به گزارش مشرق، با توجه به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و باقی ماندن فقط ۵ روز تا روز رأیگیری، تحلیلهای بیشتری درباره سیاستهای کلان و سیاستهای خارجی «کامالا هریس» نامزد حزب دموکرات و «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوریخواه و رئیس جمهور پیشین آمریکا منتشر میشود.
نشریه انگلیسی «میدلایستآی» در گزارشی تحلیلی، به رویکرد احتمالی ۲ نامزد در قبال ایران و برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و نوشت: «ترامپ و هریس هر ۲ به دنبال دستیابی توافق با ایران هستند. اما خواست آنها تضعیف ایران پیش از هرگونه مذاکرهای است.»
این نشریه انگلیسی نوشت: «در هفتههای اخیر، نامزد حزب جمهوریخواه و نامزد حزب دموکرات هر ۲ اظهارات عجیبی درباره ایران بیان کردند. اخیرا هریس با معرفی ایران بهعنوان "دشمن اصلی آمریکا" بسیاری را شوکه کرد. از طرفی، ترامپ نیز مدعی شد که در صورت حضور او در کاخ سفید، ایران روابط خود با اسرائیل را عادی سازی میکرد.
این نشریه انگلیسی در بخش دیگری از مطالب خود نوشت: «بسیاری در آمریکا بر این باورند که در صورت بازگشت ترامپ به کاخ سفید، رویکرد تند او علیه ایران مجددا اعمال خواهد شد.»
در همین راستا، «فرد فلایتز» مدیر اندیشکده مرکز سیاست امنیتی و عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ نیز به میدلایستآی گفت: «ترامپ تحریمهای آمریکا علیه ایران را تشدید خواهد کرد. او به دنبال توافق با ایرانی تضعیف شده است.»
این در حالی است که رئیسجمهور پیشین آمریکا در اظهاراتی، بدون اشاره به جزئیات یا چگونگی آن، به خواست خود برای توافق با ایران و بازگشت به برجام اذعان کرد و گفت: «باید با ایران توافق کنیم، وگرنه عواقب آن خطرناک خواهد بود.»
هریس خواستار بازگشت به برجام است
از طرفی، یکی از مشاوران نزدیک هریس به میدلایستآی گفت: «کارزار فشار حداکثری ترامپ شکست خورده است.»
به اذعان نشریه انگلیسی، ایران تا پیش از خروج یکجانبه ترامپ از برجام، به این توافق کاملا پایبند بوده و فقط پس از اقدام خصمانه رئیس جمهور پیشین آمریکا و با گذشت مدتی پس از خروج واشنگتن از برجام، تصمیم به کنار گذاشتن تعهدات برجامی خود گرفته است.
از طرفی، «فیلیپ گوردون» یکی از مشاوران امنیت ملی هریس یکی از دلایل اقدامات ضدایرانی ترامپ را افشا کرد و گفت: «ترامپ بهدنبال تغییر رژیم در ایران است. او با اعمال تحریم علیه اقتصاد ایران، میخواست شهروندان ایرانی علیه حکومت خود قیام کنند. هریس خواستار چنین چیزی نیست.»
اما این نشریه انگلیسی در ادامه به نقل از «رابرت فورد» سفیر پیشین آمریکا در سوریه گزارش کرد: «ترامپ و هریس، هر ۲ بهدنبال توافق هستهای با ایران هستند. اما هریس با ایران بیشتر سازش خواهد کرد و شاید ترامپ از طریق عربستان یا هند با ایران مذاکره کند.»
تضاد داخلی در دولت احتمالی ترامپ
میدلایستآی در ادامه نوشته است: «در صورت روی کار آمدن دولت دوم ترامپ، حلقه داخلی او با ۲ رویکرد کاملا متفاوت شکل خواهد گرفت. در یک طرف، افرادی همچون مایک پامپئو با دیدگاههایی تند علیه ایران و در طرفی دیگر افرادی همچون جی دی ونس، با دیدگاهی دیپلماتیکتر حضور خواهند داشت.»
اخیرا «جی دی ونس» گزینه معاونت ترامپ، اظهار داشت که «جنگ با ایران به نفع آمریکا نیست، هرگونه جنگ با ایران، برای آمریکا هزینهآور خواهد بود. من نمیخواهم ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند، اما بهترین راه برای جلوگیری از این مسئله، دیپلماسی هوشمندانه است.»
دیپلماسی فعال ایران در منطقه
میدلایستآی در ادامه ضمن طرح ادعای «شکست بازدارندگی ایران» از دیپلماسی فعال ایران برای ایجاد اتحاد در منطقه و همسوتر شدن کشورهای عربی با جمهوری اسلامی ایران تمجید کرد و نوشت: «ایران در برابر اسرائیل موفق بود. تهران با هشدار علیه هرگونه حمله به تأسیسات انرژی خود از حمله به این تأسیسات جلوگیری کرد و بهطور همزمان، کشورهای عربی درحال نزدیکتر شدن به ایران هستند و عربستان سعودی با ایران رزمایش دریایی مشترک برگزار خواهد کرد.»
این نشریه انگلیسی در آخر نوشت: «هریس و ترامپ مجبورند با ایران مذاکره کنند. آنها راه دیگری ندارند.»