کد خبر 170091
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۶

مخالفان سوری در دوحه با انتخاب "احمد معاذ الخطیب" به عنوان رئیس جدید خود، رسما تشکیل "ائتلاف ملی سوریه" را اعلام کردند و فرانسه به عنوان اولین کشور این ائتلاف را به رسمیت شناخت.

به گزارش مشرق، ایسنا به نقل از سایت شبکه الجزیره نوشت: گروه‌های مخالف دولت سوریه که برای متحد شدن در دوحه گرد‌هم آمده‌اند یکشنبه شب با امضای توافقنامه‌ای تشکیل ائتلاف جدید خود را که در بردارنده گروه‌های مختلف و جریان‌های مخالف دولت سوریه است، اعلام کردند و "احمد معاذ الخطیب"، یکی از مخالفان سرشناس دولت سوریه و امام سابق مسجد جامع بنی امیه دمشق را به ریاست این ائتلاف برگزیدند.

شیخ "معاذ الخطیب" که ۵۲ ساله است در ماه ژوئیه پس از چند بار دستگیری، دمشق را به مقصد قاهره ترک کرد.

این توافقنامه که به امضای جورج صبرة، رئیس شورای ملی مخالفان سوری و معاذ الخطیب رسیده اولین ائتلاف مخالفان سوری است که تقریبا تمام گروه‌های مخالف دولت این کشور را در خود جمع کرده است و بنا به گفته مخالفان وظیفه تشکیل دولت انتقالی را برعهده دارد.

در مراسم رای گیری برای انتخاب رئیس و سه معاون وی "ریاض سیف" و "سهیر الاتاسی" به عنوان دو معاون رئیس ائتلاف انتخاب شدند و انتخاب معاون سوم که قرار است از میان کردها تعیین شود به وقت دیگری موکول شد.

در مراسم انتخاب ائتلاف جدید مخالفان که "ائتلاف ملی انقلابیون و مخالفان سوریه" نام گرفته پرچم مخالفان در کنار پرچم قطر و پرچم اتحادیه عرب به اهتزاز درآمد که این اقدام برای اولین بار صورت می‌گیرد.

حمد بن جاسم بن جبر آل ثانی، نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر در مراسم امضای توافقنامه گفت، امضای این توافقنامه نشان دهنده اصرار و جدیت مخالفان برای ایجاد وحدت میان خود است و از دیگر مخالفان سوری خواست تا اگر به این اتحاد نپیوستند هرچه زودتر همبستگی خود را با ائتلاف جدید اعلام کنند.

وی متعهد شد تا هرچه سریعتر فعالیت‌ها را در سطح عربی و جهانی برای به رسمیت شناختن ائتلاف جدید مخالفان به عنوان تنها نماینده رسمی و قانونی ملت سوریه آغاز کند و اعلام کرد که امروز (دوشنبه) به همراه معاذ الخطیب به قاهره می‌رود تا اولین گام‌ها برای به رسمیت شناختن ائتلاف جدید مخالفان برداشته شود.

احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز با تبریک امضای توافقنامه اتحاد میان مخالفان آن را اولین گام برای رفتن به سوی آینده‌ای جدید در سوریه خواند و گفت: سخن‌ها مبنی بر اینکه مخالفان وحدت ندارند دیگر پایان یافته و اتحاد جدید مخالفان دولت سوریه نیازمند کمک و پشتیبانی جامعه جهانی است.

دبیرخانه اتحادیه عرب نیز با استقبال و تبریک به مخالفان برای ایجاد اتحادی جدید میان خود آمادگی این اتحادیه را برای همکاری کامل با نهاد جدید مخالفان سوریه اعلام کرد.

شورای همکاری خلیج فارس نیز با تاریخی خواندن امضای توافقنامه اتحاد میان مخالفان سوری اعلام کرد که آماده همکاری با ائتلاف جدید است.

رفیق عبدالسلام، وزیر امور خارجه تونس نیز اتحاد مخالفان را اولین گام برای آنچه که "آزادی سوریه" خواند دانست.

نماینده فرانسه در نشست مخالفان نیز اعلام کرد که فرانسه به عنوان اولین کشور ائتلاف جدید مخالفان دولت سوریه را به رسمیت شناخته است.


مارک تونر، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: آمریکا برای حمایت از ائتلاف ملی مخالفان سوری برای رویارویی با نظام بشار اسد آماده است و برای ایجاد آینده‌ای موفق و عدالت و دموکراسی که ملت سوریه لایق آن هستند به ائتلاف جدید مخالفان کمک می‌کند.

معاذ الخطیب نیز در اولین سخنان خود پس از امضای توافقنامه اعلام کرد که هدف اصلی آنها سرنگونی نظام بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه است و از تمامی گروه‌های مخالف دولت سوریه خواست تا برای رسیدن به این هدف هر نوع اختلاف را کنار بگذارند.

وی گفت: انقلاب ما در ابتدا یک انقلاب مسالمت‌آمیز بود اما اقدامات دولت باعث شد که ما دست به سلاح ببریم و وضعیت به حالت کنونی درآمده است.

وی اعلام کرد که امروز به قاهره می‌رود تا با نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب در خصوص روند جاری در سوریه و آینده مخالفان سوری مذاکره کند و نسخه‌ای از توافقنامه امضا شده در نشست دوحه را به دبیرکل اتحادیه عرب تحویل می‌دهد.

وی همچنین از جامعه جهانی خواست تا به وعده‌های خود در قبال ملت سوریه عمل کنند و از لحاظ سیاسی و اقتصادی به مخالفان یاری رسانند.

معاذ الخطیب درخصوص مواضع روسیه در قبال دمشق نیز گفت: ما هیچ مذاکره‌ای با روسیه نخواهیم داشت و این کشور باید ارسال سلاح به سوریه را هرچه سریعتر متوقف کند.

جورج صبرة، رئیس شورای مخالفان سوریه که رهبر بخش عظیمی از مخالفان حاضر در ائتلاف جدید محسوب می‌شود نیز در سخنانی گفت: تاریخ جدید انقلاب سوریه در دوحه رقم خورد و بخش دیگر تاریخ را ملت سوریه در خاک کشور و با خون‌های خود می‌نویسند.

وی ادامه داد: وحدت مخالفان یک نیاز اساسی برای آینده‌ای بهتر برای همه سوری‌ها بود و ما از این پس نیازمند حمایت و کمک‌های بین المللی به ویژه ارسال سلاح برای مخالفان هستیم.

ریاض سیف از مخالفان اصلی بشار اسد و معاون معاذ الخطیب نیز گفت: ما توانستیم توافق‌هایی را مبنی بر فرستادن سلاح برای مخالفان با برخی کشورها به نتیجه برسانیم و ظرف چند هفته آینده سلاح‌های کاملا پیشرفته‌ای به مخالفانی که در سوریه در حال جنگ هستند، تحویل داده می‌شود.

هم‌زمان ریاض فرید حجاب، نخست وزیر اسبق و بلندپایه ترین مقامی که تاکنون به حکومت سوریه پشت کرده است، گفت: امروز در دوحه، جناح‌های مختلف برای اولین بار در یک پیکر واحد متحد شدند. در نتیجه ما از جامعه جهانی می‌خواهیم مخالفان سوری را به عنوان نمایندگان سوری‌ها به رسمیت بشناسند.

ائتلاف جدید مخالفان در واقع به فشارهای بین‌المللی به ویژه از سوی آمریکا، قطر و فرانسه تشکیل شد چرا که پیشتر برخی مخالفان سوریه که خود را شورای ملی سوریه می‌نامند با تغییراتی در ساختار خود اعلام کردند که نماینده رسمی مخالفان سوریه هستند اما این مساله با موافقت همه گروه‌های مخالف سوری مواجه نشد.

مخالفت دیگر حاظران در نشست دوحه باعث شد تا کشورهای مرتبط با پرونده سوریه وارد عمل شوند و مخالفان دمشق را مجاب کنند تا ائتلافی جدید تشکیل دهند که "ائتلاف ملی انقلابیون و مخالفان سوریه" در واقع حاصل فشارهای بین‌المللی بر مخالفان سوریه برای وحدت هرچه سریعتر میان خود است.

در توافقنامه امضا شده میان مخالفان هدف اصلی آنها پایان خشونت‌ها و سرنگونی دولت سوریه اعلام شده و تاکید شده است تا سرنگونی دولت سوریه هیچ گونه مذاکره‌ای در کار نخواهد بود.

در این توافقنامه تاکید شده است که شوراهای نظامی فعال در سوریه باید متحد شوند و تحت ائتلافی جدید با عنوان "شورای عالی نظامی سوریه" به اقدامات مسلحانه علیه دولت سوریه ادامه دهند.

مخالفان دولت سوریه همچنین در توافقنامه خود تاکید کردند که وظیفه اصلی ائتلاف جدید آنها تشکیل دولت موقت در سوریه است و پس از سرنگونی نظام حاکم کنونی در سوریه ائتلاف آنها نیز منحل خواهد شد و قدرت به دولت جدید واگذار می‌شود.

مخالفان سوری پس از چهار روز مذاکره فشرده با نظارت طرف‌های خارجی از جمله فرانسه، قطر، آمریکا، مصر و عربستان که در دوحه پایتخت قطر برگزار شده بود، توانستند به توافق نهایی خود برای اتحاد دست یابند.

در همین حال شورای ملی سوریه که تاکنون به عنوان تنها نماینده قانونی نیروهای مخالف شناخته می‌شد، پیوستن به ائتلاف جدید را پذیرفته است. طبق توافق‌های انجام شده، از ۵۵ کرسی موجود در ائتلاف ملی سوریه ۲۲ کرسی آن به اعضای این شورا تعلق خواهد گرفت.

از سوی دیگر شماری از گروه‌های سیاسی سوری نیز به نشست دوحه انتقاد کرده‌اند. پیشتر آسیه عبدالله، از رهبران حزب سوسیالیست کردهای سوریه به روزنامه‌ی آلمانی زبان "برلینر تسایتونگ" گفته بود که مهم‌ترین ارگان‌های سیاسی کرد سوریه، از جمله حزب سوسیالیست و "شورای عالی کردها" به اجلاس دوحه دعوت نشده‌اند.

در این میان چند تن از اعضای "کمیته‌ی هماهنگی برای انقلاب" که در داخل سوریه فعالیت می‌کند، نیز نشست دوحه را به نشانه‌ اعتراض ترک کردند.

همزمان در روز یکشنبه خشونت‌ها در سوریه ادامه یافت.

فعالان مخالف گفتند که نیروهای دولتی به ناحیه‌ای در طول مرز با ترکیه حمله کردند که پس از تسخیر یک گذرگاه مرزی توسط شورشیان بود.

فعالان گفتند که هلی کوپترها و واحدهای توپخانه به ناحیه مرزی راس العین حمله کردند.

همچنین درگیری‌هایی در دمشق، البو کمال در نزدیکی مرز عراق، اربین و دیرالزور در شرق گزارش شد.

همزمان روز یکشنبه از سوریه خبر رسید که اسرائیل خاک این کشور را هدف حمله قرار داده است.

اسرائیلی‌ها می‌گویند که در واقع شلیک آنها به خاک سوریه برای هشدار بوده است.

گزارش شده که یک خمپاره به بلندی‌های جولان شلیک شده، منطقه‌ای که خاک سوریه به حساب می‌آید و اسرائیلی‌ها از ۴۵ سال پیش به این سو آن را در اشغال خود دارند.

آویتال لیبوویخ، یکی از سخنگویان اسرائیل درباره رد و بدل کردن آتش بین دو طرف این طور توضیح می‌دهد: "یک خمپاره سرگردان به یکی از پست‌های ارتش اسرائیل در بلندی‌ها جولان برخورد کرد. ما می‌دانیم که این به خاطر مشکلات داخلی در سوریه است و قرار نبود به سوی اسرائیل شلیک شود. ما تیر اخطار به سوی سوریه شلیک کردیم و همچنین در این باره به مجاری سازمان ملل شکایت بردیم."

نخست وزیر اسرائیل هم گفته است که آماده برخورد با تحولات مرزی خواهد بود.