به گزارش مشرق، کانال تلگرامی «اندیشکده راهبردی تبیین» نوشت:
عضویت فلسطین در بریکس
درخواست فلسطین برای عضویت در بریکس خبر مهمی است که در سایه تحولات مربوط به جنگ غزه و مذاکرات آتشبس به حاشیه رانده شد.
در روز دوشنبه هفته گذشته عبدالحافظ نوفل، سفیر فلسطین در روسیه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد رئیسجمهور روسیه از محمود عباس، رهبر فلسطین دعوت کرده است تا در نشست بریکس ۲۰۲۴ شرکت کند. همچنین محمود عباس اعلام کرد پس از شرکت در این نشست به طور رسمی درخواست عضویت فلسطین در بریکس ارسال خواهد شد.
عضویت فلسطین در این نهاد میتواند تأثیرات بسیار مثبتی برای مسئله فلسطین داشته باشد و جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک عضو رسمی بریکس باید از این امر حمایت کند. اما مسیر عضویت چندان ساده و راحت نخواهد بود.
گرچه اکثر اعضای بریکس نگاه مثبتی به مسئله فلسطین دارد اما این بدان معنا نیست که آنها لزوماً حاضر باشند ریسک مقابله با رژیم صهیونیستی را قبول کنند. بسیاری از این کشورها از جمله چین و هند به صورت زبانی حسن نیت خود را در قبال فلسطین نشان میدهند اما اقدامات عملی خاصی برنمیدارند و در مقابل روابط وسیعی با رژیم صهیونیستی دارند. این مسئله ممکن است منجر به عدم موافقت آنها با عضویت فلسطین شود.
مسئله دیگر مربوط به وضعیت داخلی و انشقاق در فلسطین است. در صورت عدم یکپارچگی و استمرار بحران مشروعیت تشکیلات خودگردان ممکن است کشورهای عضو بریکس این تشکیلات را به عنوان نماینده واقعی فلسطین نشناسند و با عضویت آن مخالفت کنند.
یکی دیگر از موانع احتمالی، عدم ظرفیت ساختارهای موجود در فلسطین برای ایجاد ساختار حکمرانی ثابت برای مدیریت مسائل بینالمللی و همکاریهای اقتصادی است. این مسئله ممکن است منجر شود تا اعضای بریکس در پذیرش این کشور به دیده تردید نگاه کنند.
در این رابطه باید توجه داشت که درخواست تشکیلات خودگردان برای عضویت در این نهاد بیشتر اقدامی برای نشان دادن خود به عنوان نماینده مشروع فلسطینیها در نزد جهانیان و البته همزمان اظهار نارضایتی از رویکرد غرب در قبال راهبرد سازش محسوب میشود؛ سازش در واقع منجر به همراهی بیشتر غرب با رژیم صهیونیستی شده است و با کاهش مشروعیت تشکیلات خودگردان منجر به تضعیف هر چه بیشتر این تشکیلات و در مقابل افزایش نفوذ و بازیگری گروههای مقاومت فلسطین انجامیده است.
به هر حال گرچه به نظر میرسد دعوت برای عضویت فلسطین در بریکس نشاندهنده تمایل روسیه به استفاده از ظرفیت این نهاد در دوره ریاست خود بر آن در راستای تغییر نظم بینالمللی است این اقدام بیشتر یک اقدامی نمایشی و نه آغازی واقعی برای شروع فرایند عضویت فلسطین در بریکس محسوب میشود.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.