به گزارش مشرق، مهار کرونا، کاهش هزینههای درمانی، آسان کردن دسترسی به خدمات سلامت و توجه به معیشت و حقوق کارکنان نظام سلامت موضوعات مهمی بود که از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم مورد تأکید آیتالله رئیسی، رئیس جمهور قرار گرفت و امروز با نگاهی به اقدامات انجام شده طی سه سال اخیر در حوزه سلامت، میتوان دریافت که این موضوعات، تنها شعارها و وعدههای انتخاباتی نبوده و در همین مدت کوتاه، دولت سیزدهم به ریاست وی توانسته به این وعدهها جامه عمل بپوشاند.
مهار و کنترل کرونا در کشور را میتوان نخستین و مهمترین دستاورد دولت سیزدهم به ریاست آیتالله رئیسی دانست. دستاوردی که منجر به حفظ و ارتقای سلامت مردم و بازگشت زندگی به حالت عادی شد.
از زمان آغاز تولید واکسنهای کرونا در جهان، تلاشهایی برای واردات واکسن کرونا به ایران در کنار تولید داخلی صورت گرفت. نخستین محموله واکسن در بهمنماه ۱۳۹۹ وارد کشور و به تعدادی از اعضای کادر درمان تزریق شد؛ رفتهرفته به تعداد محمولههای وارداتی افزوده شد اما میزان واکسنهای واردشده، کفاف واکسیناسیون کل جمعیت هدف را نمیداد و به دلیل محدود بودن تعداد واکسنها، توزیع آنها بین سالمندان و گروههای آسیب پذیر جامعه نیز قطره چکانی بود؛ همین موضوع، منجر به شکلگیری صفهای طولانی برای دریافت واکسن کرونا شده بود و برخی از افراد نیز برای دریافت واکسن به کشورهای همسایه سفر میکردند.
تماس تلفنی آیت الله رئیسی با رئیس جمهور چین، واردات واکسن را شتاب بخشید و روزنه امیدی برای پایان بحران کرونا گشود؛ تنها طی پنج ماه پس از آغاز به کار دولت سیزدهم، بیش از ۱۳۱ میلیون دوز واکسن کرونا وارد کشور شد و بنابر اطلاعات گمرک و سازمان غذا و دارو، تنها در پنج ماه نخست دولت سیزدهم، میزان واردات واکسن با رشد ۷برابری نسبت به دولت دوازدهم مواجه شد.
پایان انتظار ۱۴ ساله پرستاران برای اجرای قانون
توجه رئیس جمهور به حوزه سلامت، پس از پایان همهگیری نیز پایان نیافت؛ روز پرستار سال گذشته بود که رئیس جمهور با حضور در جمع پرستاران، آنها را فرشتگان خدمت به مردم نامید و از تلاشهای آنها در ایام همهگیری این ویروس منحوس تقدیر کرد.
اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که ۱۴ سال مورد غفلت واقع شده و روی زمین مانده بود؛ با تأکید رئیس جمهور و تصویب در هیئت دولت آغاز شد و بخشی از زحمات پرستارانی که در مهار این بیماری به ثمر نشسته بود؛ با به پایان رساندن انتظار ۱۴ ساله در اجرای قانون، پاسخ داده شد.
افزایش بستههای خدمتی پرستاران، افزایش واحدهای آموزشی و پیگیری بیماران، استخدام بیش از ۱۰ هزار نفر از پرستاران شاغل در ایام کرونا و تبدیل وضعیت ۱۸ هزار پرستار نیز از اقداماتی بود که از توجه ویژه دولت به وضعیت پرستاران حکایت داشت.
یک گام مهم به سوی عدالت در سلامت
«همه مردم باید از خدمات سلامت عادلانه بهرهمند شوند.» این جملهای بود که رئیس جمهور پیش از نشستن بر کرسی ریاست قوه مجریه بر زبان آورد؛ جملهای که در حد حرف و وعده باقی نماند و در همین مدت محدود مسئولیت وی در ریاست جمهوری، تا حد مطلوبی عملیاتی شد.
بیمه رایگان دهکهای پایین درآمدی جامعه یکی از اقداماتی بود که به نزدیک شدن به عدالت در سلامت و کاهش دغدغههای بیماران کمک شایانی کرد. با اجرای طرح بیمه همگانی، ۱۲ میلیون نفر از هموطنان تحت پوشش بیمه پایه قرار گرفتند.
درصد پرداخت از جیب مردم تحت پوشش بیمه نیز در این دولت کاهش یافت و هم اکنون ۹۰ درصد هزینهها در بخش بستری و ۷۰ درصد هزینههای درمانی مردم در بخش سرپایی توسط بیمههای پایه پرداخت میشود.
افزودن ۱۷ هزار تخت به بیمارستانهای کشور
افتتاح چند بیمارستان شامل دو کلانبیمارستان هزار تختخوابی حضرت مهدی(عج) بهعنوان بزرگترین و مجهزترین طرح حوزه سلامت کشور و کلان بیمارستان غدیر با ظرفیت ۸۲۱ تخت جدید نیز از اقدامات بسیار مهمی بود که با نگاه ویژه رئیسی به محرومیت زدایی از حوزه سلامت انجام شد.
نهضت تکمیل پروژههای نیمه تمام، از کلیدواژههای موردتأکید آقای رئیسی در سه سال اخیر بود. دولت این اقدام را در حوزه درمان نیز در دستور کار قرار داد و با اولویت مناطق محروم، اقدام به افتتاح بیمارستانها کرد و در دولت سیزدهم ۱۷ هزار تخت بیمارستانی به مجموع بیمارستانهای کشور اضافه شد.
آیت الله رئیسی اردیبهشت ۱۴۰۱ در جریان سفر به شهریار از مشکلات و موانع تکمیل بیمارستان نیمهتمام امام خمینی (ره) شهریار مطلع شد و دستور تکمیل آن طی یک سال را داد.
در ۲۵ مهر ۱۴۰۲ هم بیمارستان کودکان حکیم به عنوان نخسـتین بیمارسـتان تخصصـی کودکان دولتی پـس از انقـلاب در جنوب تهران در منطقه ۱۸ با حضور رئیسجمهور افتتاح شد.
دو بیمارستان ۶۴ تختخوابی شهرستان رستم و ۱۶۰ تختخوابی شهرستان فسا نیز از جمله بیمارستانهایی بودند که به دست رئیس جمهور افتتاح شدند.
بیمارستان ۲۶۰ تختخوابی شهرستان فردیس استان البرز نیز با حضور رئیسی مورد بهره برداری قرار گرفت و به سالها انتظار مردم این شهر پایان داد. تصویر مشهوری که از این مراسم افتتاحیه در اذهان باقی مانده، اذان گفتن رئیس جمهور در گوش نوزادی است که در این بیمارستان متولد شد.
دیگر کودکی به دلیل فقر از درمان محروم نمیماند
ابتکار دولت در اجرای طرحی به نفع سلامت کودکان، گام دیگری بود که در جهت نیل به هدف عدالت در سلامت در دولت سیزدهم برداشته شد.
بر مبنای این طرح، تمامی شیرخواران و کودکان از ابتدای تولد تا هفت سالگی مشمول درمان رایگان در بیمارستانهای دولتی خواهند شد تا دیگر کودکی به دلیل مشکلات مالی، از درمان بیماری محروم نماند. اقدامی که یک سرمایه گذاری بزرگ و ۷۰ ساله روی سلامتی آحاد جامعه به شمار میرود چرا که تأمین سلامتی در دوران کودکی، متضمن سلامتی افراد در ادامه عمرشان خواهد بود.
صف کاشت حلزون صفر شد
توجه دولت به سلامت کودکان به همین جا ختم نشد. دولت سیزدهم با توجه ویژهای که به سلامتی کودکان داشت؛ صف کاشت حلزون شنوایی را به صفر رساند تا مهمترین وسیله دریافت دانش و تجربه کودکان یعنی شنوایی، دچار مشکل نشود.
تا چند سال پیش، هزینههای عمل کاشت حلزون بسیار بالا و حدود ۲۰۰ میلیون تومان بود، خانوادههای زیادی توان پرداخت هزینه عمل کاشت حلزون را نداشتند و سالها در انتظار نوبت عمل میماندند و از دست دادن سن طلایی کاشت یعنی صفر تا ۴ سالگی باعث میشد کودک ناشنوا در مهارتهای ارتباطی دیگر نیز دچار مشکل شود. با دستور دولت سیزدهم، طرح ملی کاشت حلزون شنوایی جهت تسریع و تسهیل در امر حل مشکلات بیماران ناشنوای کاندید عمل کاشت حلزون شنوایی آغاز و اعمال کاشت حلزون به صورت رایگان انجام شد و صف انتظار به صفر رسید.
تلاش برای رفع دغدغههای مالی بیماران
دو سال پیش بود که رئیس جمهور با حضور در جمع پرستاران اظهار کرد: «ما به دنبال آن هستیم که خدمات درمانی به گونهای افزایش پیدا کند که بیماران بجز بیماری دغدغه دیگری نداشته باشند.» در همین راستا صندوقی برای مبتلایان به بیماریهای سختدرمان راه اندازی شد تا هزینههای کمرشکن درمان این بیماریها را پوشش دهد.
در سال اول، یک صندوق با بودجه ۵ هزار میلیارد تومانی در اختیار بیمه سلامت قرار گرفت تا علاوه بر منابع قبلی، پوشش هزینههای خدمات درمانی بیماران خاص و صعبالعلاج را افزایش دهد. در سال ۱۴۰۲ نیز بودجه این صندوق به ۷۰۰۰ میلیارد تومان رسید تا مرهمی بر دردهای ۱۰۷ گروه از بیماران باشد.
تقویت دیپلماسی سلامت
تلاش رئیس دولت برای برقراری روابط و مذاکرات با سایر کشورها، زمینه ساز تعمیق و ارتقای روابط دوجانبه آنها در تمامی حوزهها از جمله حوزه سلامت شد. وزیر بهداشت، از تقویت دیپلماسی سلامت به عنوان یکی از سیاستهای دولت سیزدهم یاد میکند و میگوید: «رئیس جمهور در مذاکرات دوجانبه، چندجانبه و در دیدار با مقامات شماری از کشورها، زمینه افزایش صادرات دارو و تجهیزات پزشکی را فراهم کردهاست و همه این کشورها جمهوری اسلامی ایران را کشوری مرجع و برخوردار از فناوری و دانش پیشرفته در حوزههای گوناگون به خصوص علم پزشکی میشناسند، به پزشکی ایران اعتماد کامل دارند و بر این باورند که دیپلماسی سلامت ایران تاکنون، رویکردی موفق و ابتکار آمیز داشته است.»
تقویت دیپلماسی سلامت، باعث افزایش ورود گردشگران سلامت از کشورهای خارجی به ایران برای درمان بیماریهایشان شد. در زمان شروع دولت تنها ۱۳۰ مرکز درمانی مجوز گردشگری سلامت را داشتند اما الان این آمار به بیش از ۲۸۰ مرکز رسیده است. طی سال گذشته از ۶۴ ملیت گوناگون ۱.۲ میلیون گردشگر سلامت به کشور ما مراجعه کردهاند که منجر به یک میلیارد دلار ارزآوری برای کشور شده است.
از تحول در سلامت تا شهادت در مسیر خدمت
روز گذشته، خبر تلخ وقوع سانحه برای بالگرد حامل رئیس جمهور، همه مردم را در بهت فرو برد؛ مردمی که طی ماههای گذشته اثرات این اقدامات مثبت در حوزه سلامت را از نزدیک لمس کرده بودند؛ حالا برای سلامت رئیس جمهوری دعا میکردند که رسانهها از سقوط بالگرد حامل وی خبر میدادند.
رئیس جمهوری که مسیر عدالت در سلامت را ریل گذاری کرد و در مسیر خدمت به فیض شهادت نایل شد اما امید میرود که این مسیر ایجادشده، در آینده نیز تداوم پیدا کند.