کد خبر 167931
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۳

پس از قرار گرفتن نیکوتین در لیست مواد ممنوعه، کافئین هم از سال 2014 به عنوان دوپینگ شناخته خواهد شد.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، دکتر لطفعلی پورکاظمی، رییس فدراسیون پزشکی ورزشی به فهرست جدید داروهای ممنوعه که قرار است از سال 2014 اجرایی شود اشاره کرد و گفت: نیکوتین و کافئین از جمله موادی هستند که به احتمال زیاد از سال 2014 به عنوان دوپینگ شناخته خواهند شد. بر این اساس کافئین موجود در قهوه و نسکافه و همچنین سیگار و مواد دخانی هم شامل مواد ممنوعه خواهند بود، هر چند تا چند ماه آینده نتایج المپیک و پارالمپیک مورد بررسی محققان قرار می‌گیرد تا مشخص شود که مدال‌آوران این رقابت‌ها به چه میزان نیکوتین و کافئین در خون خود دارند و آیا این مواد در مدال‌آوری آنها تاثیر گذار بوده است یا خیر؟ چون ممکن است این موضوع باعث افزایش ضربان قلب آنها شده باشد.

وی افزود: احتمال دارد که نتایج قطعی این تحقیقات تا سال 2015 یا 2016 مشخص شود اما در هر صورت لیست مواد ممنوعه برای سال 2014 تا چند وقت دیگر اعلام خواهد شد.

پورکاظمی با بیان این که آمار دوپینگ در بین ورزشکاران ایرانی بسیار پایین آمده است، به ایسنا گفت: اگر بازی‌های گوانگ‌جو، پارالمپیک و المپیک لندن را در نظر بگیریم تست تمام ورزشکاران ایرانی منفی بوده است و در مجموع طی 9 ماه گذشته میلادی 553 تست دوپینگ انجام شده است که تنها سه مورد از این آزمایش‌ها مثبت اعلام شده است. قهرمانان مطرح کشورمان همچون سلیمی، سوریان و حدادی ده‌ها بار تست دوپینگ داده‌اند و هر بار هم آزمایش آنها منفی اعلام شده است.

وی خاطرنشان کرد: معمولا افرادی که در رده‌های پایین تر قهرمانی هستند، فکر می‌کنند ماده‌ای که استفاده می‌کنند در آزمایش‌شان دیده نمی‌شود، یا این که ماده‌ی مورد نظر پس از گذشت چند روز دیگر اثری در آزمایش آنها نخواهد داشت، در حالی که برخی از مواد تا 18 ماه هم در آزمایش ورزشکاران مورد شناسایی قرار می‌گیرد.

رییس فدراسیون پزشکی ورزشی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره‌ی اهمیت حضور روانشناس در تیمهای ورزشی اظهار کرد: به فدراسیون‌های ورزشی به صورت کتبی اعلام کرده‌ایم که باید وجود روانشناس و بحث مشاوره را مورد توجه قرار دهند، این در شرایطی است که از سوی فدراسیون پزشکی ورزشی دوره‌ی کاربردی روانشناسی ورزشی برگزار می‌شود.

وی با بیان این که بحث روانشناسی در بین فدراسیون‌ها موضوع زمان‌بری است، افزود: ورزشکاران ما باید از نظر روانشناسی مورد بررسی قرار بگیرند و این پروسه زمان‌بر است. این گونه نیست که تنها وقتی به زمان مسابقات نزدیک می‌شویم از وجود روانشناس در کنار تیم‌ها استفاده کنیم.

رییس فدراسیون پزشکی ورزشی ادامه داد: خوشبختانه طی چهار، پنج ماه گذشته تماس‌های بسیاری از سوی فدراسیون‌ها داشتیم که از ما خواسته بودند روانشناس ورزشی در اختیار آنها قرار دهیم، حتی وجود روانشناسان را در باشگاه‌های سراسر کشور هم توصیه می‌کنیم.

پورکاظمی خاطرنشان کرد: ارزش واقعی وجود روانشناسان در کنار تیم‌های ورزشی طی چند سال آینده نهادینه خواهد شد، هر چند هنوز روانشناس ورزشی متخصص را در ایران نداریم. اما فدراسیون پزشکی ورزشی تلاش دارد که از اساتید روانشناسی در بحث ورزش هم استفاده کنند و دوره‌هایی را در این رابطه برگزار کرده است.

وی با بیان این که در برخی از موارد ورزشکاران ما غیر از بحث مشاوره نیاز دارند که از دارو هم برای آنها استفاده شود، افزود: باید در کنار ورزشکاران هم روانشناس مشاوره‌ای وجود داشته باشد و هم روانشناس بالینی، چون برخی مواقع شاهد آن هستیم که ورزشکاری پس از آن که در مسابقه‌ای شکست می‌خورد دچار افسردگی ورزشی می‌شود، در این شرایط تنها راه، استفاده از دارو است.

پورکاظمی در پاسخ به این که برخی از مربیان خودشان کار روانشناسی را انجام می‌دهند، گفت: مربیانی را داریم که دوره‌ی روانشناسی را دیده‌اند اما این موضوع کافی نیست، چون بحث تخصص در روانشناسی بسیار اهمیت دارد و باید از متخصصان امر در این زمینه استفاده شود.

رییس فدراسیون پزشکی ورزشی گفت: اهمیت وجود روانشناس درکنار تیم‌های ورزشی از سال گذشته آغاز شده و هر سال با کمیت و کیفیت بیشتری به این موضوع پرداخته می‌شود اما نیاز است که اهمیت روانشناسی ورزش در بین مدیران و مربیان ورزشی نهادینه شود و از آن طریق به ورزشکاران هم برسد.