به گزارش مشرق، دندان عقل آخرین سری از دندانهای آسیاب است. زمانی که دندان عقل رشد کرده و از لثه بیرون میزند، علاوه بر ایجاد درد و ناراحتی، سایر دندانها را نیز تحت تأثیر قرار داده و موجب بهم ریختگی آنها میشود.
گاها حتی بدتر از این، دندان عقل می تواند موجب بروز مشکلاتی مانند انحراف و عدم قرینگی فک، مشکلات سینوسی و در دراز مدت موجب پوسیدگی و کیست دندانی شود. با این حال، گاها برخی از افرادی که خوش شانس هستند این علائم و مشکلات رایج ناشی از رشد دندان عقل را تجربه نمیکنند. از این رو، این سوال در ذهن آنها پدیدار میشود که آیا کشیدن دندان عقل ضروری است؟ و از آنجایی که جراحی دهان و دندان به روش متعارف و استانداردی در دندانپزشکی تبدیل شده، آیا باید همه دندان های عقل کشیده شود؟
زمانی که نباید دندان عقل کشیده شود
جراحی دهان و دندان به ویژه برای کشیدن دندان عقل به امر بسیار رایجی در میان بزرگسالان تبدیل شده است. اما بر خلاف این باور که در میان عموم مردم شایع است، کشیدن دندان عقل همیشه هم ضروری نیست.
دندان عقل سومین و آخرین سری از دندانهای آسیاب است که معمولا در اواخر دوره نوجوانی تا بزرگسالی رشد میکند. در این سن تمامی دندانهای شیری ما افتاده و دندانهای دائمی جایگزین آنها شدهاند. این امر موجب میشود تا اکثریت افراد تصور کنند که دیگر امکان رشد دندان وجود ندارد، به همین دلیل نیز رویش ناگهانی دندان عقل برای آنها دردسرساز می شود.
از این رو، در موارد زیر کشیدن دندان عقل ضرورتی ندارد:
زمانی که دندان عقل شما کاملا سالم است.
زمانی که دندان عقل بطور کامل بیرون آمده یا رشد کرده است.
زمانی که بدرستی و بدون بهم ریختن سایر دندانها در مجاورت آنها قرار گرفته و تاثیر منفی بر بایت یا الگوی برهمآیی دندانهای شما ندارد.
زمانی که حین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن براحتی به آنها دسترسی داشته باشید.
زمانی که دندان عقل مشکل ساز می شود.
در اکثریت موارد، دندان عقل باید کشیده شود چرا که رشد آن بر سایر دندانهای فرد تاثیر میگذارد. به این دلیل که با وجود سایر دندانها، دندان عقل فضای کافی برای رشد ندارد. در نتیجه، دندان عقل در زوایای نامناسبی و حتی بصورت افقی، در فک رشد می کند.
مشکلات رایج ناشی از رشد دندان عقل عبارتند از:
مخفی ماندن و باقی ماندن دندان عقل در زیر سطح لثه، که در نهایت این دندان عقل نهفته در فک منجر به عفونت یا آبسه دندان می شود که این امر به ریشه سایر دندان ها نیز آسیب می زند و موجب فرسایش استخوان فک می شود.
حسن پور دنداپزشک درباره کشیدن دندان عقل یا نکشیدن آن افزود:اگر دندان عقل سر جا دربیاورد و در قوس فکی باشد و مشکلی ایجاد نکند نیاز به کشیدن ندارد.
وی ادامه داد: اما اگر نهفته باشد و بخواهد به دندان های دیگر فشار وارد کند و نابجا دربیاید باید خارج شود.
این دندانپزشک تصریح کرد: اکنون با توجه به اینکه رژیم غذایی نرم تری داریم احتمال اینکه دندان عقل نهفته باشد بیشتر است.
وی درباره نکات مهم دندانپزشکی به مردم گفت:یکی از نکات خیلی مهم است رعایت بهداشت دهان و دندان است چرا که این کار در سلامت دیگر اعضای بدن تاثیر به سزایی داشته باشد.
این دندانپزشک یادآور شد:استفاده از مسواکل و نخ دندان و رژیم غذایی مناسب و از نوشابه و مواد قندی کمتر استفاده شود و در مقابل از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده شود.