چاقی زیاد باعث چه بیماری هایی می شود؟ آشنایی با 9 بیماری مهم!
چاقی بیشازحد، تنها یک مسئله ظاهری نیست و میتواند مشکلاتی را به وجود بیاورد که حتی فکرش را هم نمیکنید! این مشکلات شامل بیماریهای جدیای هستند که سلامتی فرد را تهدید میکنند؛ از بیماریهای قلبی عروقی گرفته تا بیماریهای مفصلی و... . همچنین چاقی بهعنوان یکی از متهمین اصلی ابتلا به بیماریهای مزمن شناخته میشود. اگر این موضوع دغدغه شما هم هست در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با هم ببینیم چاقی زیاد باعث چه بیماری هایی می شود.
چاقی زیاد باعث چه بیماری هایی می شود؟
قبل از اینکه به بررسی بیماری های مرتبط با چاقی بپردازیم، بهتر است این نکته را بدانید که همه افراد چاق، به بیماریهای زیر دچار نمیشوند و اگر شرایط زیر را داشته باشند، شانس ابتلای آنها به این بیماریها بیشتر است.
- در افراد خانواده آنها، کسانی هستند که با این بیماریها درگیر باشند.
- چربیهای موضعی زیادی در ناحیه شکم خود دارند.
حالا بیایید با هم بررسی کنیم و ببینم که چاقی زیاد باعث چه بیماری هایی می شود.
1- بیماریهای قلبی و عروقی
چاقی مفرط یکی از عوامل اصلی بروز فشارخون بالا و بیماریهای قلبی عروقیست. با افزایشوزن، رگهای خونی تنگ شده و این شرایط فشار زیادی را به قلب وارد میکند؛ با تنگشدن رگهای خونی، قلب تلاش میکند تا بتواند خون بیشتری را پمپاژ کرده و به اندامها برساند؛ در این شرایط فشارخون بالا رفته و امکان بروز بیماریهای قلبی و عروقی بیشتر میشود.
2- آپنه خواب
یکیدیگر از بیماریهای مرتبط با چاقی، آپنه خواب است. در این بیماری بافت نرم دهان و گلو، راه هوایی را مسدود کرده و در هنگام خواب تنفس بیمار برای چند ثانیه متوقف میشود؛ با متوقفشدن تنفس فرد، او بهطور مکرر شبها از خواب بیدار شده و ممکن است به بیماریهای قلبی-عروقی یا مرگ زودرس دچار شود.
دیابت نوع 2؛ یکی از بیماری های مرتبط با چاقی
3- دیابت نوع 2
دیابت نوع 2 بیشتر بر اثر چاقی و ژنتیک به وجود میآید؛ در این بیماری، برخلاف دیابت نوع 1، بدن فرد انسولین تولید میکند اما نمیتواند از انسولینهای تولیدشده استفاده کند؛ بههمیندلیل سطح قندخون بیمار بالا رفته و ممکن است اندامهایی مثل کلیهها، چشمها یا سیستم عصبی بیمار آسیب ببیند.
اگر فرد بیمار نتواند با تغییر سبکزندگی، ورزش و رژیمغذایی مخصوص چاقی و دیابت ناشی از آن را درمان کند، میتواند از عمل جراحی برای لاغری کمک بگیرد.
4- استئوآرتریت
یکیدیگر از بیماری های مرتبط با چاقی، استئوآرتریت است؛ این بیماری بیشتر در افرادی دیده میشود که در ناحیه زانو و مچ پا دچار چاقی هستند. در این بیماری غضروفهای انتهای استخوان از بین میرود و فشار زیادی به مفاصل دست، ستون فقرات، زانو و لگن وارد میشود؛ معمولا بیماری استئوآرتریت با علائمی مثل تورم، ایجاد خارهای استخوانی، درد، سفتی و کاهش انعطافپذیری خودش را نشان میدهد.
5- کلسترول بالا
کلسترول بالا در نتیجه تجمع بیشازحد چربیهایی مثل کلسترول و تریگلیسیرید در خون و رگها ایجاد میشود. این چربیهای اضافی کمکم در دیواره رگها رسوب کرده و باعث باریکشدن و سختشدن رگها (تصلب شرایین) میشود. در نتیجه این اتفاق خون کمتری به قلب و سایر اندامها میرسد و احتمال بروز بیماریهای قلبی و سکته افزایش پیدا میکند.
6- انواع سرطانها
یکی از شایعترین بیماریهای مرتبط با چاقی، سرطان است؛ براساس مطالعات انجام شده، میزان مرگومیر ناشی از سرطان در افرادی که BMI آنها بیشتر از 40 است، چشمگیر است؛ بهعنوانمثال چاقی با بعضی از انواع سرطان مثل سرطان روده، رحم و سینه ارتباط نزدیکی دارد و با افزایش میزان چربی در بدن، هورمونها تغییر کرده و خطر سرطان افزایش پیدا میکند.
7- نقرس
نقرس یک بیماری مفصلیست که بهخاطر تجمع اوریک اسید اضافی در خون اتفاق میافتد؛ این بیماری بسیار دردناک است و باعث ایجاد کریستالهایی در مفاصل بدن میشود؛ نقرس در افراد چاق شایعتر است و با افزایشوزن بیشازحد احتمال ابتلا به آن نیز بیشتر میشود؛ جالب است بدانید که کاهشوزن ناگهانی هم میتواند در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد؛ بنابراین اگر در خانواده خود کسی را دارید که به نقرس مبتلاست، بهتر است با پزشک مشورت کرده و کاهشوزن خود را با احتیاط بیشتری انجام دهید.
8- مشکلات گوارشی
یکیدیگر از بیماری های مرتبط با چاقی، مشکلات گوارشیست. چاقی میتواند تاثیر چشمگیری روی سیستم گوارشی فرد بگذارد و مشکلاتی مثل رفلاکس معده یا کبد چرب را ایجاد کند.
در رفلاکس معده، اسید معده به سمت مری برمیگردد و سوزش زیادی را در گلو و قفسه سینه فرد ایجاد میکند.
در بیماری کبد چرب نیز، چربی زیادی در کبد تجمع پیدا کرده و رفتهرفته عملکرد کبد مختل میشود؛ این چربی اضافی حتی میتواند باعث التهاب یا آسیب جدی به کبد بشود.
9- اختلالات روانی
آخرین دسته از بیماری های مرتبط با چاقی، اختلالات روانی هستند؛ چاقی بیشازحد میتواند سلامت روان فرد را به خطر انداخته و در نهایت به بیماریهایی مثل افسردگی، اضطراب و کاهش اعتمادبهنفس منجر شود؛ این سه مورد بهخودیخود میتوانند یک چرخه معیوب را ایجاد کنند؛ یعنی فرد برای سرکوب احساسات منفی خود، به پرخوری دامن زده و به اضافهوزن بیشتری دچار شود.
چطور میتوان با بیماری های مرتبط با چاقی مقابله کرد؟
برای مقابله با بیماری های مرتبط با چاقی میتوان از سه راه زیر کمک گرفت.
1- تغییرات در سبکزندگی
ایجاد تغییرات پایدار در سبکزندگی میتواند یکی از موثرترین روشها برای درمان بیماری های مرتبط با چاقی باشد؛ این تغییرات شامل داشتن یک رژیمغذایی متعادل، ورزش و خواب کافی هستند و رفتهرفته نهتنها باعث کاهشوزن شده، بلکه از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند.
2- دارودرمانی
در مواردی که بدن نسبت به تغییرات سبکزندگی از خود مقاومت نشان میدهد، شاید بتوان برای درمان چاقی و بیماریهای ناشی از آن، از داروهای کاهشوزن کمک گرفت؛ البته این داروها حتما باید تحتنظر پزشک و بهعنوان بخشی از روند درمان استفاده شوند.
3- عملهای لاغری
برای کسانی که با چاقی مفرط و بیماریهای خطرناکی مثل دیابت و فشارخون بالا درگیر هستند، عملهای لاغری مثل اسلیو معده، بایپس معده و... میتوانند گزینههای مناسبی باشند. این روشها با کاهش حجم معده یا تغییر مسیر جذب غذا، به لاغری فرد کمک میکنند. خوبی عملهای لاغری در این است که فرد میتواند با کمک آنها کاهشوزن پایدارتری را تجربه کند. اگر درباره این نوع عملها کنجکاو هستید، بهتر است به صفحه https://drmahmoodheydari.com/bariatric-surgery/ سری بزنید.
جمعبندی
همانطور که مشاهده کردید، چاقی زیاد میتواند به مشکلات جدی سلامتی مانند دیابت نوع 2، انواع سرطان، مشکلات گوارشی و بیماریهای قلبی-عروقی منجر شود؛ ایجاد تغییرات در سبکزندگی و کنترلوزن میتواند از بروز این بیماریها تا حد زیادی جلوگیری کرده یا علائم آنها را بهبود ببخشد؛ البته افرادی که با چاقی بیشازحد درگیر هستند و سایر روشهای درمانی برای آنها موثر نبوده است، میتوانند از جراحیهای لاغری بهعنوان یک راهکار ارزشمند کمک بگیرند.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با بیماری های مرتبط با چاقی درگیر هستید، از شما دعوت میکنیم که با فوق تخصص جراحی چاقی دکتر محمود حیدری مشورت کنید. دکتر حیدری بیش از 3000 تجربه موفق در زمینه عملهای لاغری دارند و شما میتوانید از طریق شماره زیر، برای دریافت مشاوره رایگان با تیم ایشان تماس بگیرید.
09923631169
این محتوا تبلیغاتی است