کد خبر 1660942
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۲

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی نواصولگرا نوشت:

یکی از ویژگی‌های شبکه اجتماعی، سوق دادن افراد به برتری‌جویی است. بخش بزرگی از کاربران سعی دارند خود را در یک مزیت اجتماعی «شاخ» نشان دهند. فرقی نمی‌کند که ثروت، زیبایی، بدن ورزیده یا حتی تحلیل‌گری و اتصال به مقامات بالا باشد. اساس ماجرا همین تلاش برای ارضای حس برتری جویی است. حتی اگر شبکه اجتماعی، ما را تبدیل به کنشگر فعال نکند تا در آنجا شاخ‌تر بودن خودمان را به دیگران نشان دهیم، بازهم ممکن است ما را در درون خودمان به این حال سوق دهد که در فلان چیزها برتری بر دیگران داریم.

در ادبیات قرآنی به برتری‌جویی، علوطلبی می‌گویند. خداوند متعال در آیه‌ی ۸۳ سوره قصص می‌فرماید «این سرای آخرت را (تنها) برای کسانی قرارمی‌دهیم که اراده برتری‌جویی در زمین و فساد را ندارند؛ و عاقبت نیک برای پرهیزگاران است!» معنای این آیه این است که اگر کسی می‌خواد به حقیقت و غایت سرای آخرت که لقاالله است برسد، باید برتری طلبی را از تمام لایه‌های وجودش پاک کرده باشد. اساسا خود را شاخ‌تر از دیگران در هیچ جنبه‌ای نداند. چیزی که حالا در زیست شبکه اجتماعی بسیار دشوار و سخت است.

در حدیث می‌خوانیم که اگر کسی به واسطه بهتر بودن بند کفشش بر دیگری خود را برتر ببیند، جزو کسانی است که اراده‌ی علوّ در زمین دارند. حال اینکه پلتفرم به صورت ذاتی، دعوت به علوطلبی در ابعادی بسیار عمیق‌تر و گستردتر می‌کند.جالب اینکه، شبکه علوطلبی را در اتفاقی کم‌سابقه در زندگی بشر، تبدیل به امری کمی و عددی کرده است تا با تعداد فالور و میزان ویو خود را برتر از دیگران دسته بندی کنند.

دقت کنید که موضوع این متن، چند جوان و نوجوان اینستاگرامی نیست که سعی دارند با کارهای عجیب دیده شوند. بلکه همه‌ی ما فعالان شبکه اجتماعی می‌توانیم موضوع آن باشیم. حتی وقتی در یک گروه تلاش داریم خود را مطلع‌تر از دیگران نشان دهیم یا تحلیل‌مان را دقیق‌تر از دیگران دسته بندی کنیم. اگر قصدمان، این علوطلبی باشد، وای بر ما. وای بر ما که به حقیقت سرای آخرت دست نخواهیم یافت. راهش مراقبه هر روزه در کنش‌گری مجازی است والا در گردباد آن فرو خواهیم رفت.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.