیه در راستای توسعه روابط بین ۲ کشور در تمامی حوزه‌ها و هماهنگی مشترک درباره چالش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، گفت‌وگو کردند.

سامح شکری، وزیر خارجه مصر امروز شنبه (۲۰ آوریل) در آغاز سفر خود به ترکیه، با هاکان فیدان، همتای ترکیه‌ای خود مذاکره کرد.

به گزارش «اسپوتنیک» احمد ابو زید، سخنگوی وزارت خارجه مصر گفت که شکری با فیدان در چارچوب تلاش مشترک در راستای توسعه روابط بین ۲ کشور در تمامی حوزه‌ها و هماهنگی مشترک درباره چالش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، یک جلسه مذاکره غیرعلنی برگزار کرد.

به گفته ابو زید، وزیر خارجه مصر، شامگاه جمعه (۱۹ آوریل) از آفریقای جنوبی به ترکیه سفر کرد و قرار است در این سفر در کنار مذاکرات با فیدان، با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز دیدار کند.

از طرفی شبکه «القاهره الاخباریه» اعلام کرد این سفر در چارچوب اقدامات مصر و ترکیه برای افزایش سرعت همکاری، ارتقای سطح روابط دو جانبه، پیگیری اجرای توافقات صورت گرفته در دیدار اخیر روسای جمهور ۲ کشور در قاهره و هماهنگی و رایزنی درباره راه‌های مقابله با چالش‌ها و بحران‌ها در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی صورت می‌گیرد.

منبع: ایسنا