کد خبر 1596858
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۸

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین نوشت:

واکنش آتی جهان عرب:
رژیم‌های عربی و آمریکا، خشم افکار عمومی را نادیده می‌گیرند

«فارن افرز» در گزارش اخیر خود به بررسی افکار عمومی جهان عرب نسبت به تحولات غزه پرداخته و می‌نویسد از آغاز حمله حماس در 7 اکتبر به اسرائیل، تظاهرات گسترده ای در حمایت از مردم فلسطین برگزار شده که همین امر موجب تحولات زیادی در غرب آسیا گردیده است. تعداد زیادی از مصری‌ها، عراقی‌ها، مراکشی‌ها، تونسی‌ها و یمنی‌ها به خیابان‌ها آمدند. اردنی‌ها با راهپیمایی به سمت سفارت اسرائیل ها خطوط قرمز را شکسته و عربستان سعودی نیز از سرگیری مذاکرات عادی‌سازی با اسرائیل به دلیل خشم عمیق مردمش خودداری کرد.

چنین به نظر می‌رسد که این اتفاقات برای واشنگتن مهم نیست چرا که رهبران عرب تجربه کافی برای سرکوب این اعتراضات، نادیده گرفتن آن و درمجموع توانایی کنترل آن را دارند. علاوه براین، احتمالا به زودی جنگ در غزه پایان خواهد رسید و در ادامه آن اعتراضات نیز به فراموشی سپرده خواهد شد و رهبران عرب نیز هر یک به دنبال منافع شخصی خود خواهد رفت و اوضاع منطقه نیز به حالت عادی باز خواهد گشت.

ارزیابی گزارش این است که مفروضات فوق، منعکس کننده یک سوء تفاهم اساسی از چگونگی اهمیت افکار عمومی در غرب آسیا و همچنین درک نادرست از تحولات بهار عربی در سال 2011 است. امروزه، این تصور برای ایالات متحده که می‌تواند افکار عمومی عرب در مورد رفتار با فلسطینیان را نادیده بگیرد، کاملا اشتباه است و اعراب در واقع حساسیت خود را نسبت به این موضوع از دست نداده‌اند.

در حال حاضر حمایت بی‌وقفه واشنگتن از اسرائیل در ویرانی غزه، بحران مشروعیتی را آغاز کرده که چارچوب برتری ایالات متحده در منطقه را تهدید می‌کند. شهروندان عرب متوجه این موضوع شده‌اند که فقط کمک‌های نظامی ایالات متحده و وتوهای آن در شورای امنیت سازمان ملل به اسرائیل اجازه می‌دهد که به جنگ خود ادامه دهد.

کاخ سفید چنان رفتار می‌کند که گویی هیچ یک از اینها مهم نیست. رژیم‌های عربی برقرار خواهند ماند، خشم‌ها فروکش خواهد کرد و ظرف چند ماه، عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان از سر گرفته خواهد شد. اما این بار ممکن است متفاوت باشد. ماهیت و درجه خشم مردم، فروپاشی مشروعیت ایالات متحده در بین مردم منطقه، نگرانی رژیم‌های عربی از بقا در ساحت قدرت و همچنین رقابت‌های منطقه‌ای نشان می‌دهد که نظم جدید با افکار عمومی مردم منطقه غرب آسیا گره خورده است.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.