کد خبر 165596
تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۱ - ۰۰:۰۸

هدف نهایی آمریکا از اعمال تحریم ها، تغییر محاسبات راهبردی تصمیم گیران کشور و وارد کردن خدشه در الگوی مقاومت راهبردی ایران است و بنابراین هر تصمیمی گرفته می شود نتیجه آن باید فقط کاهش تحریم ها از موضع قدرت باشد و نباید این گونه فکر کرد که انعطاف در مواضع هسته ای الزاماً منجر به کاهش تحریم می شود.

گروه بین الملل مشرق - کارشناسان معتقدند مقاومت هوشمندانه راهبردی جمهوری اسلامی ایران در مقابل نظام سلطه به نقطه سرنوشت سازی رسیده است. آمریکا به عنوان نماد نظام سلطه سعی می کند تا با بهره گیری از همه ابزارها و اهرم های قدرت خود و با بهانه تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای در جهت شکستن مقاومت جمهوری اسلامی ایران استفاده کند و در مقابل نیز جمهوری اسلامی ایران متکی بر تجربیات سه دهه گذشته خود، شیوه های جدید مقاومت در برابر دشمن را تجربه می کند.

در این راستا، پرسش اساسی که امروزه باید به آن پاسخ کارشناسی داد این است که جمهوری اسلامی ایران چگونه و با استفاده از چه شیوه هایی از این پیچ تاریخی که قطعاً نقطه عطفی در چشم انداز الگوی مقاومت راهبردی است، عبور خواهد کرد؟برای پاسخ به پرسش مزبور ابتدا لازم است مفهوم ” مقاومت ” را تعریف نماییم؛ چرا که امروزه سعی می شود از واژه مقاومت مفاهیم غیر حقیقی مانند عدم واقع بینی، لجاجت، قدرت طلبی و … به افکار عمومی ارائه شود؛ در حالی که از دیدگاه جمهوری اسلامی ایران، مقاومت در بردارنده حداقل سه تعریف زیر است:

۱- مقابله با جریان سلطه

۲- پایداری در مقابل تحمیل جریان سلطه

۳- رفتار هوشمندانه در مقابل تهاجم های جریان سلطه

بدون تردید از زمان پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران گفتمان جدیدی تحت عنوان اندیشه دینی بر جغرافیای ایران حاکم شد که باید چرایی شکل گیری راهبرد مقاومت جمهوری اسلامی ایران در مقابل نظام سلطه را در این موضوع جستجو کرد. به عبارت دیگر، اگر سؤال شود که چرا جمهوری اسلامی به شکل عملی در مقابل استکبار جهانی قرار گرفت، ریشه آن را باید در دو مؤلفه زیر دانست:

۱- جمهوری اسلامی ایران با استقرار حکومت دینی مدعی ارائه الگوی حکومت اسلامی به منطقه و جهان و نفی ارزش های لیبرال دموکراسی غرب و سایر مکتب های انحرافی شد و این مسآٔله به طور طبیعی ملت ایران را در مقابل این جریان ها قرار داد.

۲- حاکم شدن اندیشه دینی بر جغرافیای ایران موجب ایجاد تغییرات اساسی در راهبرد های ژئوپلیتیکی ایران شد؛ به طوری که ایران با نفی وابستگی به قدرت های غرب و شرق، داعیه استقلال خواهی سیاسی و دستیابی به قدرت منطقه ای داشته است که بسیاری از مؤلفه های آن در تعارض با هژمون طلبی جهانی آمریکا قرار دارد.

بنابراین هدف آمریکا به عنوان سردمدار نظام سلطه در مواجه با جمهوری اسلامی ایران به عنوان محور اصلی مقاومت، بر اندازی حکومت است و نباید در آن تردید داشت ؛ به همین دلیل مرور مجموعه رفتارهای آمریکا در برخورد با ایران از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون چنین هدفی را دنبال نموده است. رفتارهایی چون کودتا،‌ ترور، حمایت از جنگ تحمیلی، تهدید مستقیم نظامی، تحریم، تهاجم فرهنگی و … .

بنابراین وقتی از دیدگاه کارشناسی بخواهیم چشم انداز هماوردی راهبردی آمریکا با ایران را برای آینده ترسیم کنیم، ابتدا باید اقدامات خصمانه آمریکا و چگونگی مقابله جمهوری اسلامی ایران با این اقدامات را مرور نماییم.

بررسی تجربیات جمهوری اسلامی ایران در به کاربستن الگوی مقاومت راهبردی بیانگر آن است که برای کلیه اقدامات خصمانه آمریکا، رفتارهای هوشمندانه ای نشان داده است. برخی از مهم ترین شاخص های این رفتار هوشمندانه عبارتند از:

۱-ایجاد و حفظ اجماع ملی

۲-پرهیز از غافلگیری

۳-افزایش قدرت پاسخ گویی(سخت و نرم)

۴-رعایت اصل عزت، حکمت و مصلحت

۵-بهره گیری از فنون و شیوه های دیپلماسی

بدین ترتیب تجربه جمهوری اسلامی ایران در دستیابی به الگوی مقاومت هوشمندانه دارای ارزش راهبردی است که باید در حفظ و توسعه آن تلاش کرد.

با این حال، عرصه دشمنی های آمریکا با ملت ایران در پرونده هسته ای در شرایط ویژه و حساسی قرار گرفته است؛ به نحوی که این گونه تصور می شود که جمهوری اسلامی ایران یک بار دیگر و در سطح راهبردی با آزمون بزرگی مواجه شده که هرگونه تصمیم گیری در این خصوص می تواند سرنوشت الگوی مقاومت راهبردی ایران را تحت تاثیر قرار دهد.

نکته قابل توجه این است که آمریکایی ها در شرایط کنونی بیش از هر زمانی تلاش می کنند تا الگوی مقاومتی ایران را متحمل شکست نمایند؛ چرا که این الگو نه تنها در محیط داخلی ایران دارای آثار بوده است، بلکه در محیط منطقه ای و بین المللی توانسته است ارزش و جایگاه ویژه ای کسب نماید. به خصوص این که تحولات اخیر منطقه و موج بیداری اسلامی و در نتیجه خلاء دیپلماسی عمومی آمریکا در منطقه این نگرانی را برای آمریکا ایجاد کرده است که الگوی مقاومتی ایران تبدیل به مدل موفق برای سایر ملت ها شود.

آمریکا با افزایش دامنه فشارها و تحریم های اقتصادی به خصوص تحریم های بانکی و نفتی سعی می کند تا مقاومت جمهوری اسلامی ایران را از درون به شکست بکشاند اما باید توجه داشت که راهبرد شکست مقاومت ایران از درون تنها زمانی تحقق خواهد یافت که:

۱- تحریم ها در داخل بزرگ نمایی شود؛

۲-جمهوری اسلامی ایران در مقابل تحریم ها پاسخ های انفعالی بدهد؛

۳-آمریکا اطمینان پیدا کند که ایران در اثر تحریم ها عقب نشینی خواهد کرد.

البته آمریکا در صحنه واقعیت مطمئن است که نمی تواند از راهبرد تحریم ها نتیجه ای بگیرد و دلیل امیدواری به تحریم ها تنها از جنبه عملیات روانی برای آمریکا دارای کارویژه است؛ چرا که تحریم ها سقف حداکثری اقدام آمریکا ضد ایران است و به همین دلیل به شدت نگران شکست راهبرد تحریم است.

اکنون با توجه به این که هدف نهایی آمریکا از اعمال تحریم ها، تغییر محاسبات راهبردی تصمیم گیران کشور و وارد کردن خدشه در الگوی مقاومت راهبردی ایران است، بدیهی است که جمهوری اسلامی ایران باید در مقابل تحریم ها راهکارهای هوشمندانه ای اتخاذ نماید. در این راستا باید توجه داشت که هر تصمیمی گرفته می شود نتیجه آن باید فقط کاهش تحریم ها از موضع قدرت باشد و نباید این گونه فکر کرد که انعطاف در مواضع هسته ای الزاما منجر به کاهش تحریم می شود.

منبع: بررسی استراتژیک