سرویس جهان مشرق - جنبش مقاومت اسلامی حماس سهشنبه ۱۶ مرداد با صدور بیانیهای، یحیی سنوار از رهبران ارشد این گروه را جانشین اسماعیل هنیه که در تهران به شهادت رسید، به عنوان رهبر جدید این گروه مقاومت فلسطینی انتخاب کرد.
سنوار چهرهای با موهای یکدست سفید و ابروهای مشکی شناخته میشود، رئیس حماس در غزه بود و از رهبرانی است که نامش در صدر فهرست افراد تحت تعقیب رژیم صهیونیستی قرار دارد. تل آویو او را به همراه چند فرمانده دیگر حماس، مسئول عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر میداند.
از سنوار به عنوان معمار ویرانگرترین جنگ علیه رژیم صهیونیستی یاد می شود. او دهها بار از تلاشها و سوء قصدهای رژیم اشغالگر، جان به در برده است.
یحیی در ۱۹ اکتبر سال ۱۹۶۲ در جنوب غزه متولد شد و در مدارس اردوگاه جنین مشغول به تحصیل شد و وارد دانشگاه اسلامی غزه شد و در رشته زبان عربی مدرک لیسانس گرفت. نخستین فعالیت سیاسی خود را در شورای دانشجویی دانشگاه اسلامی آغاز و به عنوان دبیر کمیته فرهنگی انتخاب شد و سپس ریاست این شورا را بر عهده گرفت.
یحیی سنوار در تریبونهای آزاد و مناظرههای دانشجویی شرکت می کرد.
رژیم اشغالگر اولین بار سنوار را سال ۱۹۸۲ و در سن ۱۹ سالگی به علت «فعالیتهای اسلامی» بازداشت کرد و بعد از آن هم او یک بار دیگر در سال ۱۹۸۵ بازداشت شد. همان دوره بود که توانست اعتماد شهید شیخ احمد یاسین، بنیانگذار جنبش حماس را که روی صندلی چرخدار مینشست، جلب کند.
کوبی میخائیل، پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی در تلآویو، میگوید این دو نفر (سنوار و شیخ یاسین) بسیار بسیار به هم نزدیک شدند. به گفته میخائیل این ارتباط با رهبر معنوی سازمان، بعدها تاثیر زیادی بر پذیرش سنوار در داخل جنبش داشت.
او دستگاه امنیتی حماس به نام " المجد " را تاسیس کرد. نگاه امنیتی و اطلاعاتی سنوار بر تصمیمات جنبش حماس تاثیرگذار بود.
در گزارش نهادهای امنیتی رژیم صهیونیستی از دوره حبس سنوار، شخصیت او این طور توصیف شده است: مقتدر، بانفوذ و با تواناییهای غیرعادی برای تحمل سختی، و قانع به کم، رازنگهدار حتی در داخل زندان در میان زندانیان دیگر… و قابلیت همراه کردن افراد.
سنوار در دوره حبس خود به زبان عبری تسلط پیدا کرد و میتوانست روزنامههای "اسرائیلی" را بخواند. زندانبانان او می گویند: با این که مسئولان زندان به زبان عربی مسلط بودند، اما سنوار همیشه ترجیح میداد به زبان عبری با آنها صحبت کند.
سنوار سال ۲۰۱۱ در جریان مبادله زندانیان بین رژیم صهیونیستی و فلسطینیان آزاد شد. در آن تبادل ۱۰۲۷ زندانی فلسطینی و عرب "اسرائیلی" در مقابل یک گروگان صهیونیست آزاد شدند، گیلعاد شلیط، سرباز ارتش اشغالگر.
اسامه حمدان، عضو ارشد حماس پس از انتخاب سنوار گفت: سنوار با اجماع انتخاب شد و این نشان میدهد که جنبش حماس از ماهیت مرحله کنونی آگاه است.
اسامه حمدان در گفتگو با شبکه الجزیره، با بیان اینکه مذاکرات (آتشبس غزه) شورای رهبری مدیریت میشد و سنوار همیشه حضور داشت و او از مذاکرات دور نبود، گفت صحبت از نتیجه این مذاکرات زود است و همان تیم مذاکره کننده دوره شهید هنیه در دوره سنوار و تحت نظارت او به مذاکرات ادامه خواهد داد.
تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد، انتصاب یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس یک شگفتی است و پیامی برای تل آیو دارد که او زنده و "رهبری حماس همچنان قوی است".
روی کایس، سردبیر امور عربی در شبکه " کان " گفت: در واقع این (انتخاب سنوار) یک هفته پس از ترور هنیه شوک آور است.
ایهود یعاری، تحلیلگر امور خاورمیانه در شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی، گفت: این انتصاب معنایی نمادین برای تأیید جایگاه او در جنبش دارد.
حزبالله لبنان در بیانیهای انتخاب سنوار را پیامی قوی برای دشمن صهیونیستی و و حامیانش مانند آمریکا دانست. حزب الله این تصمیم حماس را بیانگر اتحاد، توافق و تمرکز بر طوفان الاقصی است. این انتخاب "موید این است که اهداف دشمن در ترور رهبران مقاومت ناکام مانده است. "
رژیم صهیونیستی بر این بارو بود که که با ترور اسماعیل هنیه، در نتیجه وضعیت میدانی جنگ در غزه و با در نظر گرفتن توافق آشتی ملی پکن میان فتح و حماس، احتمالاً حماس به سوی رهبری خواهد رفت که حاضر به امتیازدهی بیشتر برای حفظ بقای این گروه در آینده غزه و فلسطین باشد، اما اکنون تل آویو پس از ترور شخصیت نسبتاً میانهروتر با رهبری شخصیتی روبهرو شده که طراح اصلی طوفان الاقصی است.