کد خبر 16343
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۸۹ - ۰۱:۱۱

حضرت آيت الله شيخ محمد رضا جعفري از علماي برجسته حوزه علميه نجف در گذشت.

به گزارش مشرق، در ساعت 4 روز پنجشنبه همزمان با سالروز عيد ولايت امير المومنين علي عليه السلام آيت الله جعفري از علماي برجسته و مبرز ساکن تهران و از شاگردان مرحوم آيت الله خويي دار فاني را وداع گفتند.

شرح زندگي آن مرحوم به گزارش خبرانلاين شرح ذيل است:

مرحوم مغفور استاد علامه حضرت آيت الله شيخ محمد رضا جعفري در خانواده اي روحاني که سابقه ي آن به حدود قرن دهم هجري مي رسد در صبح روز جمعه هفتم شوال سال 1350 قمري ( 1310 شمسي) در شهر نجف اشرف به دنيا آمدند. ايشان تا سن 14 سالگي تحت تربيت پدر بزرگوارشان آيت الله شيخ نصر الله اشکوري پرورش يافتند. پدر ايشان از علماي معروف حوزه قزوين و نجف اشرف و از شاگردان متقدم استاد الفقها ميرزاي مرحوم آيت الله ناييني بودند. ايشان در سال 1364 هجري قمري پدرشان را از دست دادند.

آيت الله جعفري از همان اوان جواني به ذهني سرشار و قوه حافظه بالا معروف و مشارُ بالبنان بودند. ايشان دروس حوزوي نظير عربيت، منطق، فلسفه ، فلکيات، نجوم ، فقه و اصول را نزد اساتيد مبرز حوزه نجف با موفقيت گذرانيدند و در همين ايام به فراگيري زبان انگليسي و فرانسه پرداختند به طوري که در زبان انگليسي مهارت کاملي يافته و بعد ها زير نظر ايشان کتاب اصول کافي ، عقايد صدوق و چند کتاب ديگر به زبان انگليسي ترجمه و منتشر شد.

مرحوم آيت الله جعفري دروس خارج حوزه را ( فقها و اصولا) نزد آيت الله العظمي حاج سيد ابولقاسم خويي( قدس الله نفسه الزکيه) و آيت الله العظمي سيد محمد روحاني ( رحمت الله عليه) با موفقيت گذرانيدند. ايشان که در جلسه استفتاء آيت الله العظمي خويي از جمله شرکت کنندگان بودند و سه سال با مرحوم شهيد سعيد ايت الله سيد محمد باقر صدر دروس مرحوم ايت الله روحاني را مباحثه مي کردند، موفق به کسب اجازه اجتهاداز جانب ايشان گرديدند.

در سال 1379 هجري قمري در حوزه نجف اشرف تشکيلاتي در زمينه اداره حوزه تشکيل شد که آن مرحوم يکي از اعضاي فعال آن بوده و در مجله اي به نام الاضواء که متعلق به اين تشکيلات بود فعاليت مي کردند. ايشان همچنين در نجف اشرف به ارايه دروسي در زمينه عقايد اسلامي و نقد فلسفه مارکسيسم که در آن زمان شيوع فراواني داشت پرداختند.

مرحوم آيت الله جعفري همچنين در دانشگاه کليه الفقه نجف به مدت 7 سال به تدريس تاريخ اسلام، اصول عقايد ، اصول فقه و تفسير پرداخته و پس از آن در سال 1392 هجري قمري مجبور به ترک اجباري از حوزه نجف گرديده و بعد از آن در تهران رحل اقامت افکندند. ايشان در طول بيش از 38 سال حضور در تهران در موسسه جهاني خدمات اسلام که به جهت شناساندن اسلام و مذهب شيعه اماميه تشکيل يافته بود حضور فعال داشتند. در همين برهه کتاب هاي اصول کافي ، نهج البلاغه ، الميزان، عقايد صدوق، اقتصادنا ،نظام حقوق زن در اسلام و ... تحت نظر ايشان به زبان انگليسي چاپ و منتشر شد. علاوه بر اين ايشان با تشکيل کلاس هايي در زمينه کلام ، تاريخ اسلام، نقد فلسفه غرب ، تفسير و علم کلام جديد به تربيت ده ها شاگرد پرداختند. نواوري در نظرات تاريخ اسلام ايشان مورد توجه محققين و حوزه علميه قرار گرفته است. وسعت تحقيقات، دقت نظر و کتاب خانه معظمي مشتمل بر بيش از سي هزار جلد کتاب در زمينه علوم اسلامي به زبان هاي فارسي ، عربي و انگليسي از ايشان محققي بي بديل ساخته بود.

مرحوم آيت الله جعفري همچنين در سامان دادن به تحقيقات متعددي دخيل بودند که از آن جمله مي توان به موسوعه الامام الحسين ( در بيست جلد و بيش از 15 هزار صفحه) اشاره نمود. از ايشان مقالات فراواني در مجلات مختلف، مقدمه هايي بر برخي از کتب و يک سري تحقيقات باقي مانده که گوشه اي از آنها به شرح ذيل مي باشد:

1- تاريخ علم کلام
2- طبقات متکلمي الشيعه
3- السقيفه
4- فدک
5- تعليقات و شرح کتاب اصول کافي به زبان انگليسي
6- رساله في الغدير
7- رساله في المعني المولا
8- تعليقات بر طبقات اعلام الشيعه مرحوم آشيخ آقا بزرگ تهراني
9- تحقيق و تعليق بر کتاب خلاصه الاقوال علامه حلي
10- تحقيق درباره هشام ابن حکم
11- تحقيق در باره فرقه اسماعيليه
12- بحث و تحقيق در باب تحريف قرآن

از خصوصيات بارز مرحوم جعفري دفاع از مباني اماميه و نقد و بررسي آرا و شبهات بود. شدت علاقه ايشان به مولايش امير المومنين و حضرت سيد الشهدا و ائمه معصومين سبب گرديده بود که منزل ايشان بيش از چهل سال به عنوان مرکزي براي عزاداري و عرض ارادت به خاندان عصمت و طهارت بدل گردد. سر انجام ايشان بعد از مدت طولاني بيماري در روز عيد غدير به جانب مولايش پرگشيد.