مجلس یازدهم در یک دستاورد جمعی و برای نخستین بار در تاریخ مجالس؛ جداول بودجه را در صحن علنی به رأی نمایندگان گذاشت.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

تشکیل "بانک اطلاعاتی نخبگان" در قوه قضائیه و چند نکته

ایرنا گزارش داد: حجت‌الاسلام محمد موحدی آزاد،‌ دادستان کل کشور در دیدار با نماینده ولی‌فقیه در استان یزد گفته است:

"با شناسایی افراد مستعد و تشکیل بانک اطلاعاتی از افراد جوان، مستعد و دارای قابلیت؛ رویکرد استفاده از نیروهای جوان، فاضل و انقلابی در سطح مدیریت در قوه قضاییه دنبال می‌شود."[1]

*توجه ویژه و جدی حاکمیت به نخبگان و شناسایی کارنامه‌محور آنان یکی از بایدهای "حکمرانی پیشرفته اسلامی" است و باید بیش از این و در نزد تمام دستگاه‌ها و قوای کشور دنبال شود.

ما البته اطلاع بیشتری درباره بانک اطلاعاتی اشاره شده از سوی دادستان محترم کشور نداریم لکن انتظار است که به منظور تسرّی الزامات حکمرانی پیشرفته و الگوسازی برای سایر دستگاه‌ها؛ اطلاعات بیشتری درباره این اقدام هوشمندانه قوه قضائیه صورت گیرد.

در پیوست تمجید از اقدام مذکور البته بیان این نکته ضروریست که "نخبه حکمرانی" به کسی اطلاق نمی‌شود که دارای نمرات بالا در مدرسه و دانشگاه باشد بلکه نخبه حکمرانی کسی است که در فرایندهای مد نظر حکومت صاحب کارنامه درخشان و حضور موثر است و کارنامه یا استعدادهای او نشان می‌دهد که این فرد توانایی مدیریت‌های ارشد و حل چالش‌های کلان را دارد.

البته یک الزام مهم دیگر نیز وجود دارد و آن سنجش تقیّد و اعتقاد نخبه‌ی حکمرانی به آرمان‌های دینی و سیاسی و مردمی است. صفتی که برای سنجش آن البته باید به اصالت خانوادگی فرد نخبه نیز توجه کرد.

دقت شود که نخبه حکمرانی به کسی اطلاق می‌شود که حائز مجموع این صفات باشد و برخورداری از بخشی از این صفات؛ فرد را از حیطه نخبگی در امور حاکمیتی خارج می‌سازد.

***

دفاع تک‌نفره قالیباف از دستاوردهای جمعی مجلس

در جلسه علنی یکشنبه گذشته مجلس؛ گفت‌وگویی بین قالیباف و یکی از نمایندگان ردّ و بدل شد که حاوی اطلاعات با ارزشی بود.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در این جلسه و در پاسخ به تذکر نماینده تربت حیدریه در انتقاد از روند بررسی جداول لایحه بودجه ۱۴۰۳ در کمیسیون تلفیق گفت: اگر نقدی هم دارید آن را منصفانه بیان کنید. در ۴۰ و اندی سال گذشته چه زمانی جداول بودجه در صحن مجلس بررسی شده و نمایندگان تک به تک به جداول رأی داده‌اند که شما امروز می‌فرمایید غیر شفاف‌ترین بودجه است؟

وی با تاکید بر اینکه نباید به مجلس ظلم شود، گفت: هیچ زمانی تک تک نمایندگان جداول مصوب در بودجه را نمی‌دیدند. پس در تاریخ مجلس شورای اسلامی نخستین بار است که مجلس یازدهم جداول را به رای نمایندگان گذاشته است. از طرف دیگر می‌گویند هیأت رئیسه به مجلس بها نمی‌دهد؛ مهم‌ترین بها همین اقدام است. البته مجلس این تصمیم را گرفت و هیأت رئیسه نیز با آن همراهی کرد. برخی از دوستان نیز با این اقدام که جداول در صحن بررسی شود مخالف هستند و در حال حاضر پیشنهاد اصلاح مجدد این موضوع مطرح شده است. بنابراین از واژه غیر شفاف استفاده نکنید.

به گزارش مشرق، رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: بخش مربوط به احکام و تبصره‌ها تصویب شده و به قانون تبدیل شده است. جداول بر اساس احکام تنظیم شده است. با این وجود من امروز به صورت خاص گزارش را نگاه می‌کنم که اگر اشکالی وجود داشته باشد این نقد را برطرف کنیم.[2]

*اقدام مجلس در شفاف‌سازی جداول بودجه‌ای همانطور که قالیباف هم اشاره کرد، یک اقدام بیسابقه در تاریخ مجالس ایران است.

اقدامی که بررسی دقیق و جدولی وضعیت بودجه را از یک فعالیت کمیسیونی به یک فعالیت جمعی و مشارکتی تبدیل کرد.

رخداد مذکور همچنین مثال نقضی است بر ادعای آنها که پیش از این می‌گفتند مجلس یازدهم مشارکتی نبوده و فعالیت‌هایش منحصر در ریاست مجلس است!

مجتبی ذوالنوری، از منتخبان مجلس دوازدهم اخیرا در اظهاراتی گفته بود: مجلس شورای اسلامی نماینده‌محور و هیات رئیسه‌محور نیست و رئیس محور است. حال این‌که مجلسی می‌تواند کارآمد باشد که همه نمایندگان در آن تاثیر و سهم داشته باشند.[3]

***

1_ https://irna.ir/xjQnT6

2_ mshrgh.ir/1597704

3_ mshrgh.ir/1596193

برچسب‌ها