آنچه امروز جمهوری اسلامی ایران را متمایز از سایر بازیگران در منطقه کرده، خلاقیت و نوآوری تاکتیکی، تغییر و ترکیب راهبردی در برابر هر سوژه است.

سرویس سیاست مشرق- هویدا شدن تصاویر یک شیء نورانی در کویر مرکزی ایران مورد توجه بسیاری از کارشناسان و کاربران فضای مجازی قرار گرفته است. شواهد اولیه حکایت از یک آزمایش موشکی دارد که البته تا این لحظه اطلاعات بیشتری از آن منتشر نشده است. هفته گذشته کمال خرازی مشاور رهبر انقلاب و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفتگو با شبکه تلویزیونی المیادین خبر از توسعه طرح‌های موشکی و بالا بردن برد آن‌ها فراتر از ۲۰۰۰ کیلومتر داده بود.

خرازی خبر داده بود که دکترین بازدارندگی ایران در حال تغییر است، مشاور رهبر انقلاب گفته بود که همه به قدرت موشکی ایران اذعان کرده‌اند. تنها مسئله برد موشک‌هاست که تابه‌حال حساسیت غربی‌ها و اروپایی‌ها لحاظ می‌شد، اما وقتی آن‌ها حساسیت‌های ما را لحاظ نمی‌کنند، دیگر دلیلی ندارد که ما حساسیت آن‌ها را در نظر بگیریم و لذا احتمال اینکه برد موشکی ایران بیشتر بشود، هست.

همین جمله از سوی خرازی کافی بود تا آزمایش یک موشک در آسمان ایران در تحلیل رسانه‌های مختلف به ویژه شبکه سایبری صهیونیستی قرار بگیرد و برخی ادعا کنند که شی نورانی دیده‌شده در شاهرود یک موشک قاره‌پیما بوده و آزمایش آن دارای پیام خاص است. ادعایی که البته قابل تأیید نیست و صرفا یک گمانه زنی غیررسمی است.

موشک‌های ایرانی و تغییر وضعیت امنیتی

به نظر می‌رسد که ادعای تست موشک قاره‌پیما در شاهرود از سوی صهیونیست‌ها بیشتر باهدف زیر ذره‌بین بردن فعالیت‌های موشکی ایران صورت گرفته است اما چه این ادعا درست باشد و چه نه، تقویت و تنوع‌بخشی توان موشکی؛ گام برداشتن ایران در مسیر یک بازدارندگی جدید تفسیر می‌شود.

این بازدارندگی جدید مورد توجه آمریکایی‌ها نیز قرار دارد. از نگاه واشنگتن، ایران از نظر موشکی در مرحله پیشرفت بدون بازگشت قرار دارد و یکی از جنبه‌های این پیشرفت، ساخت موشک‌های بالستیک قاره‌پیماست که به شکل بالقوه توانایی حمله‌ی مستقیم به خاک دشمنان ایران که تصور می کنند از موشک های ایران در امان هستند را در اختیار تهران قرار می‌دهد.

اگرچه هنوز خبرهای گسترده‌ای درباره‌ی دستیابی ایران به فناوری ساخت این‌گونه موشک‌ها منتشر نشده، اما کارشناسان بین‌المللی معتقدند هیچ مانعی پیش روی ایرانی‌ها وجود ندارد که بتواند آن‌ها را از ساخت موشک قاره‌پیما منع کند. نشریه‌ی آمریکایی «۱۹۴۵» اخیراً طی گزارشی نوشت که گفته می‌شود ایران دارد موشک بالستیک قاره‌پیما می‌سازد تا موسومریکا را هدف بگیرد.

در شرایط پرآشوب امروز، که دشمنان دائمی و دوستان ناپایدار در حال زیست سلولی هستند، تأمین امنیت ملی در برابر تهدیدات خارجی نمی‌تواند از دو حالت خارج باشد. دولت‌ها برای حفظ امنیت خود یا باید به‌سان برخی کشورهای منطقه با توسل بر راهبرد اتحاد و ائتلاف با قدرت‌های فرا منطقه‌ای امنیت و موجودیت سیاسی شکننده خود را با توان نظامی آن کشورها گره بزنند و یا اینکه به‌مانند ایران به‌واسطه توان داخلی و با تکیه‌بر منابع ملی و خوداتکایی دفاعی، امنیت خود را تأمین کنند.

همچنین دکترین نظامی و امنیتی هر کشور به فراخور تهدیدهای پیش رو و بر اساس مؤلفه‌های متعدد ازجمله ویژگی‌های جمعیتی، تاب‌آوری، اجتماعی و فرهنگی تنظیم می‌شود. با توجه به شکل جدید تهدیدات فرا منطقه‌ای و ایجاد بلوک‌های جدید در منطقه انتفاع از بازدارندگی جدیدتر اکنون روی میز قرارگرفته و جمهوری اسلامی ایران در حال سیاست‌گذاری برای آن است.

عباس عراقچی وزیر خارجه درباره توصیف این بازدارندگی جدید صبح امروز در همایش مکتب شهید نصرالله درباره تغییر شکل بازدارندگی ایران گفته است که در صورت گسترش جنگ، ناامنی حتی به دوردست‌ها نیز سرایت خواهد کرد!

البته نمایش شی نورانی در آسمان شاهرود و پخش گسترده تصاویر آن پیام دیگری نیز دارد. پس از اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی و انجام یک محاسبه غلط، برخی رسانه‌های غربی ادعا کرده بودند که مسیر دسترسی ایران به ساخت موشک‌های سوخت جامد برای حداقل یک سال به تأخیر افتاده است.

نمایش شی نورانی پیش چشم همگان این سناریوهای ساختگی را به‌صورت کامل زیر سؤال برد و نشان داد که جرم ازدست‌رفته حالا باانرژی بالا و بیشتر در آسمان از خود رونمایی کرده است، این انرژی بر اساس شکل، نوع و گستره تهدیدات پیشرو خود را تخلیه خواهد کرد.

همچنین رونمایی از این شی نورانی برای تحولات زودرس در آینده نیز هدف‌گذاری کرده است. کلاهک هر موشک ایرانی بسته به نیازمندی‌های موجود طراحی‌شده است؛ در وعده صادق یک حجم بر سرعت و در عملیات وعده صادق دو سرعت بر حجم غلبه داشت تا مهندسی رزم ایرانی به اهداف خود نزدیک‌تر شود. به نظر می‌رسد در آینده دشمن با کلاهک‌هایی ملاقات خواهد کرد که حجم و سرعت آن متفاوت از دو عملیات درخشان پیشین است.

واقعیتی که دشمن باید به آن توجه داشته باشد این جمله طلایی است که آنچه امروز جمهوری اسلامی ایران را متمایز از سایر بازیگران در منطقه کرده در خلاقیت و نوآوری تاکتیکی؛ تغییر و ترکیب راهبردی در برابر هر سوژه است. این جمله به معنای آن است که تهران اکنون صرفاً به دنبال پاسخ صفر و یکی به حمله صهیونیست‌ها نیست بلکه خواهان هدف، باز تنظیم و تغییر اساسی محاسبات راهبردی دشمن است.

درحالی‌که صهیونیست‌ها ادعای خنثی‌سازی در عمق یا عملیات پیشگیرانه را در سر دارند افزایش بازدارندگی باعث می‌شود عرصه بر دشمن تنگ‌تر گردد. از سویی بازدارندگی بیشتر و جدیدتر برای طرف آمریکایی و اروپایی نیز یک پیام صریح دارد که محمدباقر قالیباف آن را با صدای بلند رسا اعلام کرده است: اگر محور غربی در غرب آسیا صلح می‌خواهد باید سگ پاسبانش را کنترل می‌کرد!