کد خبر 1676078
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۵

شبکه الجزیره قطر در مقاله‌ای نوشت که حمایت کورکورانه جو بایدن از بنیامین نتانیاهو بدترین ضربه را به منافع آمریکا در خاورمیانه وارد کرد.

به گزارش مشرق، در مقاله دیروز (۱۱ دی) الجزیره آمده است: دولت بایدن به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، اختیار تام داده تا هر اقدامی را که مایل است نه فقط در غزه، بلکه در سراسر خاورمیانه انجام دهد. نتانیاهو نیز هر کاری که از دستش بر می‌آید انجام می ‌دهد تا در قدرت بماند و این به معنای طولانی شدن جنگ اسرائیل در غزه و گسترش تجاوزگری آن به لبنان، یمن و حتی ایران است. چنین اختیار عملی در خاورمیانه ویرانی به بار آورده و مستقیماً به زیان سیاست خارجی آمریکا در منطقه بوده است.

از زمان دولت نخست باراک اوباما، آمریکا به دنبال کاهش تعهدات خود در منطقه خاورمیانه و تمرکز بر چین و روسیه بوده است.

اما زمانی که بایدن پس از حمله ۷ اکتبر حماس، به حمایت بی قید و شرط از اسرائیل متعهد شد، خروج آمریکا از خاورمیانه برای مدتی نامعلوم متوقف ماند. واشنگتن حضور نظامی خود را در منطقه افزایش داده و بیش از ۲۲ میلیارد دلار برای کمک نظامی به ارتش اسرائیل و عملیات نظامی خود در حمایت از آن هزینه کرده است. این تعهد بی قید و شرط به اسرائیل، راهبرد بلندمدت آمریکا برای تمرکز بر روسیه و چین و تخصیص کمک های نظامی بیشتر به تایوان، اوکراین، کره جنوبی و ژاپن را تضعیف می کند.

در ادامه این مطلب آمده است: حدود ۱۵ ماه است که آمریکا امکانات سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی خود را برای حمایت از اسرائیل بسیج کرده است.

از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو تجاوزگری غیرقابل کنترل اسرائیل را هدایت کرده و معتقد است طولانی شدن و حفظ جنگ های متعدد، موجب ایجاد احساس ناامنی در اسرائیل شده و با راضی نگه داشتن متحدان راستگرای افراطی، در قدرت باقی می ماند. اکنون تصمیم های بحث برانگیز او منجر به اختلاف های سیاسی عمیق بین جناح های مختلف و شکاف اجتماعی بی سابقه در اسرائیل شده است.

با این وجود، بایدن همچنان در کنار نتانیاهو ایستاده و اساساً او را در راس تمام اولویت های آمریکا در منطقه قرار داده است.

چنین امری خاورمیانه را به آشوب کشانده و پیامدهای درازمدتی خواهد داشت.

اقدام های اسرائیل، بازیگران منطقه ای را به نظامی گری ترغیب کرده که ممکن است محدود به تسلیحات متعارف نباشد. تلاش‌ های جهانی برای مقابله با اشاعه هسته‌ای نیز آسیب می بیند چرا که دیگر قدرت‌های منطقه - از جمله عربستان سعودی و ترکیه - ممکن است به طور جدی به فکر دستیابی به سلاح هسته ‌ای بیافتند.

از سوی دیگر، تنگه باب المندب همراه با کانال سوئز و تنگه هرمز آبراهه های کلیدی ای هستند که نزدیک به ۴۰ درصد نفت جهان از آن ها عبور می کند. اگر نتانیاهو اجازه باید که به تشدید تنش در خاورمیانه ادامه دهد، ممکن است کشتیرانی در این سه گلوگاه با اختلال های عمده ای مواجه شود که پیامدهای آن برای آمریکا و دیگر کشورها فاجعه بار خواهد بود.

خلاصه آنکه اصرار بایدن بر حمایت بی قید و شرط از اسرائیل فاجعه ای برای سیاست خارجی آمریکا بوده است. باور کورکورانه رئیس جمهوری بیمار آمریکا در اتحاد تغییرناپذیر با اسرائیل، ممکن است بدترین ضربه را به منافع راهبردی کشورش در خاورمیانه وارد کرده باشد.

منبع: ایرنا