به گزارش مشرق به نقل از الف، افزایش قیمت دلار و کاهش شدید ارزش ریال در قبال ارزهای خارجی که از هفته ها پیش شروع شده بود، با روندی جهشی در روز سه شنبه گذشته به مرز ۴۰۰۰ تومان نزدیک شد که مهمترین دلیل آن توقف عرضه ارز به بازار همزمان با مصاحبه جنجالی رییس جمهور با اصحاب رسانه بود.
بعد از گفتگوی مطبوعاتی رئیس جمهور که با فرافکنی، تمام نوسانات و جهش های بازار ارز و طلا را به گردن سایر نهادها و قوا و عوامل موهوم دیگر انداخت، پیامک هایی به بازاریان و صنوف مختلف ارسال شد که مغازه داران را دعوت به تجمع و اعتراض مسالمت آمیز نسبت به افزایش شدید قیمت ارز و قیمت کالاها، در روز چهارشنبه می کرد.
از صبح روز چهارشنبه حوالی بازار و مراکز خریدوفروش ارز و سکه وضعیت بی ثباتی ایجاد شده و برخی اعتراضات پراکنده باعث تعطیلی اصناف و مغازه ها شد. در این تجمعات اعتراضی، بازاریان از دادن شعار خودداری کرده و صرفا اقدام به تجمع سکوت کرده بودند.
کمی بعد از شروع اعتراضات مسالمت آمیز بازاریان در روز چهارشنبه، تعدادی از عوامل اغتشاش گر که ماهیت ناشناخته ای دارند اقدام به درگیری های محدودی کردند که منجر به آتش زدن سطل زباله ها، حمله به برخی بانک ها و ایستگاه های اتوبوس در محدوده بازار و تعطیلی مغازه ها شد.
در این ماجرا نکته ای که قابل اهمیت است، لزوم تفکیک بازاریان از اغتشاشگران می باشد. افزایش روند نجومی قیمت ارز و کاهش قدرت خرید مردم، در کنار بی تفاوتی و ناکارآمدی تصمیمات دولت در کنترل و بهبود اوضاع کنونی، باعث اعتراضات مسالمت آمیز بازاریان شده است. نکاتی که در بیانیه صادر شده از سوی جامعه انجمن های اسلامی بازار نیز بر آن تأکید شده است.
چنانچه در همین رابطه حبیب الله عسگراولادی روز پنجشنبه در دهمین مجمع عمومی حزب موتلفه اسلامی گفت: تظاهرات دیروز بازاریان بر علیه روش ناپسندی که به هر بهانهای رونق کسب و کار را از بین برده است باید مورد توجه قرار بگیرد. مجلس شورای اسلامی، رییس جمهور و قوه قضاییه باید به این اعتراض توجه کنند.
محمد آزاد، رئیس اتحادیه آهنفروشان و نماینده تهران در شورای اصناف کشور نیز به جام جم گفته است: ما گلایه خودمان را از تاثیر نوسانات نرخ ارز پنهان نمیکنیم؛ چراکه این نوسانات کسب و کار را غیراقتصادی کرده و مردم با قیمتهای عرضه شده کمتر حاضر به خرید کالا میشوند، اما اینها دلیل نمیشود که عده ای آرامش بازار و کسب و کار آن را بر هم بریزند.
در اینکه برخی اغتشاش گران و عوامل مشکوک از ایجاد جوی امنیتی و ضربه به نظام خوشحال می شوند، شکی نیست اما نباید تمامی حرکت اعتراضی دیروز را صرفاً به این عوامل نسبت داد. شکی وجود ندارد که تحرکات تخریبی و فیزیکی در جریان این اعتراضات کار عده ای اغتشاش گر و فرصت طلب هستند اما فتنه گر و عامل صهیونیست خواندن تمام بازاریان روش ناپسندی است که متاسفانه برخی رسانه ها در پیش گرفته و اصل این حرکت را کار بیگانه قلمداد می کنند.
مشاهدات خبرنگاران الف و گزارشات سایر رسانه ها حاکی از آرام بودن نسبی فضای بازار و فعالیت اغلب واحدهای صنفی در روز پنجشنبه بود. ولی اینکه آیا این شرایط را می توان "آرامش بازار" نامید یا خیر، سوالی است که بخشی از پاسخ آن را باید در تدابیر آرامش بخش دولت درباره کنترل نرخ ارز و قیمت سایر کالاها جست. تدابیری که به معنای واقعی آرامش را هم بر بازار و هم بر مردمی که نگران و متعجب، نظاره گر وقایعی تلخ در حوزه معیشت خود هستند، حاکم خواهد کرد.
بازار تهران چهارشنبه و پنجشنبه ی پرماجرایی را پشت سر گذاشت. ماجراهایی که ظاهراً ختم به خیر شده و از بازار خبر می رسد که روز شنبه، روزی فعال و عادی برای آن خواهد بود.