به گزارش مشرق، سه منبع عراقی در بغداد که یکی از آنها یکی از مقامات وزارت دفاع بود، به العربی الجدید گفتند که در هفتههای گذشته، رژیم صهیونیستی فشارها و مداخلات گستردهای را بر کشورهای آسیایی و اروپایی وارد کرده است تا مانع از تکمیل معاملات و قراردادهای فروش تسلیحات به عراق شود که شامل سامانههای موشکی زمین به هوا، سامانههای حسگر اولیه و تجهیزات نظامی مختلف است. مهمترین این قردادها با طرف فرانسوی است.
ژوئیه گذشته، وزارت دفاع عراق توصیه جدیدی را در خصوص توسعه قابلیتهای شناسایی و مقابله با افزایش نشانههای ورود این کشور به نقشه تجاوزات مداوم رژیم صهیونیستی در منطقه به دولت ارائه کرد. این امر به ویژه پس از آن رخ داد که گروههای مقاومت عراق حملاتی را به پایگاههای رژیم اشغالگر در ام الرشراش (ایلات) و همچنین حمله به پایگاههای آمریکایی در سوریه و عراق انجام دادند که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از سربازان رژیم اشغالگر شد. آخرین این حملات در اوایل ماه اکتبر رخ داد، زمانی که بیش از ۲۰ سرباز اسرائیلی در انفجار پهپادی که یک پایگاه نظامی در شمال جولان اشغالی سوریه را هدف قرار داد، زخمی شدند.
چند هفته پس از آغاز تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه در هفت اکتبر ۲۰۲۳، سندی که از سوی ریاست ستاد ارتش عراق صادر شد، دستورات فوری به یگانها و تشکیلات نیروهای مشترک عراقی را فاش کرد. در این سند از آنها خواسته شده آمادگی لازم را برای مقابله با رویدادهای منطقهای داشته باشند. این سند شامل «آماده کردن مقرهای جایگزین، ایمن سازی ارتباطات و ایمن سازی انبارهای تجهیزات و سلاح» بود. همچنین شامل «استقرار تمام هواپیماها توسط نیروی هوایی و فرماندهی هواپیمایی ارتش در پایگاههای هوایی و حفاظت لازم از آنها است به نحوی که با وظایفی که در آینده به آنها محول خواهد شد، مغایرت نداشته باشد».
در سال جاری میلادی، عراق در بودجه مالی خود بیش از ۲.۴ میلیارد دلار به تسلیحات و سیستمهای پدافند هوایی اختصاص داده است که پارلمان آن را در بودجه فدرال عراق تصویب کرد و در عین حال به وزارت دفاع اختیار داد تا با کشورها برای خرید تسلیحات برای عراق بر اساس استانداردهای رقابت با زرادخانه تسلیحاتی موجود در منطقه قرارداد ببندد. با این حال تاکنون، علیرغم اینکه ۲ ماه تا پایان سال ۲۰۲۴ باقی مانده است و با وجود فوریت آشکار نیاز نهادهای نظامی عراق به دستیابی به سامانههای دفاع هوایی، معامله مهمی در بخش دفاع و تسلیحات هوایی نداشته است.
العربی الجدید با یکی از مقامات وزارت دفاع و ۲ نماینده در پارلمان عراق که یکی از آنها عضو ائتلاف حاکم (چارچوب هماهنگی) است، صحبت کرد و آنها تأیید کردند که اطلاعاتی در مورد اعمال نفوذ تلآویو بر مقامات چندین کشور برای ممانعت از اجرای قراردادهای فروش تسلیحات به عراق وجود دارد؛ قراردادهایی که شامل فروش تسلیحات از جمله سامانههای پدافند هوایی، موشکهای زمین به هوا، رادار و سامانههای حسگر و سایر موارد مرتبط با سامانههای ضد پهپاد بود.
این مقام نظامی عراقی گفت: با توجه به تحریمهای غرب علیه روسیه به ویژه در بعد تسلیحاتی، عراق اخیرا برای دستیابی به زرادخانه نظامی برای دفاع هوایی به ۶ کشور اروپایی و آسیایی روی آورده است.
وی افزود: علیرغم استقبال گرم و ابراز موافقت اولیه، مراحل اجرایی توافقنامه و امضای آن با تعلل و در نهایت عذرخواهی این کشورها از ناتوانی در تجهیز عراق به نیازهای خود در دوره کنونی مواجه شد.
وی تاکید کرد: عراق به اطلاعاتی در مورد فشارهای رژیم صهیونیستی در سطوح مختلف در داخل کشورهایی که عراق قصد معامله تسلیحاتی با آنها را دارد برای ممانعت از دستیابی ما به تسلیحات و سامانههای پیشرفته پدافند هوایی دست یافته است.
وی خاطرنشان کرد: اوایل امسال یکی از کشورهای اروپایی فناوریهای دفاع هوایی غیرپیشرفتهای را پیشنهاد داده بود که به دهه ۹۰ بازمیگردد و به راحتی میتوان به آن نفوذ کرد و عراق کاملا با آن مخالفت کرد.
دسامبر گذشته، عراق مذاکرات رسمی با طرف فرانسوی را برای دستیابی به سامانههای دفاع هوایی و راداری پیشرفته آغاز کرد. سه جلسه بین مقامات ۲ کشور برگزار شد، اما بدون نتیجه بود. این درحالی بود که «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه به «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق وعده داده بود به توسعه قابلیتهای عراق که به دلیل تحریمهای آمریکا بر روسیه و چین، مجبور شده بود از فرانسه درخواست کند، کمک کند.
«معین الکاظمی» یکی از اعضای ائتلاف حاکم «چارچوب هماهنگی» در عراق و نماینده پارلمان به العربی الجدید گفت: رژیم صهیونیستی در ماههای گذشته فشارهایی را برای جلوگیری از دستیابی عراق به تجهیزات پیشرفته سیستم دفاع هوایی اعمال کرده است. ما ایالات متحده را شریک آن در این زمینه میدانیم.
وی افزود: «تلاشهایی برای باز کردن فضای عراق به روی تجاوزات وجود دارد اما دولت عراق در این پرونده پیش میرود و مرحله بعدی ممکن است شاهد اجرایی شدن معاملات عراق با شرکتهای تسلیحاتی بینالمللی بهویژه کره جنوبی باشد.»
سپتامبر گذشته، فرماندهی ارتش عراق جزئیات معامله خرید سامانه دفاع هوایی از کره جنوبی را فاش کرد.
«مهند غالب الاسدی» فرمانده پدافند هوایی عراق در آن زمان گفت که سامانه موشکی زمین به هوای میان برد M-SAM که اخیرا قرارداد آن تهیه شده، سامانه بسیار پیشرفتهای است. عراق به توافق سازندهای با شرکت کرهای ایلاجی و دولت جمهوری کره جنوبی برای خرید تعدادی از آنها با هدف حفاظت از حریم هوایی عراق دست یافت.
الاسدی در بیانیهای که در آن زمان توسط خبرگزاری رسمی عراق (INA) گزارش شد، افزود: «این سامانهها قرار است طی سالهای آینده بهطور متوالی وارد عراق شوند. اولین سامانه سال آینده وارد خواهد شد تا آموزش کادرهای رزمی و فنی عراقی شامل مهندسان و تکنسینها در ماه چهارم یا ششم سال آینده در کره جنوبی برای استفاده از آنها آغاز شود.»
وی تصریح کرد: پرسنل متخصص در این سامانهها عراقی خواهند بود و دوره آموزشی آنها با توجه به هر تخصص چهار تا هشت ماه به طول میانجامد. این اولین بار است که یک سامانه از این نوع آماده ورود به صحنه عملیات و دفاع از عراق و حریم هوایی این کشور است.
یک نماینده عراقی که خواست نامش فاش نشود، در خصوص ارسال تسلیحات به عراق به العربی الجدید گفت «کشورهای اصلی که سامانههای پدافند هوایی از آنها خریداری میشود فرانسه، ایتالیا و آلمان هستند. اما علیرغم وجود تفاهمات از سال گذشته در مورد همکاری در زمینه تسلیحات تلاشها برای خرید تسلیحات از این کشورها به بن بست رسیده است.»
وی افزود: کره جنوبی سامانههای پدافند هوایی را در اختیار عراق قرار میدهد، اما علیرغم نیاز فوری عراق، بخش اول توافق را تا سال آینده تحویل نمیدهد و این سامانهها در مقایسه با سامانههای موجود در کشورهای منطقه پیشرفته نیستند.
«وعد القدو» یکی از اعضای کمیسیون امنیت و دفاع در پارلمان عراق، ایالات متحده آمریکا را به ممانعت از واردات برخی موشکهای ضدجنگنده متهم کرد. وی گفت که نخستین مانع در پرونده تسلیحات عراق ایالات متحده آمریکا است.
«عماد علو» سرلشکر بازنشسته و کارشناس امور نظامی عراق نیز گفت: «اسرائیل قطعا پشت این است که عراق هیچ موشک زمین به هوایی در اختیار ندارد.»
وی به العربی الجدید گفت: آمریکا پس از سال ۲۰۰۳ تصمیم گرفت تواناییهای ارتش عراق را توسعه ندهد تا از هرگونه تهدید علیه رژیم صهیونیستی جلوگیری کند. در نتیجه این آمریکا است که درباره تواناییهای تسلیحاتی کشورهای منطقه، از جمله تامین تسلیحات برای عراق حکم میدهد.