توقف مازوت سوزی در نیروگاه های اراک، کرج و اصفهان در حالی از سوی محمدجعفر قائم پناه معاون اجرایی رییس جمهور اعلام شد که استفاده از سوخت آلاینده وسمی مازوت( نفت کوره) در تعدادی از نیروگاه‌های کشوردر سال های قبل یکی از عوامل تشدید کننده آلودگی هوای کلانشهرها در فصل پاییز و زمستان بود.

به گزارش مشرق، مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور برای کاهش آلودگی هوای این سه کلانشهر متوقف شد. پس از آنکه شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گزارش ضرر و زیان مازوت سوزی در نیروگاه شازند اراک را به هیات دولت ارائه داد، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور دستور توقف استفاده از سوخت آلاینده و سمی مازوت( نفت کوره) را در ۳ نیروگاه بزرگ کشور صادر کرد.

توقف مازوت سوزی در نیروگاه های اراک، کرج و اصفهان در حالی از سوی محمدجعفر قائم پناه معاون اجرایی رییس جمهور اعلام شد که استفاده از سوخت آلاینده وسمی مازوت( نفت کوره) در تعدادی از نیروگاه‌های کشوردر سال های قبل یکی از عوامل تشدید کننده آلودگی هوای کلانشهرها در فصل پاییز و زمستان بود.

تصمیم دولت مبنی بر توقف مازوت سوزی درنیروگاه‌های بزرگ ۳ کلانشهر پرجمعیت کشور که یک هشتم جمعیت ایران را در خود جا داده است، چه پیامدهای محیط زیستی دارد؟ سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در این باره گفت «:برای اینکه اقدامات ما بتواند تاثیر مستقیم بر کنترل آلودگی هوای کلانشهرها داشته باشد،منابعی که سهم عمده در آلودگی هوای هر کلانشهر دارند را شناسایی کردیم. در شهری مثل تهران آلودگی هوا عمدتا ناشی از منابع متحرک (خودرو) است. اما بیشترین آلودگی هوا در شهری مثل اراک ، اصفهان و کرج ناشی از منابع ثابت است.»

احمد طاهری، مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست

کاهش ۹۸ درصدی آلاینده دی اکسید گوگرد

احمد طاهری در گفت‌وگو با همشهری آنلاین اضافه کرد:« شهر اراک تنها کلانشهرکشور است که در تمام فصول سرد سال،دی اکسید گوگرد(so۲) آلاینده معیاربرای شهر به حساب می‌آید. در سال گذشته اراک در ۲۷ روز به‌خاطر آلاینده دی اکسید گوگرد که ۹۸ درصد سهم انتشار آن را منابع ثابت دارند در وضعیت ناسالم قرار کرفت. در نتیجه کنترل منابع ثابت در این شهر اولویت بسیار بالاتری به سایر منابع دارد.برهمین اساس تصمیم گرفتیم که سه نیروگاه شازند اراک، منتظر قائم کرج و شهید منتظری اصفهان به عنوان نیروگاه هایی که بر هوای کلانشهرهای اراک،اصفهان، کرج و همچنین تهران تاثیر دارند،به عنوان نیروگاه های با اولویت بالا معرفی شوند . از این رو طبق تصمیمی که در کارگروه ملی آلودگی هوا و هیات دولت گرفته شده ، مصرف مازوت در این نیروگاه‌ها ممنوع شد.»

این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست درباره پیامدهای توقف مازوت سوزی درنیروگاه های بزرگ کشور تاکید کرد:«انتظار داریم قطع مصرف مازوت در این نیروگاه ها در شهرهایی مثل اراک، به ویژه برای آلاینده دی اکسید گوگرد کاملا از بین برود. ضمن اینکه آلاینده دی اکسید گوگرد وقتی در جو قرار می‌گیرد می تواند ذرات معلق ثانویه هم تولید کند که انتظا داریم توقف انتشار دی اکسید گوگرد ناشی از سوختن مازوت، به صورت غیر مستقیم در تشکیل ذرات معلق نیز اثر بگذارد و امسال شاهد کاهش آلودگی هوا در شهر اراک، اصفهان و کرج باشیم .حتی توقف مازوت سوزی در نیروگاه منتظر قائم کرج می تواند به صورت غیر مستقیم بر آلودگی هوای تهران تاثیر بگذارد.

پایش مستمر کیفیت سوخت و آلاینده‌ها

سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست درپاسخ به پرسش همشهری آنلاین درباره مازوت سوزی در سایر نیروگاه‌های بخاری کشور تصریح کرد:« دستور توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه به این معنی نیست که نیروگاه‌ها، صنایع و یا منابع آلاینده دیگر را رها کرده باشیم.طبق قانون هوای پاک،وزارت نفت موظف است سوخت استاندارد را دراختیار نیروگاه ها قرار دهد.از این رو در کارگروه ملی آلودگی هوا مصوب کردیم که این وزارتخانه برنامه ها و اقدامات خود را ظرف دو هفته به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه دهد.»

طاهری افزود:«باتوجه به اینکه برخی شرکت های دانش بنیان در کشور مدعی هستند می توانند سولفور مازوت را کاهش دهند، وزارت نفت مکلف شد این موضوع را بررسی کند و گزارش آن را به کارگروه ملی آلودگی هوا بدهد. وزارتخانه های نفت و نیرو نیز موظف شدند به منظور کاهش پیامدهای زیست محیطی ناشی از مصرف سوخت در کشور، برنامه‌های خود را برای توزیع سوخت مایع در فصل سرد امسال در کشور با همکاری سازمان محیط زیست ارائه دهند.»

حکم قضایی برای نیروگاه تهران پابرجاست

طاهری با تکذیب مازوت سوزی نیروگاه بعثت تهران تصریح کرد:« مخزن سوخت مازوت این نیروگاه در سال ۱۳۹۱ با حکم قضائی پلمب شده و امکان ندارد این نیروگاه در هیچ مقطعی از سال مازوت بسوزاند.ضمن اینکه ما امسال علاوه بر کیفیت سوخت،خروجی انتشار آلاینده‌ها را نیز به طور جدی پایش می کنیم و نظارت سازمان حفاظت محیط زیست کاملا جدی و مستمر است.»

تاثیرات مازوت و ترکیب های شیمیایی آن بر محیط زیست:

  • ماندگاری ۱۰ سال در خاک
  • تولید گاز سمی دی اکسید گوگرد
  • ایجاد باران‌های اسیدی
  • سوزاندن ریشه درخت ها
  • فرسایش خاک
  • از بین رفتن پوشش گیاهی
  • افزایش خطر بروز سیل

علائم استنشاق گاز دی اکسید گوگرد در انسان:

  • گلودرد
  • سردرد
  • قرمزی چشم
  • سینه درد
  • بیماری‌ تنفسی
  • بیماری‌ قلبی
  • مرگ

- نیروگاه‌های شازند اراک، شهید منتظری اصفهان( شاهین شهر) و شهید منتظر قائم کرج ۱۶ میلیون تن مازوت می سوزاندند.

- ایران ۱۶ نیروگاه بخاری دارد.

- ۱۱نیروگاه ایران شامل: نیروگاه طوس در مشهد، مفتح در همدان، سهند بناب در تبریز،‌ ایرانشهر در سیستان و بلوچستان،‌شهید منتظری در اصفهان‌،شهید منتظر قائم در البرز،‌شهید رجایی در قزوین، بندرعباس،‌شهید منتظری اصفهان، منتظر قائم کرج و شازند اراک امکان مازوت سوزی دارند.

- سهم سوخت‌های مصرفی در نیروگاه‌ها ، ۸۵درصد گاز، ۹درصد گازوئیل و ۶درصد مازوت است.