با همکاری محقق ایرانی رقم خورد / کشف تأثیر ویتامینD بر طول عمر
نتایج شگفتانگیز یافته جدید محققان دانشگاه لایدن هلند با همکاری دکتر «پردیس پدرام» نشان میدهد، سطوح پایین ویتامین D با طول عمر خانوادگی در ارتباط است.
مطالعات قبلی نشان دادهاند، سطوح پایین ویتامین D با افزایش خطر میزان مرگ، ابتلا به بیماری های قلبی، روانی، دیابت، انواع سرطان و آلرژی در ارتباط است، اما هنوز مشخص نشده بود که سطوح پایین این ویتامین، عامل اصلی بروز بیماریها محسوب میشود.
دکتر «دیانا فان همست» از دپارتمان علم پیریشناسی و طب سالمندان مرکز پزشکی دانشگاه لایدن تأکید میکند: تحقیقات ما نشان میدهد که طول عمر خانوادگی با سطوح پایین ویتامین D و فرکانس پایینتر تنوع آللی در ژن CYP2R1 مرتبط است.
محققان در این مطالعه اطلاعات 380 خانواده سفید پوست با حداقل دو خواهر و برادر بالای 90 سال و 1038 نوه و نتیجه را مورد بررسی قرار دادند و یک گروه 461 نفری نیز بعنوان گروه کنترل انتخاب شد.
همه گروه ها از فاکتورهای محیطی یکسان که بر روی سطوح ویتامین D تأثیر می گذارند، برخوردار بودند.
محققان با اندازه گیری سطح سرمی 25-هیدروکسی ویتامین D، طبقه بندی سطوح بر اساس ماه و فصل، میزان استفاده از تخت های برنزه که بر میزان سطوح ویتامین تأثیر می گذارد، سن، جنسیت، شاخص توده بدنی (BMI)، میزان مصرف ویتامین و عملکرد کلیه، تمامی فاکتورهای موثر بر سطوح ویتامین D را بدقت مورد ارزیابی قرار دادند.
همچنین تنوع ژنتیکی در سه ژن مرتبط با سطوح ویتامین D نیز بررسی شدند.
نتایج بدست آمده نشان میدهد، نوه و نتیجههای افراد 90 ساله بر خلاف گروه کنترل، از سطوح پایین تری از ویتامین D و فرکانس پایین تر تنوع ژنتیکی متداول در ژن CYP2R1 برخوردار هستند و به نظر می رسد این افراد از میزان بیشتری از پروتئین موسوم به «سرکوبگر پیری» برخوردار هستند.
محققان تأکید می کنند که تحقیقات بیشتری برای درک ارتباط بین سطوح پایین تر ویتامین D، تنوع ژنتیکی و طول عمر خانوادگی باید انجام شود.
ریموند نوردام، پردیس پدرام، آندره آ مایر، یوهانسن فان پلت، الین سلاگبوم و ماریان بکمان در این تحقیق مشارکت داشته اند و نتایج آن در مجله انجمن پزشکی کانادا (CMAJ) منتشر شده است.
یک دستاورد ایرانی دیگر / ضربانساز قلب از تعویض باتری بینیاز شد
محقق ایرانی دانشگاه میشیگان موفق به ساخت یک دستگاه تجربی شده که انرژی ضربان قلب را به برق تبدیل کرده و نیاز دستگاههای ضربانساز قلب را به تعویض پیل از بین میبرد.
دکتر امین کرمی، محقق دپارتمان مهندسی هوافضای دانشگاه میشیگان، این پژوهش را در جلسات علمی انجمن قلب آمریکا 2012 ارائه کرده که با استفاده از آن بیماران میتوانند بدون نیاز به تعویض پیلهای استفاده شده، نیروی ضربانساز قلب خود را تامین کنند.
محققان در یک پژوهش مقدماتی یک دستگاه برداشتکننده انرژی را مورد آزمایش قرار دادند که از خاصیت پیزوالکتریکی که بار الکتریکی تولید شده از حرکت است، استفاده میکند.
به گفته دکتر کرمی، این رویکرد یک راهحل فناورانه امیدبحش برای ضربانسازهاست چرا که به نیروی بسیار کمی برای عملکرد خود نیاز خواهند داشت.
کرمی همچنین اظهار کرد که خاصیت پیزوالکتریک ممکن است بتواند نیروی لازم دیگر دستگاههای کاشت قلبی مانند الکتروشوکها را نیز تامین کند.
ضربانسازهای امروزی باید هر پنج تا هفت سال با پایان یافتن عمر پیلهای آنها تعویض شوند که پرهزینه و ناخوشایند است.
کرمی افزود: بسیاری از این بیماران را کودکانی تشکیل میدهند که برای سالهای زیادی با ضربانساز زندگی میکنند و این فناوری جدید میتواند تعداد عملهای جراحی را در آنها به طور چشمگیری کاهش دهد.
محققان لرزشهای ناشی از ضربان قلب را در سینه اندازهگیری کرده و سپس از یک لرزاننده برای تولید مجدد این لرزشها در آزمایشگاه و اتصال آن به یک پیشساخت برداشتکننده انرژی قلبی استفاده کردند.
سنجشهای عملکرد این دستگاه مبتنی بر مجموعه 100 ضربان قلب شبیهسازی شده در سرعتهای مختلف قلبی نشان داده که این برداشتکننده میتواند بیش از 10 برابر نیروی مورد نیاز ضربانسازهای مدرن، نیرو تولید کند.
به گفته کرمی، گام بعدی در این رویکرد کاشت این برداشتکننده انرژی خواهد بود که اندازه آن نصف پیلهای مورد استفاده کنونی در ضربانسازها است. محققان امیدوارند بتوانند فناوری خود را در ضربانسازهای موجود در بازار ادغام کنند.
دو گونه برداشتکننده انرژی خطی و غیرخطی میتوانند نیروی مورد نیاز یک ضربانساز عادی را تامین کنند که برداشتکنندههای خطی تنها در یک سرعت ضربان خاص به خوبی کار کرده و تغییر ضربان میتواند از جمعآوری نیروی کافی جلوگیری کند.
این در حالیست که یک برداشتکننده غیرخطی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته، از آهنربا برای ارتقای تولید انرژی استفاده کرده و حساسیت کمتری را به تغییرات سرعت ضربان دارد. این نوع برداشت کننده میتواند انرژی کافی را از ضربانهای بین 20 تا 600 ضربان در دقیقه برای تامین نیروی یک ضربانساز تولید کند.
همچنین به گفته کرمی، دستگاههایی مانند تلفن همراه یا مایکروفر نیز نمیتوانند بر روی دستگاه غیرخطی تاثیرگذار باشند.
حل مشکلات تصفیه پساب نساجی با فناوری ایرانی
پژوهشگران ایرانی با سنتز نانوذرات سریم اکساید- تیتانیم دیکساید و تهیه نانو کامپوزیت سریم اکساید-تیتانیم دی اکساید توانستند به اندازه ذرات کوچکتر و مساحت سطح بالاتر و در نتیجه تعداد سایتهای فعال بیشتر برای جذب آلایندهها دست پیدا کنند.
این امر باعث افزایش بازده جذب آلایندهها در تصفیه آب شده و در حل مشکلات موجود در تصفیه پسابهای حاصل از صنایع نساجی کمک بسزایی میکند.
رنگها و پیگمنتهای راکتیو که در صنایع نساجی به کار میروند، به همراه پسابهای حاوی سموم کشاورزی، بزرگترین گروه آلایندههای محیطی را تشکیل میدهند. آزاد شدن این مواد در طبیعت تهدید جدی برای اکوسیستمهای آبی به شمار میآید.
در میان فوتوکاتالیستهای نیمههادی، تیتانیم دیاکساید (TiO2) به دلیل پایداری نوری بالا و غیرسمی بودن کاندیدای مهمی برای استفاده در بسیاری از صنایع به شمار میآید. با این حال به دلیل قرار گرفتن شکاف انرژی این ماده در محدوده ماورای بنفش، کاربرد آن در نور مرئی امکانپذیر نیست.
در این پروژه که توسط شهناز قاسمی از دانشگاه صنعتی شریف با همکاری پژوهشگرانی از دانشگاه محقق اردبیلی و پژوهشکده علوم و فناوری نانو صورت گرفته، سعی بر این است که از طریق سنتز نانوکامپوزیت TiO2 /CeO2 بر پایه کربنی شکاف انرژی TiO2 به سمت طول موجهای بلندتر جابهجا شود و فعالیت فوتوکاتالیستی آن افزایش یابد.
قاسمی در مورد این تحقیق گفت: در این پژوهش، ابتدا نانوذرات CeO2/TiO2 به روش سل ژل و با استفاده از حلال یونی 2-هیدروکسی اتیل آمونیوم فورمات سنتز شد. در ادامه نانوکامپوزیت CeO2/TiO2 بر پایه گرافن و از واکنش نانوذرات CeO2/TiO2 با گرافن اکساید به روش هیدروترمال تهیه شد.
وی افزود: تأثیر افزایش حلال یونی، سریم اکساید، گرافن و سایر آلوتروپهای کربن روی مورفولوژی سطح و فعالیت فوتوکاتالیستی نانوذرات TiO2 با استفاده از تکنیکهای XRD، BET، SEM، FT-IR وDRS مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت فعالیت فوتوکاتالیستی نانوکامپوزیتهای ساخته شده در تخریب یک نمونه سم کشاورزی (Dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D و رنگ نساجی (Reactive Red 195) بررسی شد.
قاسمی تصریح کرد: نتایج این کار تحقیقاتی نشان داد که سنتز نانوذرات TiO2 در حلال یونی همراه با افزایش سریم اکساید به ساختار TiO2 باعث کاهش اندازه ذرات، افزایش مساحت سطح و کند شدن تبدیلات فازی آناتاز به روتیل در دماهای بالاتر و در نتیجه منجر به ایجاد نانوذراتی با پایداری حرارتی بیشتر میشود.
وی افزود: کند شدن تبدیلات فازی آناتاز به روتیل در نتیجه افزایش پایداری حرارتی نانوذرات سنتز شده امکان دستیابی به نانوذراتی با درجه کریستالینیتی بیشتر را مهیا میکند. در میان آلوتروپهای مختلف کربن، نانوکامپوزیتهای بر پایه گرافن دارای بالاترین فعالیت فوتوکاتالیستی بودند. فعالیت بالای این نانوکامپوزیتها در تخریب آلایندهها به ساختار منحصربه فرد گرافن نسبت داده میشود که باعث افزایش جذب بر روی سطح کاتالیست و کاهش باز ترکیب حاملان بار میشود.
به گفته قاسمی، مهمترین کاربرد این نانوکامپوزیتها، استفاده در حل مشکلات موجود در تصفیه پسابهای حاصل از صنایع نساجی است.
جزئیات نخستین موتور جستجوی ایرانی
فاز آزمایشی نخستین موتور جستجوی بومی با نام تجاری "پارسی جو" با پوشش 120 میلیون سند فارسی، راه اندازی شد و قرار است نسخه نخست این سامانه با پوشش 300 میلیون سند فارسی در اسفند ماه امسال به کاربران عرضه شود.
راه اندازی موتور جستجوی بومی از اواسط سال 89 در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت که در آن زمان طرحی مطرح شد که براساس آن موتور حستجوگر ملی بر بستر شبکه ملی اطلاعات یا اینترانت کشوری پیاده سازی قرار گیرد. این موتور جستجوگر ملی که حتی عنوان موتور "یاحق" را نیز در ابتدا به خود گرفته بود اولین اولویت برای ارائه خدمات دستگاههای دولتی و غیردولتی با هدف تسهیل در ارائه اطلاعات سریع به مردم معرفی شد و قرار بود از تجارب کشورهای کره جنوبی و چین نیز در بهره برداری از آن استفاده شود.
نخستین موتور جستجوی ایرانی وارد عرصه شد
یکسال پس از اعلام اولین برنامه های وزارت ارتباطات برای راه اندازی موتور جستجوی ملی، سیاستهای این وزارتخانه برای اجرای این پروژه در کشور به نوعی تغییر کرد و مقرر شد برای ایجاد فضای رقابت فعالان داخلی در این عرصه چندین موتور جستجوی بومی راه اندازی و معرفی شود.
براین اساس سازمان فناوری اطلاعات ایران بحث حمایت از موتورهای جستجوی بومی و رتبه بندی آن ها را در دستور کار قرار داد.
هم اکنون و با گذشت بیش از دو سال از اولین زمزمه ها برای راه اندازی موتور جستجوگری که توانایی رقابت با موتورهای جستجویی همچون یاهو و گوگل را داشته باشد وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از آغاز به کار موتور جستجوی بومی "پارسی جو" خبر داد که مورد تایید این وزارتخانه قرار گرفته است.
رضا تقی پور در پاسخ به مهر با بیان اینکه موتور جستجوی (پارسی جو) هم اکنون به صورت آزمایشی راه اندازی شده است، اظهار داشت: این پروژه هر روز رو به تکمیل شدن می رود.
وی با بیان اینکه مراحل تکمیل این موتور جستجو و افزایش تعداد صفحات جستجوی آن نیازمند حافظه های بسیار زیاد و تجهیزاتی است که به مرور در حال آماده سازی است، تصریح کرد: موتورهای جستجوی دیگری نیز در مرحله تولید است و مقدمات آن به زودی آماده می شود که وزارت ارتباطات از این پروژه های بومی و حجیم حمایت لازم را به عمل می آورد.
پوشش 500 میلیون سند فارسی در نخستین موتور جستجوی بومی
موتور جستجوی پارسی جو توسط پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان اولین موتور جستجوی بومی هم اکنون به صورت آزمایشی راه اندازی شده است.
این موتور جستجو با پوشش 120 میلیون صفحه فارسی، در حال سرویسدهی به بیش از 20 هزار کاربر فارسیزبان در روز است و براساس گزارش پژوهشگاه ICT ، مراحل توسعه و تکمیل و افزایش پوشش تعداد صفحات مورد جستجوی آن، با فراهم سازی سخت افزار و پهنای باند مورد نیاز در مقیاس بالا توسط این پژوهشگاه در دست اقدام است.
براین اساس بهره برداری رسمی موتور جستجوی پارسی جو در دو مرحله صورت خواهد پذیرفت که نسخه اول این سامانه با پوشش 300 میلیون سند فارسی در اسفند ماه امسال به کاربران عرضه خواهد شد و نسخه دوم آن نیز با پوشش 500 میلیون سند فارسی حاوی سرویسهایی نظیر ترجمه ماشینی، جستجوی اخبار، جستجوی علمی و جستجوی دو زبانه و برخی از سرویسهای مربوط به نقشه، خرداد ماه سال 92 در معرض عموم قرار خواهد گرفت.
میزان استفاده کاربران ایرانی از موتور جستجوی گوگل
براساس نتایج تحقیقات به عمل آمده که چندی پیش از سوی مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال انقلاب اسلامی منتشر شده کل سود موتور جستجوی گوگل در سال 2011 حدود 36 میلیارد دلار بوده که سود این موتور جستجو از کاربران ایرانی در سال گذشته، 443 میلیارد تومان – البته با قیمت دلار 1600 تومانی - تخمین زده شده است.
براین اساس هر ایرانی روزانه به طور میانگین 5 بار در گوگل جستجو میکند و میانگین سالیانه تعداد دفعات جستجو در گوگل توسط کاربران ایرانی یکهزار و 825 بار اعلام شده است.
در این بررسی ها مشخص شده که 40 درصد کلیک کاربران ایرانی روی لینک های تبلیغاتی ظاهر شده در نتایج جستجو است و 7.3 بار تعداد دفعاتی است که کاربران ایرانی در سال بر روی لینک های تبلیغاتی کلیک میکنند. براین اساس میانگین درآمد گوگل به ازای هر کلیک بر لینکهای تبلیغاتی 1.04 دلار و میانگین درآمد سالیانه گوگل از هر کاربر 7.3 دلار است و در مجموع این موتور جستجو از کاربران ایرانی طی یک سال277 میلیون دلار درآمد کسب کرده است.