سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
پزشکیان، لاریجانی و ظریف درباره انتخابات آمریکا چه گفتند؟
"ترامپ" از نگاه بزرگان سیاست ایران
رئیسجمهور پزشکیان، هفته گذشته طی سخنانی در گردهمایی مسئولان ستاد امید با اشاره به پیروزی دانلد ترامپ در انتخابات آمریکا گفته است: برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده، چرا که کشور و نظام ما به قدرت درونی خود با ملتی با عزت و عظمت متکی است.
به گزارش جماران، او میافزاید: ما در توسعه روابط خود با دیگر کشورها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت. اولویت خود را توسعه روابط با کشورهای اسلامی و همسایه قرار دادهایم و عمیقا معتقد به ایجاد وحدت و انسجام میان کشورهای اسلامی هستیم. [۱]
در همین راستا، دکتر علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری نیز در یک گفتوگوی تلویزیونی در همین باره تأکید کرد: نباید کارهایمان را به افرادی که خیلی ارزش ندارند، پیوند بزنیم. این خوب نیست برای کشور ما. حرفزدن راجع به این آدمها نباید مهم باشد. ما اگر یکدست باشیم، اگر با هم کار کنیم و اگر برادرانه کنیم؛ انقدر نیروی متخصص در ایران هست که بتواند همه بارها را بردارد.
او میافزاید: البته باید تلاش کنیم سنگ تحریمها را از پیش پا برداریم. اما هرگز نباید عزا بگیریم... فکر نکنیم اگر این –ترامپ- آمد وضع خیلی خطرناک میشود.
لاریجانی همچنین گفته است: ترامپ دفعه قبل رفتار عاقلانهای نداشت. اما اکنون ممکن است تجربه بیشتری پیدا کرده باشد و مسیر دقیقتر را دنبال کند.
وی در پاسخ به این سؤال که فکر میکنید در خصوص تحریمها تغییر سیاستی از سوی آمریکا صورت میگیرد؟ گفت: ترامپ میخواهد چه تحریمی بکند، در این مدت ۱۵۰۰ تحریم اضافه شد، افراد را تحریم کردند، مثلا آقایان جنتی و ظریف را تحریم کردند، تحریم افراد است، یعنی بیشتر جنبه اعتبارشکنی دارد، بنابراین برای ما هم اعتبار و ارزشی ندارد، من هم بعید میدانم کار مهمی بکند. [۲]
در همین حال اعتمادآنلاین هم به نقل از محمدجواد ظریف درباره ترامپ نوشت: ایران که اراده و توان خود را برای مقابله با هر گونه تجاوز نشان داده است، تحت تاثیر تهدیدها قرار نخواهد گرفت، بلکه به احترام توجه خواهد کرد.[۳]
*از یک هژمونی بزرگ مثل ایران؛ انتظاری هم جز همین مواضع خردمندانه و درست در قبال یک انتخابات عادی در آمریکا نبود.
این سیستم و سیاستهای نهادینه شده استکباری است که در آمریکا تصمیم میگیرد و ترامپ یا بایدن، و اوباما یا دیگری صرفا در ادبیات و چهره با یکدیگر متفاوتاند نه بیشتر.
لذاست که نظام جمهوری اسلامی نیز بعنوان یک هژمون نوظهور جهانی خود را در مقابل همان سیستم و همان سیاستهای استکباری بیمه کرده است و برای یک رجل سیاسی خردمند و جهاندیده؛ هیچ فرقی ندارد که در آمریکا یک دموکرات رئیسجمهور شود یا یک جمهوریخواه.
در این بین البته نباید فریفته ادبیات تحریمزیستها و مستحیلشدگان در لابهلای مقالات رسانههای آمریکایی شد که مایلند از تفاوت ترامپ و هریس برای ما صحبت کنند!
زیرا این هر دو برای تمام دشمنیهای اقتصادی و امنیتی و سیاسی ممکن علیه هژمونی ایران آماده هستند و اگر هم کاری نمیکنند نه به دلیل تفاوتشان بلکه به دلیل ناتوانیشان در مقابل قدرت ایران اسلامی و مردم ایران است.
دقت شود که این بعد از جهانبینی هرگز به معنی برآوردن شمشیر تخاصم در هر شرایطی نیست و ایران اسلامی اگرچه دیالوگ مستقیمی با آمریکا ندارد و اهمیتی هم به آن نمیدهد اما باب مذاکره معقول و تعاملی که تضمین کننده حقوق مردم ایران باشد، همیشه از سمت نظام اسلامی باز است.
***
استارت سناریوی "پزشکیان اختیار ندارد"!
محمدجواد حقشناس، فعال اصلاحطلب و از اعضای ادوار شورای شهر تهران در بخشی از یک مصاحبه با ایلنا پیرامون کارنامه ۱۰۰ روزه دولت پزشکیان گفته است: مهمترین ابزاری که آقای پزشکیان بعد از برگزاری مراسم تحلیف و تنفیذ در اختیار داشت انتخاب کابینه و همکاران خود بود تا بتواند به خواستهها و وعدههای داده شده عمل کند.
او در ادامه ادعا میکند: ایشان (پزشکیان) خودخواسته از بخش قابل توجهی از اختیاراتشان صرفنظر کردهاند و مسئولیت آنرا به نیروهای رقیب واگذار کردهاند!
حقشناس گفته است: دولت چهاردهم اولین کابینه بعد از انقلاب است که ترکیب نیروها و دولتمردان حاضر در آن در یک جبهه سیاسی قرار ندارند. ایشان با چینش کابینه خود، این پیام را به جامعه رساندند که به شعار وفاق ملی پایبند بوده و به آن عمل کردهاند. [۴]
*این ادعا که رئیسجمهور پزشکیان از اختیارات خود صرفنظر کرده و مسئولیت آن اختیارات را به نیروهای رقیب واگذار کرده یک ادعای مضحک و بیمبناست.
چه اینکه اولا هیچ آدم عاقلی نمیپذیرد که پزشکیان هنگام ارائه کارنامه خود در ریاستجمهوری بگوید در فلان و بهمان بخشها اختیار نداشتم و باید از دیگری بپرسید!
زیرا در این حالت یک استندآپ کمدی در سیاست رخ میدهد که البته مخاطبانش هم به آن نخواهند خندید.
ثانیا رقیبی در کار نبوده که در سطحی از قدرت باشد که بتواند چیزی را به رئیسجمهور منتخب ایران دیکته کند.
آقای پزشکیان پیروز بلامنازع انتخاباتی شد که بواسطه درگذشت رئیسجمهور سابق انجام گرفت. لذا اگر رقیبی یا جریانی وجود داشته که قدرت دیکته کردن داشته؛ پس طبعا بایست در انتخابات پیروز میشد نه اینکه بنشیند تا اتمام انتخابات و سپس سیاستهایش را به گزینه پیروز دیکته کند!
میماند وفاق پزشکیان و ادعای تسهیم در کابینه!
این ادعا و این فهم از وفاق پزشکیان هم غلط است.
وفاق پزشکیان به معنی دوری از لجبازی، نجابت و چینش مقدمه برای کارآمدی است نه به معنی باز کردن شرکت سهامی در کابینه دولت.
به این معنا که آقای پزشکیان مثلا در انتخاب وزیر اطلاعات؛ هنگامی که به کارنامه خوب وزیر دولت سابق و تأیید مقامات عالیه نظام درباره وی نگاه کرد و در سوی دیگر هم بین اصلاحطلبان هیچ رجل مجتهدِ امنیتیِ کارنامهداری را ندید؛ طبعا حجتالاسلام خطیب را ابقا کرد.
صد البته پزشکیان میتوانست مدتها کشور و دستگاه امنیتی را با التهاب انتخاب وزیر اطلاعات مواجه کند اما با نجابت و وفاقپذیری خود این کار را نکرد.
اکنون آقای حقشناس در کدام بخش این سناریو دستی از جریان رقیب میبیند!؟
طبعا درباره سایر ابقا شدگان نیز همین اتفاق روی داده ضمن اینکه دکتر پزشکیان هم کسی نیست که اهل باج دادن باشد.
کما اینکه در ماجرای انتخاب یک سردار انتظامی برای وزارت کشور دیدیم که پزشکیان به مخالفتها و انقلتهای برخی اصلاحطلبان هرگز باج نداد و بعدا هم معلوم شد که بواسطه آشنایی و رفاقت دیرینه خود با سردار اسکندر مؤمنی بوده که او را به سمت وزیر کشور برگزیده است نه به دلیل فشار جریانهای سیاسی و رقبا.
تلاش برای ارائه "تحلیل صحیح" به مردم و مخاطبان؛ اصلیترین شأن یک رجل سیاسی است که باید در تمام برهههای زندگی او مورد توجه باشد.
***
"امیدواریم وعده صادق به اعداد عملیاتهای دفاع مقدس برسد"
پیغام راهبردی برای آمریکا و اسرائیل قبل از سومین "وعده صادق"
به گزارش تسنیم، او تصریح میکند: در هنگام اجرای عملیات وعده صادق بسیاری از مردم در استانهای غرب کشور ما شاهد موشکباران رژیم صهیونیستی بودند که این دستاورد نگرش شهید مقدم و اقداماتش در پیادهسازی طرح آمایش قدرت موشکی است که همه سرزمین ایران باید امن و محل بهکارگیری قدرت باشد.
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه در پایان خاطرنشان کرد: پیروزی جبهه مقاومت قطعی است ولی برای پیروزی باید زحمت کشید، خون داد و تلاش کرد. امیدواریم وعده صادق به اعداد عملیاتهای دفاع مقدس برسد و در کنار این موفقیتها شاهد نابودی رژیم صهیونیستی باشیم. [۵]
*جمله راهبردی این مقام بلندپایه نظامی کشورمان مبنی بر "امیدواری برای رسیدن وعده صادق به اعداد عملیاتهای دفاع مقدس" (مثل عملیات والفجر ۱۰ و...) نشان از وجود یک نگاه عمیق کارشناسی، استراتژیک و امنیتبخش در میان مقامات بلندپایه کشورمان است.
نگاهی که البته در یک تصمیم درست؛ از پشت تریبون هم خطاب به صهیونیستها اعلام شد تا به پشتوانه عملیاتهای وعده صادق ۱ و ۲ اثبات کند که ایران اسلامی مرد عمل است و پیروز این میدان باید ایران باشد نه آمریکا و اسرائیل و متحدانشان!
با ترسیم صورت گرفته؛ ایران تا مرز پیروزی علیه اسرائیل اقدام خواهد کرد و آنها باید بدانند که ضربه آخر را ایران است که بیبرو برگرد خواهد زد.
اگرچه تا قبل از این تردیدهایی مبنی بر تحقق سومین پاسخ ایران به اسرائیل وجود داشت اما اکنون میدانیم که هیچ تردیدی در کار نیست و سگ هار آمریکا در منطقه قطعا هزینه سنگینی برای باز شدن قلادهاش خواهد پرداخت.
بیان شجاعانه و مدقّانه سردار موسوی بخش از مقدمه عملیات بزرگ "وعده صادق ۳" بود که با هوشمندی تمام و در زمان و مکان مناسب به اجرا گذاشته شد.
گفتنیست، سردار حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه نیز حوالی ۱۳ سال قبل در خصوص تهدیدات رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران گفته بود:
"از آرزوهای بزرگ ما این است که آنها دست به این کار بزنند چون خیلی وقت است انرژی نهفتهای وجود دارد که علاقهمندیم آن را خرج کنیم و دشمنان اسلام و مسلمین را برای همیشه به زبالهدان تاریخ بفرستیم. "[۶]
***
1_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1649067
2_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1649109
3_ https://www.etemadonline.com/tiny/news-683639
4_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1551049
5_ https://tn.ai/3195836
6_ https://fararu.com/fa/news/96170