به گزارش مشرق، رهبر معظم انقلاب اسلامی طی سخنانی به مناسبت سی و پنجمین سالروز رحلت امام خمینی (ره) به طوفان الاقصی و شکست صهیونیستها در غزه اشاره کردند. مقام معظم رهبری با تأکید بر شکست صهیونیستها در جنگ غزه، فرمودند: «فلسطینی ها در ماجرای طوفان الاقصی وارد میدان شدند، عمل کردند، اقدام کردند و دشمن را در کنج میدانی قرار دادند که هیچ راه فراری و وسیلهی نجاتی برایش وجود ندارد. بله، آمریکا از رژیم صهیونیست حمایت میکند، بسیاری از دولتهای غربی حمایت میکنند امّا همه هم اعتراف میکنند و قبول دارند که شرایطی که برای حکومت صهیونیست به وجود آمده است، شرایطی است که راه نجاتی برای آن رژیم وجود ندارد.»
در این نوشتار به اختصار اظهارنظر شماری از مقامات غربی و صهیونیستی درباره شکست تلآویو در جنگ غزه در سه سطح داخلی، منطقهای و جهانی بیان میشود.
الف: شکست در سطح داخلی
بیشترین تبعات جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی طی ۸ ماه گذشته در بعد داخلی بود. برخی از این پیامدها عبارتند از:
ناکامی رژیم صهیونیستی در دستیابی به اهداف نظامی
با گذشت ۸ ماه از جنگ علیه غزه، رژیم صهیونیستی به هیچکدام از اهداف نظامی خود دست نیافته است. مقامات صهیونیست نیز به این موضوع اذعان دارند.
«حاییم رامون» وزیر سابق دادگستری رژیم صهیونیستی گفت: «اهداف جنگ محقق نشده است و رئیس ستاد ارتش باید استعفا کند.» وی اذعان کرد: «جنگ در غزه با شکست راهبردی اسرائیل همراه است.»
شبکه کان رژیم صهیونیستی نیز به نقل از آلون داویدی شهردار سدیروت اعلام کرد: «ما خسته و درهم شکسته هستیم و نخستوزیر وعده میدهد و به آن عمل نمیکند.»
نیویورک تایمز نیز از قول فرماندهان رژیم صهیونیستی نوشته این جنگ غیرقابل پیروزی است.
«آلون بن دیوید»، تحلیلگر نظامی روزنامه عبری زبان معاریو گفته است که ارتش رژیم صهیونیستی پس از ۸ ماه جنگ شدید خسته است. بن دیوید تأکید کرد که به رغم دستاوردهای تاکتیکی ارتش در میدان نبرد، کابینه جنگ و ستاد کل ارتش رژیم صهیونیست در تحقق اهداف جنگ مفتضحانه شکست خوردند و این رژیم اکنون در آستانه شکستی استراتژیک قرار دارد.
موجودیت رژیم صهیونیستی به خطر افتاده است
یکی دیگر از پیامدهای مهم طوفان الاقصی و جنگ در غزه این است که موجودیت رژیم صهیونیستی تضعیف شده و تهدید وجودی این رژیم افزایش یافته است. این در حالی است که تهدید وجودی یکی از مهمترین تهدیدها و نگرانیهای صهیونیستها است.
پروفسور «ایلان پاپه» (Ilan Pappe) مورخ برجسته اسرائیلی و استاد تاریخ و مدیر مرکز اروپایی مطالعات فلسطین در بریتانیا، در اظهاراتی گفت که «جنگ جاری در غزه خطرناکترین فصل در «تاریخ پروژهای است که برای موجودیت خود میجنگد.»
هیچ هدفی برای ادامه جنگ وجود ندارد
یکی دیگر از شکستهایی که رژیم صهیونیستی در جنگ غزه متحمل شد، این است که دچار سردرگمی شده و فرسایشی شدن جنگ نیز بدون هیچ هدفی ادامه دارد. «آهارون زئیفی» رئیس سابق امان گفت: «جنگ در غزه در حالی از ۸ ماه گذشته تاکنون ادامه دارد که اسرائیل هیچ هدف نهایی برای آن تعیین نکرده و بنابراین ارتش نمیتواند بدون اینکه از هدف نهایی جنگ اطلاع داشته باشد به جنگیدن ادامه دهد.
افزایش فشارهای درونی علیه نتانیاهو
یکی دیگر از پیامدهای جنگ علیه غزه این بود که شکافهای سیاسی در درون اراضی اشغالی به خصوص فشارها علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، را آشکار کرده و افزایش داده است. «یائیر لاپید»، رئیس جریان اپوزیسیون رژیم صهیونیستی در این تأکید کرده است با کشته شدن روزانه نظامیان اسرائیلی در غزه، قاطعانه با نتانیاهو مخالف هستیم و خواستار توقف جنگ در غزه تا همین جا هستیم. او اظهار داشت که نتانیاهو طوری رفتار میکند انگار حمله هفتم اکتبر اتفاق نیفتاده است و این در حالی است که این حمله در دوره نخستوزیری او اتفاق افتاده است.
ب: شکست در سطح منطقهای
۸ ماه جنگ علیه غزه برای رژیم صهیونیستی تبعاتی نیز در سطح منطقهای داشته است که برخی از این پیامدها عبارتند از:
موقعیت حماس در غزه همچنان پایدار است
یکی از مهمترین اهداف نظامی رژیم صهیونیستی در جنگ علیه غزه، از بین بردن جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و یا تضعیف موقعیت آن در باریکه غزه است. با این حال، ۸ ماه پس از این جنگ همچنان حماس در غزه حضور دارد و با رژیم صهیونیستی میجنگد.
«حاییم رامون» وزیر سابق دادگستری رژیم اسرائیل در مقالهای که در روزنامه صهیونیستی معاریو منتشر شد، نوشت جنبش حماس همچنان در غزه پایدار است و عملاً توانسته است قدرت نظامی خود را در هر منطقهای که نیروهای ارتش اسرائیل از آن عقبنشینی کردهاند، بازیابی کند.
«یوسی میلمان» نیز در تحلیلی برای روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» اذعان کرد که رژیم صهیونیستی در حمله به غزه، متحمل یک شکست تاریخی شده است چرا که ترور فرماندهان حماس، مقاومت را از بین نمیبرد زیرا این جنبش، ریشه در جامعه فلسطین در کرانه باختری، غزه، لبنان و سوریه دارد.
«توماس فریدمن» نیز در تحلیلی نوشت دیدگاه غالب در آمریکا و در میان ارتش اسرائیل این است که تلآویو با شکست دادن حماس فاصله دارد. فریدمن همچنین خاطرنشان کرد گروه حماس، علیرغم انجام حملات ۷ اکتبر جنگ روایتها را نیز از اسرائیل برده است.
«عاموس هارئیل»، تحلیلگر امور نظامی رژیم صهیونیستی اعلام کرد: حماس نه تنها در غزه شکست نخورده بلکه با شکست بیگانه است.
«سعید زیاد» پژوهشگر امور سیاسی و راهبردی نیز عنوان کرد: «توانایی گروههای مقاومت برای انجام عملیاتهای سنگین که خسارات گسترده به ارتش اسرائیل وارد میکند، ناشی از توانایی این گروهها در تغییر تاکتیکهای نظامی است که سبب شده است اشغالگران قدرت کار اطلاعاتی خود را از دست بدهند، زیرا تاکتیکهای نظامی گروههای مقاومت بهسرعت تغییر میکند و همین امر سبب میشود اطلاعاتی که دشمن از آنها به دست میآورد، کارساز نباشد.»
توافق ابراهیم در معرض خطر قرار گرفت
یکی دیگر از تبعات جنگ علیه غزه این است که توافق ابراهیم در معرض خطر قرار گرفته است. پیش از طوفان الاقصی، عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی در آستانه عادیسازی روابط قرار گرفته بودند، اما طوفان الاقصی این روند را متوقف کرده است.
«ایهود باراک»، نخستوزیر سابق اسرائیل در این خصوص نوشت: «از سه ماه پیش نتانیاهو مانع برگزاری مذاکرات در کابینه درباره روز بعد از جنگ میشود. این رسوایی است. در سایه نبود یک هدف واقعی در باتلاق غزه غرق میشویم. در عین حال نیز در لبنان و کرانه باختری میجنگیم. با کارهایی که میکنیم باعث میشویم حمایت آمریکا از ما به پایان برسد. توافقهای ابراهیم و توافقهای صلح با مصر و اردن را نیز در معرض خطر قرار میدهیم.»
تقویت مقاومت
یکی دیگر از مهمترین پیامدهای جنگ غزه در سطح منطقهای، تقویت محور مقاومت است. حزبالله لبنان، گروههای مقاومت عراق و یمن از جمله بازیگران مقاومت هستند که در جنگ غزه، اقدام نظامی علیه صهیونیستها انجام دادند.
نشریه آمریکایی فارن افرز در تحلیلی در این زمینه نوشت: «حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر نشاندهنده تواناییها و نفوذ این محور است که فراتر از سرزمینهای فلسطینی گسترش یافته و ایران، عراق، لبنان، سوریه و یمن را در بر میگیرد. این جنگ باعث احیای محور مقاومت منطقهای به رهبری ایران شده است.»
«اسامه خالد» متخصص امور نظامی و امنیتی معتقد است: «علاوه بر دکترین نظامی مقاومت که سبب شد خسارتهای عمیقی به نظامیان اسرائیلی وارد شود گروههای مقاومت فلسطین بخش لجستیکی خود را تقویت کرده و روند پشتیبانی رزمی از نیروها را در میدان افزایش دادهاند و این همان استراتژیای است که از ۲۴ سال گذشته توسط مقاومت فلسطین اتخاذ شده است.»
ج: شکست در سطح جهانی:
جنگ غزه علاوه بر پیامدهایی که در سطح داخلی برای رژیم صهیونیستی داشته، در سطح جهانی نیز هزینه سنگینی بر این رژیم تحمیل کرده است.
متحدانمان را در جهان از دست دادیم
یکی از پیامدهای مهم تداوم جنگ علیه غزه این است که رژیم صهیونیستی با فشارهای گسترده جهانی مواجه شد. در مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم قطعنامه ضد صهیونیستها تصویب شد و هم تصویب کشور مستقل فلسطین مورد تصویب قرار گرفت. شماری از کشورها که رأی مثبت علیه رژیم صهیونیستی دادند، پیش از این از حامیان رژیم صهیونیستی بودند. در همین راستا، «اسحاق بریک»، ژنرال ارشد سابق ارتش رژیم صهیونیستی با اذعان به شکست این رژیم در مقابل حماس، خطاب به نتانیاهو گفت شما برای مدت طولانی نمیتوانید به مردم دروغ بگویید. تقریباً جنگ با حماس را به شکل بدی شکست خوردیم و متحدانمان را نیز در جهان از دست دادیم.
مایک میلی، وزیر دفاع پیشین آمریکا نیز عنوان کرد رژیم صهیونیستی با از دست دادن حمایت بینالمللی، از لحاظ راهبردی هزینههای هنگفتی را متحمل شده است.
انزجار مردمی
یکی دیگر از تبعات جنگ غزه در سطح جهانی، افزایش انزجار مردمی از رژیم اشغالگر قدس است. خیزش دانشجویان آمریکایی و اروپایی در حمایت از فلسطین و برگزاری تظاهرات چند صد هزار نفری در حمایت از فلسطین در کشورهای مختلف جهان از جمله نشانههای انزجار مردمی از رژیم اشغالگر قدس است.
«دنی ایالون»، معاون وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی اعلام کرده است که دانشگاهها به خطرناکترین مکان جهان برای اسرائیلیها تبدیل شدهاند. وی در سفر به مدرسه اقتصادی لندن با حمله گروههای ضد صهیونیستی روبرو شد. همچنین وزیر علوم رژیم صهیونیستی در لندن و سفرای این رژیم در ترکیه و انگلیس نیز با حملات مشابهی روبرو شدند.
سید رضی عمادی؛ کارشناس مسائل غرب آسیا